Elengedhetetlen a divat iparágának átláthatósága

699
fenntartható divat
Fenntartható divat

A divat iparágát ma sokan a világ egyik legszennyezőbb, és az egyik legkizsákmányolóbb tekintik. Egyre több fogyasztó igényli azt, hogy ez az iparág is átltáhatóbbá váljon. Azaz tudjam azt, hogy megvásárolt divattermék, ruha, cipő hogyan, miből, kikkel készült..Mi a termék története?
Ma már rendelkezésünkre áll az a technológia, mely összeköti és átláthatóvá teszi a végpontok közötti átláthatóságot. S újra lehet gondolni a divatipar működését.

Kizsákmányolás és kényszermunka a divat világában

A kényszermunka nagyságrendjéről szóló nyilatkozatok továbbra is dominálják a divat iparágáról szóló híreket.  Gondoljunk a sokszor emlegetett 1 dolláros pólóra… Az anyagbeszerzés és -gyártás kérdései ugyanolyan változatosak, mint az autóipar és az elektrotechnika területén.

Nyilvánvalóvá vált, hogy sok olyan márka létezik, amely nem tudja garantálni azt, hogy termékeik előállításában ne szerepeljen a kényszermunka. Ez sok szinten óriási kihívást jelent, arra kényszerítve a vállalatokat, hogy átszervezzék az ellátási láncokat. Olyan országokban, mint például az Egyesült Államok, megtiltják az egyes régiókból származó behozatalt.

Átláthatóság digitális technológiával

A digitális azonosító technológiák bevezetésével lehetővé válik minden termék nyomon követhető azonosítójának biztosítása. Ez lehetővé teszi az átláthatóságot a nyersanyagoktól a végtermékeken át és azon túl is. Ennek során a fogyasztók a lehető legmagasabb szintű láthatóságot, biztonságot, oktatást és hitelességet kínálják; miközben a vállalkozások teljes ellenőrzést biztosítanak ellátási láncaik felett.

Az ellátási láncok átláthatóságának szintje azonban nem tartott lépést a technológiai újításokkal; a nyersanyagok, a gyártók és a kiskereskedők közötti kapcsolat megszakadása komoly aggodalmakat váltott ki a pazarlás, az éghajlatváltozás, a rossz fizetés és a kényszermunka miatt.

A digitális azonosító technológiák képesek növelni a hatékonyságot, és áthidalni a különbséget a beszállítók és a márkák között, de az ellenállás kultúrája sok iparágat korlátoz. 

Divat: Honnan. hogyan?
Divat: Honnan. hogyan?Az EcoVadis 2018-as jelentése szerint az átláthatóságot kormányzati rendeletek segíthetik. Ugyanakkor szabályozások nélkül is a márkák hajlamosak azt tenni, amit a márkájuknak legjobbnak tartanak, és amit a fogyasztók szeretnének. 
Vannak bizonyos kulturális akadályok, amelyek megmaradnak. Ezek egy része abból adódik, hogy nem akarnak versenyelőnyöket adni a hiperversenyű iparágakban, például a divatban. 
Egy másik akadály az volt, hogy képtelenség adatokat rögzíteni , szintetizálni és nagymértékben kommunikálni. Az Industry 4.0-val és az olyan technológiákkal, mint az RFID és más IoT-alkalmazások, amelyek most változnak megszüntethetik az akadályokat.

A digitális azonosító technológiák, amelyeket a termékek nyomon követésére és nyomon követésére terveztek – az alapanyagtól kezdve az ügyfélig -, jobb láthatóságot biztosíthatnak az ellátási láncban. 
A legfontosabb az, hogy konzisztens adatformátumot kell fenntartani az összes szállító és a lánc eleme számára. Ezután az adatok összekapcsolhatók a digitális technológiákkal. Például a blokklánccal – egy megosztott adatbázissal, ahová az ellátási lánc különböző szereplői beviszik és ellenőrzik az információkat.

A divatipar egyre növekvő ellenőrzés alá került mind az üzleti élet, mind az ügyfelek részéről. Megvan a technológiánk a végpontok közötti áttetszőség biztosítására és a divatipar újrateremtésének támogatására. Egy olyan iparágban, amely a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10 százalékát adja; és amikor olyan mozgalmakat láthattunk, mint a #PayUp, akkor a fogyasztók egyre inkább elvárják az átláthatóságot.

A fogyasztók egyre inkább igénylik az átláthatóságot

Most minden eddiginél jobban meg akarják ismerni és tudni akarjuk, hogy ruházatunk milyen hatással van környezetünkre. Tudni akarjuk, hogyan készülnek, kik készítették őket , honnan jöttek, mi van bennük. És végső soron mit kell kezdenünk velük, ha elérik hasznos élettartamuk végét.

Itt az ideje, hogy a divatipar tárt karokkal alkalmazza az innovációt és a digitális technológiákat. Az ellátási láncunk nem átalakításának következményei pusztítóak lehetnek. Nagyobb átláthatóságot kell biztosítanunk vállalkozásunk jövőbiztosítása érdekében.
 Védenünk kell márkáinkat! Ami a legfontosabb, hogy az átláthatóságot prioritásként kell kezelnünk!