Hogyan befolyásolja a web3 a munka jövőjét?

173
Metaverzum és web3 hatása amunkára
Metaverzum és web3 hatása amunkára

A globális világjárvány felgyorsította a munka és a munkatapasztalat digitális átalakulását. Otthon rekedt munkavállalók milliói szerte a világon cserélték le a napi ingázást, az irodai asztalokat és a vízhűtős chateket Zoom-hívásokkal. 
A munka virtualizációjának következő evolúciója, a metaverzum; lényegében a térbeli számítástechnika alkalmazása, amelynek segítségével az avatárjainkat munkára, találkozásra, tanulásra, társasági életre, játékra, kereskedésre és tranzakciókra használjuk.
 A metaverzum már itt van.

Ezzel párhuzamosan egy másik technológiai forradalom is készül, az úgynevezett decentralizált web, vagyis a „Web3”. A nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) és a kriptovaluták talán a web ezen új legismertebb alkalmazása. Míg a nyilvános blokkláncokon futó decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) máris forradalmian új utat járnak be annak érdekében, hogy újragondolják az emberi közösségek, vállalkozások, és a munka szervezését.

Decentralizált autonóm szervezetek a web3-ban?

A DAO-k az intelligens szerződéses architektúrákat és a nyilvános blokkláncokon, például az Ethereumon ellenőrzött digitális tokeneket használják ki annak érdekében, hogy a DAO tagjai közvetlenül részt vegyenek annak irányításában. 

A döntéshozatal így kollektívá válik, és az alapján, hogy hány szavazatot kap – a tokenek számában kifejezve – egy adott javaslat a DAO-ban. Nincsenek belépési korlátok, és a tokenek birtoklása egy decentralizált autonóm szervezetben engedély nélküli. Mivel minden szabály kódolva van az intelligens szerződésekben, és minden tranzakciót egy blokkláncon rögzítenek, a DAO teljesen átlátható a tagjai számára. Ha a DAO célja ötletek vagy szoftverek fejlesztése, akkor az IP nyílt forráskódú, legalábbis egyelőre.

Mi az eredménye a metaverzum és a decentralizált web3 kombinációjának?

A metaverzum és a decentralizált web3 kombinációja képes radikálisan átalakítani a működési modelleket és a munkaerőpiacot. Ahogy Zarkadakis kifejti a Cyber ​​Republic -ban: ahogy a decentralizált autonóm szervezetek egyre szélesebb körben elterjednek, új típusú vállalkozások fognak megjelenni, amelyek inkább szövetkezeteknek és kevésbé nagyvállalatoknak tűnnek.

Jelentősen csökkentve az ügynöki költségeket. Az ilyen decentralizált szervezetekben a vezetés a puha hatalomra és az empátiára támaszkodik. A kultúra és a közös értékek felhasználásával az eltérő érdekelt felek érdekeit egy közös küldetés és cél elérése érdekében.

A DAO-ban nincsenek tisztek, igazgatók vagy menedzserek, ezért a vezetői szerepek gördülékenyebbek és állandóbbak. Több lehetőséget adva a tagoknak a felemelkedésre. A DAO-k dönthetnek úgy, hogy a társadalmi javakat – például a munkahely biztonságát – előnyben részesítik a működési hatékonyság felett. Ez az elmozdulás a hierarchikus struktúrákról a lapos, széles körben elosztott hálózatokra és ökoszisztémákra, amelyeket az érdekelt felek közösségei irányítanak az igazgatóságok és a vezetők helyett. Mélyreható hatással lesz a munka világára is.

Az egyre inkább decentralizált autonóm szervezetekként szerveződő munka összefüggésében a vállalati struktúrán belüli szerepek (vezető, menedzser, alkalmazott, vállalkozó és szállító) és funkciók hagyományos hierarchikus keveréke jelentősen átalakul egy laposabb konstrukcióvá.

A következőket tartalmazza:

– A munka koordinálásáért és a DAO értékajánlatának megvalósításáért felelős személyek magcsoportja.

-Egy szélesebb közreműködői csoport, amely speciális szolgáltatásokat nyújt a DAO küldetésének végrehajtásához. Ez magában foglalja az egyéb DAO-kat, amelyek folyamatosan nyújtanak szolgáltatásokat, például HR-t, pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat, valamint ügyfélszolgálatot, valamint az egyéni közreműködőket (koncertmunkások vagy vállalkozók). Ők szükség szerint vállalnak projekteket.

-A „tagok” még szélesebb csoportja, akik a márkákat népszerűsítik, támogatják a folyamatos termékinnovációkat, vagy más módon hozzájárulnak a DAO küldetésének előmozdításához.