Klímatérkép – a legelkötelezettebb cégekről

828
klímatérkép

Az olyan vállalatok, mint az Apple , a Google és az IKEA , a világ 20 legfontosabb üzletágának új rangsorában szereztek elsőséget.. Az éghajlat-politikai elkötelezettség A-listájának elkészítéséhez a vállalatoknak ágazati vezetést kell mutatniuk. Az ambiciózus éghajlatpolitikára való felszólítás mellett össze kell hangolni ezeket a kihívásokat saját stratégiai tevékenységeikkel.

A Non-profit InfluenceMap létrehozott egy olyan listát, amely a vizsgált adatok alapján a klímapolitikában uralkodó vállalat befolyásának folyamatos elemzését jelenti. Több mint 30 000 bizonyítékot gyűjtöttek össze  300 globális vállalatról és 75 legfontosabb szakmai szövetségről, hogy kiszámítsák mit jelent a “Teljes pontszám” kifejezés.

Ez kifejezi azt, hogy a vállalat támogatja vagy akadályozza a vállalatot a párizsi megállapodáshoz igazított állami / nemzeti / regionális éghajlat-politika irányába ható tényezőket.

A legmagasabb pontszámot az Apple (94), az IKEA (91), a Tesla (89) és a GSK (88) szerzett. A következő legmagasabb pontszámokat képviselők: Az Unilever és az EDP és az EnBW  (86). Fellow európai közüzemi cégek SSE (85), a National Grid (80), Iberdola (73) és az Enel (73) is kapott erős pontszámokat, valamint az amerikai tech-cégek: Amazon (83) és a Google (74). Valamint étel és ital cégek Coca -Cola (79) és Nestlé (74).

Vegyipari és ipari vállalatok AkzoNobel (71), Royal DSM (69),Az ABB (67) és a Siemens (65) következnek a listát.

A jövőben számos cég kerülhet az A-listára. Tekintettel jelenlegi fejlődési pályájukra. Húsz cég külön listában szerepel az InfluenceMap jelentésében. A cégek különböző okból nem kerültek a legjobbak közé.

Például az Edison International és az EDF nagymértékben támogatják az éghajlatpolitikát, de számos szponzorként működő ágazatban. A Walmart, a Johnson & Johnson és a PepsiCo amerikai blue-chip nevek szintén támogatóak, de nem olyan stratégiai szempontból aktívak, mint az A-listás társaik.
Energia és energiaigényes vállalatok, mint a SuncorStatoilENI , LafargeHolcim és BHP szektorvezetők és stratégiai szempontból aktívak, de még nem támogatják az ambiciózus klímapolitikát. Összhangban a párizsi megállapodással.

Az éghajlat-politikával szembeni helyezkedő kereskedelmi szövetségekhez vagy lobbicsoportokhoz fűződő kapcsolatok negatív hatással voltak a vállalat rangsorára.Az ilyen jellegű kapcsolatok tartották vissza a Microsoftot, a Nissant, a Hondát és a Moller Maersk-t . Például a Microsoftnak olyan hatalmas, határokon átnyúló kereskedelmi csoportja van, amely ellentétes az éghajlati politikával.

Az InfluenceMap a listát kétévente frissíti, majd 2018 szeptemberében további 10 céggel bővül.