Tiszta víz a légkörből

353
Víz a levegőből
Víz a levegőből

Tiszta víz a légkörből? Majik Water zseniális módszert talált a légkörből való víz megkötésére. Még a száraz területeken is korlátlan erőforrást hasznosít. Kenyaiak ezrei számára nyújt fenntartható megoldást azzal a céllal, hogy 2030-ra elérje a 100 millió embert.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet szerint a globális vízfelhasználás több mint kétszerese a népességnövekedésnek az elmúlt évszázadban; a demográfiai növekedésnek és a gazdasági fejlődésnek köszönhetően. Egyre több régió éri el azt a határt, ahol a vízszolgáltatások fenntarthatóan nyújthatók. Különösen a száraz régiókban. 

Az UNICEF becslései szerint 1,42 milliárd ember – köztük 450 millió gyermek – él olyan területeken, ahol a rendelkezésre álló vízkészlet nagyon vagy rendkívül sérülékeny. Ez a szám az előrejelzések szerint 2025 -re eléri az 1,8 milliárdot.

Kenyában az 53 milliós lakosság 41 százaléka nem fér hozzá az alapvető higiéniai megoldásokhoz; 15 százalékuk pedig ún. nem javított vízforrásokra, például tavakra, kutakra és folyókra támaszkodik. Magyarországon is számolni kell az aszályokkal…

Az éghajlatváltozás súlyosbítja az aszályok gyakoriságát és súlyosságát (Afrika szarván a legrosszabb aszály 1981 óta), az emberek és az állatállomány vízforrásai egyre szűkösebbekké válnak. Az élelmiszerek és a víz ára megfizethetetlen szintre emelkedik, ami az aszályok arányának emelkedését eredményezve növeli az alultápláltság és éhezés arányát is.

Beth Koigi, a Majik Water vezérigazgatója és alapítója együttműködött Anastasia Kaschenko kanadai környezettudóssal és Clare Sewell oxfordi közgazdásszal. Együtt kezdtek el dolgozni a Majik Wateren. Egy olyan eszközön, amely megfizethető és tiszta ivóvizet gyűjt össze közvetlenül a levegőből. Köszönhetően annak, hogy a becslések szerint hatszor több víz van a légkörben, mint a talajvíz világszerte.

Ahol van levegő, ott víz is van!

Forrás: Majik Water

„Ahol van levegő, ott víz is van” – mondja Koigi. 
„A Majik Water tiszta ivóvizet biztosít azoknak, akik a bolygó legzordabb körülményei között élnek. Az ehhez hasonló innovációk elengedhetetlenek a víz iránti eredendő igény és sürgősség miatt az egész világon. Már nem támaszkodhatunk a múltban alkalmazott megoldásainkra.”

A startup nevét a szuahéli maji (víz) és kuvuna (szüret) szavakból kapta. Pontosan ezt teszi az eszköz. A levegő páratartalmát ipari ventilátorok segítségével távolítják el. Ezután szilikagélbe zárják, és hűtőgázzal kondenzálják folyékony víz előállítására. A víz ezután mineralizálódik, így tartalmazza az emberi fogyasztáshoz szükséges alapvető tápanyagokat. Ha a levegő szennyeződéseket tartalmaz, a víz egy további RO (fordított ozmózis) szűrőn mehet keresztül, hogy elkerülje a baktériumok elszaporodását.

A Majik Water gépeinek áramellátása sok energiát igényel; ezt előre látva napelemekkel vagy generátorral történő táplálásra tervezték. Szükség esetén testre szabhatók úgy is, hogy nappal napenergiával, éjszaka pedig hálózatról működjenek.

„Jelenleg számos eszközzel rendelkezünk – kezdve a kis háztartási egységektől, amelyek napi 25 litert termelnek, a nagy, ipari egységektől kezdve, amelyek napi 500 litert termelnek” – magyarázza Koigi. „Továbbá, ha szükséges, ezeket az eszközöket egymásra lehet rakni, hogy még többet termelhessenek.”

A cég jelenleg napi 200 000 litert állít elő több mint 1900 kenyai ember számára – amellett, hogy a Majik Water biztosítja az égetően szükséges hidratálást, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is lehetővé teszi. Mivel nincs szükség tűzifára vagy faszénre a víz forralásához a biztonságos használat érdekében. Büszke arra, hogy nők vezetik, és afrikaiak irányítják az afrikaiakért; Az egységek létrehozásához felhasznált összes anyag 30 százaléka Kenyából származik. Magukat az eszközöket pedig szinte teljes egészében kenyai munkaerő szereli össze.

A Majik üzleti modellje a vállalatokból, civil szervezetekből és egyéni háztartásokból álló ügyfélkörre szabott. Az egyes árképzési modellek figyelembe veszik az egyes ügyfelek keresletét, elhelyezkedését és költségvetését. A felosztó-kirovó modell lehetővé teszi, hogy a vidéki területeken élők már 0,01 dollárért vásároljanak egy liter vizet, míg a havi előfizetés jobban megfelel a félvárosi területeken. Például a vállalatoknak és a civil szervezeteknek.

„2030-ra azt reméljük, hogy részletekben 100 millió emberhez juttatunk vizet” – mondja Koigi. „A civil szervezetekkel való partnerség elengedhetetlen; mert helyi kapcsolatokat biztosít számunkra a közösségben már meglévő szolgáltatásokhoz, természetbeni támogatást és tudásmegosztást.”

A Majik Water helyszíni, személyre szabható megoldása nem is jöhetett volna jobbkor. Hiszen a világ minden táján azon sebezhető közösségek száma, amelyeknek megfizethető, fenntartható módon juthatnak tiszta ivóvízhez, csak növekedni fog a következő években.