Új táplálkozási trendek- új kihívások az élelmiszeriparban

1273
Új táplálkozási trendek- új kihívások az élelmiszeriparban
Új táplálkozási trendek- új kihívások az élelmiszeriparban

A világ táplálkozási trendjei új kihívást jelentenek.  Hisz egy bővülő globális középosztály egy új táplálkozási trendet követ, mely erőforrás-intenzív egyes élelmiszerek számára. A fehérje iránti kereslet növekszik Kínában, sőt még a vegetáriánus Indiában is. Így a globális élelmiszer-rendszernek nem csak a növekvő népesség, hanem egy új növekvő fogyasztói csoportnak is meg kell felelnie igényes palettákkal és nagyobb vásárlóerővel.

Az élelmiszer-szükséglet kielégítéséhez el kell térnünk a meglévő módszertanoktól, amelyek az elmúlt 50 év során meghatározták az élelmiszergyártást. Miközben a “zöld forradalom” az éhes populációk táplálására növelte a gabonatermelést, a mezőgazdasági termelésű élelmiszerek tápanyag-kapacitása világszerte csökkent.
Az élelmiszer-feldolgozás során a polcok stabil, alacsony árú termékeinek megteremtése során alapul vettünk néhány olyan magnövényt, amelyek a világ élelmiszer-ellátási rendszerének sarokkövévé váltak. Mivel a növényi alapú táplálkozás egyre inkább előtérbe kerül a fogyasztóknál.
Ezek a kérdések az egész élelmiszer-rendszer újragondolását kívánják meg.

A  Larta Intézet ?s éves Ag Innovation Showcase  minden év szeptemberében megvitatják az élelmiszeripar kritikus kérdéseit. Egyeztetnek a következő új generációs újításokról, új megoldásokról.

Az elmúlt évtizedben a Showcase nyomon követte az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban az innováció fejlődését, amely lehetővé tette, hogy az iparágat és a felemelkedésüket egyaránt összehangolják a Danforth Plant Science Centerben St. Louisban. Az új megoldások – a növényi alapú táplálkozás trendjét figyelembe véve ? újabb innovációkra, technológiákra összpontosítanak. Mint például a génszerkesztés és a hulladék újrahasznosítása .

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra. A bolygón lassan hét milliárd ember él, és 2050-re a kilenc milliárdot meghaladószámot is elérjük. Azonban az évszázados gazdálkodási módszereket használjuk, melyek már az új kihívásoknak nem biztos, hogy eleget tudnak tenni.

A változó igényekhez igazodó nagy játékosok

A fenntartható módszerekre és a nyomon követhetőség fokozására ösztönző élelmiszer-rendszerre való áttérés egyik nagy hajtóereje a fogyasztói kereslet.

Mehmood Khan , a PepsiCo tudományos vezérigazgató-helyettese megjegyezte:
? A mai fogyasztók több információt kérnek arról, hogy miből áll az ételük, miként termelik, és hogy a nagyvállalatok miként alakítják át a rendszert egy átláthatóbb és fenntarthatóbb értéklánc alapján.

Az átláthatóság, a nyomon követhetőség, az ökológiai termékek előnyben részesítése és a makroszármazékok profiljának középpontba állítása drámai hatást gyakorol arra, hogy a nagyvállalatok átformálják portfólióikat és hogy hogyan tervezzék a jövőt.

Jill Kolling, a Cragill fenntartható fejlődésért felelős igazgatója  kiemelte az áruellátási láncok egyedi kihívásait, felhívva a figyelmet a költséghatékony és nyomon követhető élelmiszer-megoldások iránti igényre, a növekvő népesség táplálására.

Új megoldások

Az LWR (állattenyésztés-víz újrahasznosítás) kifejlesztett egy olyan rendszert, amely fel van szerelve adatgyűjtő szenzorokkal, hogy a szarvasmarhák tavának tiszta vizetre és értékes tápanyagokra váltson. Az LWR technológiáját úgy tervezték, hogy optimális termelést, maximális hozamot és magas megtérülést érjen el, miközben minimalizálja az élelmiszertermelés környezeti hatásait.

Az LWR fenntarthatóbbá teszi az állatállományra gyakorolt ??hatásokat. A vállalat az eddig fel nem használt és figyelmen kívül hagyott összetevőket, például zsírtalanított magokat vizsgál, nagy fehérjetartalmú, magas rosttartalmú összetevőkké alakítva. Segít az élelmiszergyártóknak a természetes fehérjékből és a magvakból származó rostokból készült különféle élelmiszertermékek megerősítésében. A zsírtalanított magvak 30 százalékos arányának növelése megduplázza a fehérjetartalmat és a rosttartalmat, miközben ugyanazokat a költségeket tartja.

A szállítmányozás és a logisztika újragondolására is sor került. Példa erre a FreshSpoke, amely a helyi élelmiszereket könnyebben hozzáférhetővé teszi. A nagykereskedők közvetlenül képesek elérni a helyi élelmiszer-beszállítókat. Így a nagy elosztási problémákat megoldják anélkül, hogy több tehergépkocsit vagy raktárt kellene adni.
A FreshSpoke webes és mobilalkalmazások több mint 180 gazdálkodót / termesztőt, valamint élelmiszeripari és italkészítőt kötnek össze több mint 300 élelmiszeripari és kiskereskedelmi vásárlóval Ontario, Kanadában; és az USA középnyugati részén.

Eközben a StixFresh egy egyszerű, étkezési matricával rendelkezik, amely drámai módon (legfeljebb 14 napig) meghosszabbítja az eltarthatósági időt az olyan gyümölcsökben, mint az alma, a körte és az avokádó.