Egy nap alatt elkapkodták Bécsben a közösségi naperőmű részvényeit

653

Huszonhat óra leforgása alatt keltek el az osztrák főváros első közösségi naperőművének a részvényei. A legkisebb befektethető összeg 475 euró volt, ami egy fél napelem ára, egy ember maximum tíz FV-panelt
vásárolhatott 9.500 euró összértékben. A befektetők interneten vagy telefonon jelentkezhettek, a postán kiküldött csekk befizetésével pedig már meg is szerezték a részesedést az erőműben.

A naperőművet a Wien Energie létesíti és üzemelteti, a napelemeket pedig visszabérli a bécsiektől, akik ezért cserébe évi 3,1%-os hozamot kapnak. A berendezés élettartanmának lejárta ? huszonöt év ? után a cég visszavásárolja az FV-paneleket, így a bécsiek a teljes befektetett összeget visszakapják. A szerződés minimum öt évre szól, de lehetőség van az idő előtti felbontására is.

A 2.100 FV-panelből álló, 500 kWp teljesítményű naperőművet idén májusban helyezik üzembe Bécs 22. kerületében, Donaustadtban. Segítségével évi kétszáz háztartás juthat zöldáramhoz. Az osztrák főváros 2012-ben még további három ilyen erőmű létesítését tervezi, így az év végére már évi 6.000 MWh villamosáramot
állítanak majd elő napenergia segítségével, ami 2.400 háztartás éves áramszükségletét fedezi. Bécs célja ugyanis, hogy 2030-ra a villamosáram 50%-át megújuló energiaforrásokból állítsák elő.

Az első közösségi naperőmű részvényeinek ilyen gyors kiárusítása ?lenyűgöző bizonyítéka a bécsiek megújuló energiák iránti érdeklődésének? ? magyarázza Maria Vassilakou zöldpárti polgármester-helyettes és városi tanácsnok. ?Bécs városa a megfelelő utat választotta, amely által lehetővé teszi a bécsiek számára, hogy személyesen is részt vállaljanak a bécsi energiafordulatban? ? teszi hozzá. A most létesülő közösségi naperőmű révén ugyanis azok is részt vehetnek a megújuló energiák hasznosításának kiépítésében, akiknek nincs saját családi házuk. Azok pedig, akiknek van, a város on-line napenergiapotenciál-katasztere segítségével állapíthatják meg, hogy hova érdemes napelemet vagy napkollektort szereltetniük.
Forrás: ComPRess