CSR a sportban – A COOP olimpiai szurkolói mozgalom

684

Az utóbbi évek alatt (2008-tól) presztízsértékké vált CSR Hungary Díj 2012-ben is a legkiemelkedőbb felelős és fenntartható kezdeményezéseket, termékeket, szolgáltatásokat, projekteket értékelte Magyarországon. A 2012. év CSR Hungary díjazottjairól még többet megtudhat a most induló cikksorozatunkból. Elsőként a Közös ügyek- közös felelősség/ egészség és sport kategóriában nyertes COOP üzletlánc szóvivőjével, Dr. Komoróczki Istvánnal beszélgetünk a COOP olimpiai szurkolói mozgalomról.

CSRH: A sport az egyik legtámogatottabb, ha tetszik az egyik legszponzoráltabb terület a tömegeket elérő látványos reklám megjelenéseivel. Az olimpiai csapatok támogatása pedig – különösen az olimpia évében a legintenzívebb kommunikációs kampányokkal párosul. TV, rádió, személyes találkozók…A COOP olimpiai szurkolói mozgalom éppen ennek a dömpingnek az ellenére tűnt ki komplex programjával. Több mint szponzoráció?

Dr. Komoróczki István
Dr. Komoróczki István

K.I.: A COOP az ország valamennyi településén jelen van, részesei vagyunk vásárlóink mindennapjainak, ezért különösen fontosnak tartjuk a lokális környezetünk építését, a regionális fejlődésben való aktív részvételt. A magyar értékek és hazai sikerek pártfogása kiemelt ügyünk, a COOP az élsport és a magyar olimpiai mozgalom elkötelezett és rendszeres támogatója. Az anyagi támogatáson túl a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) együttműködve 2004-ben indítottuk útjára az idén harmadik alkalommal megrendezett ?Küldjünk közösen egy hajrát!? olimpiai szurkolói mozgalmat. Az esemény legfőbb célja az olimpia szellemiségének közvetítése a közösségtudat és a nemzeti identitás erősítése érdekében. A mozgalom kiemeli az összefogás és az emberi kapcsolatok fontosságát és spontán közösségeket teremt, ahol a COOP személyesen, az élsport hiteles képviselőivel, legendás olimpikonokkal, valódi példaképekkel szólítja meg a családokat. A rendezvénysorozat hosszú távú törekvése továbbá a sport népszerűsítése a családok, gyerekek, utánpótlás korú fiatalok körében, a sportszeretetre, mozgásigényre, egészséges életmódra való nevelés, a tömegsport kiterjesztése és a lakosság egészségi állapotának javítása. Tehát valóban több mint szponzoráció!

CSRH:  Milyen fontos elemekből épül fel a program? Az egyik legismertebb momentum a szalagokon küldött üzenetek az olimpikonoknak?

K.I.: Ahogy már említettem a COOP az athéni és pekingi olimpiát követően, a MOB-al együttműködve 2012-ben a londoni olimpia előtt immár harmadik alkalommal indította útjára a ?Küldjünk közösen egy hajrát!? olimpiai szurkolói mozgalmat, amelynek keretében az ország szinte összes településére, mintegy 3000 boltba előzetesen lejuttattuk az említett szalagokat, amelyekre az olimpiára utazó magyar sportolókat lelkesítő vásárlói és dolgozói jókívánságokat gyűjtöttük.
09_wTovábbá a program során a vásárlókat személyesen megszólítva az ország 120 helyszínén, az elmúlt évtizedek közel 30 legendás olimpikonja segített a bíztató üzenetek összegyűjtésében. Több mint 15 km hosszú szalag gyűlt össze, melyet természetesen eljuttattunk az olimpikonjainknak, akiknek így az Olimpiai Faluban is lehetősége volt ránézni ezekre a szurkolók jókívánságokra. Mi nem biztos, hogy fel tudjuk mérni azt a lelki terhelést, amelyet olimpikonjaink átélnek az olimpiákon egy-egy verseny előtt. Felemelő érzés lehetett az, ahogy egy-egy otthoni kívánságot elolvasva plusz érzelmi motivációval indulhatott valaki a következő versenyre. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a rendezvénysorozat során a jelen és az elmúlt évtizedek olimpikonjait is meghívtuk, így ráirányítva a figyelmet arra, hogy ezek az emberek olyan hihetetlen mértékű munkával szereztek dicsőséget hazánknak, hogy követendő példák a mai kissé elidegenedő világunkban, ahol a teljesítmény értékét háttérbe szorítja a pénz. Ezen túlmenően minden megyében, összesen 18 kiemelt vidéki helyszínen, egy-egy sajtónyilvános esemény keretében, a helyi Coop vezetőknek házigazdaként lehetősége nyílt a szurkolói mozgalom bemutatására, továbbá a meghívott vendégek, megyei kormánymegbízottak, helyi polgármesterek hozzászólására. Ezekben a városokban a szakmai programon túl, színes szórakoztató és kulturális műsorok sora várta az odalátogató családokat, gyermekeket, fiatalokat, iskolásokat, időseket és helyi sportolókat.

CSRH: Milyen célcsoportokat szólítottak meg?

K.I.:  A rendezvénysorozatunk a társadalom minden rétege számára hasznos volt, de talán akkor fogalmazunk a legpontosabban, ha azt mondjuk, hogy a családok minden generációja számára volt mondanivalója az olimpiai programunknak. Az olimpia, a sport óhatatlanul az egészséges életmódra irányítja a figyelmet. Az eseménysorozatunk által olyan impulzusok érték a résztvevőket, amelyeknek köszönhetően életszemléletüket átgondolhatták, és talán egy egészségesebb, céltudatosabb életmódra váltottak.

CSRH: Részben már érintett még egy nagyon fontos momentumot: az életminőség/életmódváltást a kistelepüléseken, a vidéki Magyarországon.

K.I.: Magyarország egyik legnagyobb és ? a szövetkezeti múltunkat figyelembe véve ? a legrégebbi élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncaként elsősorban a vidéki családok napi fogyasztási szükségleteinek kielégítését szolgáljuk, a hálózat létrejöttének körülményeiből, történelmi múltjából és a boltok földrajzi elhelyezkedéséből adódóan. Vásárlóink nap, mint nap találkoznak termékeinkkel, hatással vagyunk az életminőségükre, és a piac egyik legmeghatározóbb szereplőjeként az ország gazdasági fejlődésére is. Az alapvetően lakóhely közeli boltokra épülő üzletlánc a közösségi élet állandó színtere. Jelentős felelősség hárul ránk, ezért mindig is fontosnak tartottuk szűkebb és tágabb működési környezetünk társadalmi és gazdasági értelemben vett építését, így hagyományosan aktív szerepet vállalunk a közéletben.

Szalay Ferenc, Szakali Erzsébet, Kovács Koko István, Farkas Ágnes, Kis Gábor, Csepeli Lajos_wKözösek a problémáink, közösek a gyökereink. Ezért tudjuk megszólítani a kistelepülések lakosait, polgárait. Úgy érezzük – mivel ennyire jól be vagyunk ágyazódva a vidéki Magyarországba – sokkal autentikusabban, sokkal hitelesebben tudjuk céljainkat kommunikálni, az embereket programjainkba bevonni és nevelni.

CSRH: Lesz-e folytatás a következő 4 éves ciklusban?

K.I.: Ezzel kapcsolatban már folyamatban vannak a tárgyalások és az egyeztetések. Üzletláncunk a jövőben továbbra is stratégiai partnere kíván maradni a MOB-nak.