Innováció, új fenntarthatósági politika a Tungsramnál

1412

Human wellbeing, emberi jól-lét, innováció. A legfontosabb területek, melyekre a közel 125 éves Tungsram vállalat fenntarthatósági stratégiája épül. Lehetnek a fenntarthatósági projektjek értékteremtőek? Tekinthetjük őket befektetésként egy innovatív jövőbe? A COVID-19 járvány a fenntarthatóságot új megvilágításba helyezte.
Thierry Zsuzsannát, a Tungsram Group CSR vezetőjét a Tungsram fenntarthatósági stratégiájáról kérdeztük.

CSR Hungary:
Mit jelölt meg fő célként a Tungsram új fenntarthatósági stratégiájában?

Thierry Zsuzsanna
Thierry Zsuzsanna, a Tungsram Group CSR vezetője

Thierry Zsuzsanna:
2018-ban a Tungsram visszatérésekor új célokat és ezzel összhangban új fenntarthatósági stratégiát fogalmazott meg. Mint ahogyan fenntarthatósági jelentésünkben is szerepel:

„A Tungsram célja, hogy megkerülhetetlen piaci szereplője legyen azoknak az innovatív, fenntartható technológiákat alkalmazó ágazatoknak és gazdasági területeknek, amelyek új alapokra helyezik világunk működését. A városi élet jövőjét formáljuk a technológiákra épülő, okos, fenntartható megoldásokat kínálva a metropoliszok számára: mindezt pedig világítástechnikai platformra építjük.”

CSR H.:
Mit jelent ez pontosabban?

T. Zs.:
A jövőért dolgozunk. Ismert piaci szereplőként elkötelezettek vagyunk, hogy felelős és fenntartható vállalatként legyünk jelen. Termékeink csökkentett energiafelhasználása hozzájárul a környezettudatos világhoz, anélkül, hogy kimerítenénk természeti erőforrásainkat.

Folyamatosan keressük azokat a területeket, amelyek a fenntarthatóság fokozásának lehetőségével és a piaci növekedés ígéretével kecsegtetnek, miközben képesek hasznosítani a Tungsramnál felgyűlt világítástechnikai kapacitást. Az egyik legfontosabb terület ezek közül a smart cityk, azaz az okosvárosok kiépítése. Célunk, hogy a Tungsram szakemberei által kifejlesztett technológiák modern informatikai megoldások révén oldják meg a városokban élő emberek és az ott működő szolgáltatások problémáit úgy, hogy közben társadalmi, környezeti és gazdasági értelemben is fenntartható legyen. Az okos városokban vagy épületekben optimális költségekkel fenntartható emberi jól-lét egyike azon stratégiai céloknak, amelyek eléréséért folyamatosan dolgoztunk az elmúlt két évben. Mi a Tungsramban abban hiszünk, hogy a megfelelő világítás akár kül-, akár beltéri elhelyezésről legyen szó, támogatja és pozitívan befolyásolja az életünket.

CSR H.:
Az innováció-fenntarthatóság… Hogyan jelentkezik ez a Tungsram profiljához kapcsolódóan, akár a termékfejlesztés területén?

T. Zs.:
A Tungsram a jövőt jelentő technológiákba, dinamikusan fejlődő nemzetközi piacokba fektet. Világunk és a piaci igények olyan gyorsan változnak, hogy csakis folyamatos innovációval, integrált gondolkodásmóddal állhatjuk meg helyünket az egyre erősödő piaci versenyben. Smart megoldásaink, a korábbinál alacsonyabb felhasználású technológiánk nagymértékben hozzájárulnak egy olyan környezettudatos világhoz, ami a következő generációk erőforrásait sem veszélyezteti.

Agritech üzletágunk a legjobb példa erre, melynek célja, hogy világszínvonalú, a precíziós beltéri növénytermesztésben használható LED-es és okosmegoldásokat nyújtson az indoor farming területén tevékenykedő vállalkozások számára. Az előrejelzések szerint 2050-ben a Föld 9 milliárd lakójának 70 százalékával több élelmiszerre lesz szüksége, mint most. Mindez jelentős hatékonyságnövekedést követel a mezőgazdasági termelésben, a precíziós beltéri növénytermesztés pedig épp ezt teszi lehetővé. A vertikális farmok kiépítése révén egységnyi területen akár több tízszeres kapacitással.

CSR H.:
Az innováció-fenntarthatóság, felelősség… Hogyan jelentkezik ez a Tungsram különböző érintettekhez kapcsolódó programjaikban?

T. Zs.:
Évi több, mint 100 önkéntes programunk, valamint egészségprogramunk a Fittungsram, mely támogatja alkalmazottaink testi-, lelki egészségét és Future Talent diákprogramunk, mely a tehetséges fiatalok kibontakozását tűzte ki céljául elkötelezettségünk bizonyítékai az emberi jól-lét elősegítésére és megerősítésére.

Future Talent diákprogram

A Tungsram célja, hogy érdemben és tevőlegesen támogassa azokat a helyi közöségeket, amelyek valamilyen formában kötődnek a cég működéséhez és történetéhez. Olyan programokat hozunk létre és karolunk fel, amelyek révén munkatársaink bevonásával rászorulókon segíthetünk, illetve támogatjuk a jövő generációinak oktatását képzését. Ahogy a szervezeti kultúra, úgy a CSR is a vállalat életével együtt alakuló elköteleződés, mely hosszútávra szól. A visszajelzések szerint jó úton járunk, CSR gyakorlatunk sikerrel ötvözi vállalatunk hagyományos emberközpontúságát, valamint a modern kor igényeinek megfelelő, fenntartható projektek megvalósulását.

LÉGY VIP OLVASÓNK!
+ ahol összegyűjtjük Neked minden héten a hét legjobb cikkeit
+ 1 meglepetés minden hónap utolsó hetében
+ hozzáférés csak a VIP olvasóinknak publikált cikkekhez és háttéranyagokhoz!
+ az online eseményeinkről is elsőként kapsz értesítést
Kattints a részletekhez!