Az OTP Bank segít a bajba jutott önkormányzatokon

691
Az OTP Bank segít a bajba jutott önkormányzatokon

Ez is CSR! Rövidtávú, likviditási jellegű segítséget nyújt az OTP az önkormányzatoknak, amely mind az adósok, mind pedig a bank számára előnyös.
A bank árfolyamrögzítéseskonstrukciót kínál, az árfolyamrögzítés legfeljebb 3 évig, 2014. december 31-ig tart, ebben az időszakban az OTP 200 forint/svájci frank árfolyamon történő adósságtörlesztést ajánl az önkormányzatoknak, hangzott el a bank mai sajtótájékoztatóján. Az eseményen Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezérigazgató-helyettese és Kovács Pál, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának ügyvezető igazgatója ismertették a részleteket.

Jelenleg a problémát az okozza, hogy az önkormányzati törvény még sok bizonytalanságot rejt, feladatfinanszírozást vezetnek be, ezért az önkormányzatok költségvetése, kiadásaik és bevételeik nehezen kalkulálhatók, ez a bankok helyzetét is nehezíti.
Wolf László véleménye szerint az OTP továbbra is fontos ügyfeleknek tartja az önkormányzatokat és szívesen végzi finanszírozásukat. Hitelezésre továbbra is szükség van, hiszen az EU támogatásokhoz a saját erőn felül hitelre is szükség van.  2011 végére az önkormányzatok banki adóssága 983 milliárd forintot tett ki, ebből 292 milliárd forintot tett ki az OTP állomány, ebben a hitelek és a kötvények is benne vannak.
Tavaly év végén az OTP 405 millió svájci franknyi kötvényállománnyal rendelkezett, svájci frank hiteleket az OTP nem nyújtott az önkormányzatoknak. A CHF kötvényállománynak 2-3 százaléka a nem teljesítő állomány.

 Rövid távú, likviditási jellegű segítséget nyújt az OTP, amely az önkormányzatok és a bank számára is előnyös. Az OTP azoknak az önkormányzatoknak kínálja a kontrukciót, amelyek számlavezetési kapcsolatban állnak a bankkal, svájci frank kötvénnyel rendelkeznek, és a kötvény törlesztése már megkezdődött.
A bank árfolyamrögzítéses konstrukciót kínál, az árfolyamrögzítés legfeljebb 3 évig, 2014. december 31-ig tart, ebben az időszakban az OTP 200 forint/svájci frank árfolyamon történő adósságtörlesztést ajánl az önkormányzatoknak. Az árfolyamrögzítés nem azt jelenti, hogy az árfolyam feletti adósságot a bank elengedi, a 200 forintos árfolyam feletti felhalmozódó adósságra egy forint hitel nyilvántartási számlát hoznak létre, az ott halmozódó összegre 3 havi BUBOR +1,5 százalékos kamatot kell fizetnie az adósnak, a terhet a teljes futamidőre terítik. A bank egyéb költséget nem számol fel.