MNB: tőkekövetelmény kedvezmény zöld vállalati és önkormányzati finanszírozásra

768
MNB:Zöld befektetés támogatása
MNB:Zöld befektetés támogatása

Zöld vállalati és önkormányzati finanszírozásra vonatkozó tőkekövetelmény kedvezményt vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a kedvezményre vonatkozó adatszolgáltatás részleteit az MNB a következő hetekben egyezteti a bankokkal.

Támogatják a zöld vállalatokat

A jegybank csütörtöki közleménye szerint a klímaváltozáshoz és egyéb környezeti anomáliákhoz kapcsolódó átállási kockázat miatt kívánatosnak tartják,  hogy a banki mérlegekben egyre inkább növekedjen a környezetileg fenntartható (zöld) iparágak, ügyfelek részaránya a “barna”, azaz a szigorodó környezeti szabályozásnak jobban kitett (és ezért hosszabb távon kockázatosabb) iparágakhoz, ügyfelekhez képest.

Ennek érdekében a 2021-es tőkemegfelelés belső értékelési folyamata (ICAAP) felülvizsgálatoktól kezdve az MNB úgy kívánja javítani a bankszektor kockázati profilját és pozitív ösztönzőn keresztül bátorítani a zöld hitelezést, hogy a részletes feltételrendszerben meghatározott kritériumoknak megfelelő, környezetileg fenntartható vállalati és önkormányzati kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy teljes egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében – közölték. A tőkekövetelmény-kedvezményt 5 éven keresztül biztosítja az MNB.

A kedvezmény program első lépésben az – EU Taxonómia szerinti definíció szerinti – megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöld kötvények bankok általi vásárlására (befektetésekre) vonatkozik, de ez a lista 2021-ben fokozatosan bővülni fog – írták.

LÉGY VIP OLVASÓNK!
+ ahol összegyűjtjük Neked minden héten a hét legjobb cikkeit
+ 1 meglepetés minden hónap utolsó hetében
+ hozzáférés csak a VIP olvasóinknak publikált cikkekhez és háttéranyagokhoz!
+ az online eseményeinkről is elsőként kapsz értesítést
Kattints a részletekhez!