Az adatok és a technológia ereje az átláthatóságban

535
A technológia és az adatok ereje az átláthatóságban
A technológia és az adatok ereje az átláthatóságban

Az adatok és technológia erejét az átláthatóbb ellátási láncokra vonatkozólag is szükséges használnunk. A digitalizált adatok nagy lehetőségeket nyújtanak az innováció számára. A mobilalkalmazások és drónok már megkönnyítik a fenntarthatósági kihívások feltérképezését és jobb megértését, és célzottabb módon foglalkoznak velük. Ez megváltoztatja az ellenőrzések végrehajtásának módját.

A 2017-es Felelős Üzleti Csúcstalálkozó (CSR Hungary Summit 2017) már foglalkozott a technológia és a CSR kapcsolatával.
A fenntarthatósági hitelesítési programok középtávon az adatkezelés elsajátításának kell lennie. Az adatok a legfontosabb eszközök a beavatkozások számára. Segítenek a pozitív változások elérésében.

Például az Esőerdő Szövetségben a trójaiak használatát próbálják meg, hogy további információkat gyűjtsenek a gazdálkodási tájakról.Összehasonlítják a harmadik felektől származó adatokat az ezekhez gyűjtött adatokkal.

Ezenkívül a technológia hatékonyan használható a termelők képzésére és a tudatosság növelésére. A Rainforest Szövetség a tavalyi év elején elindította a Farmer Training App programot, amely lehetővé tette, hogy az afrikai, ázsiai és latin-amerikai gazdálkodók hozzáférhessenek a képzési modulokhoz és videókhoz, és csatlakozzanak más gazdákhoz a legjobb gyakorlatok megosztása érdekében.

Egyes ágazatokban továbbra is nehézségekbe ütközik az ellátási láncok adatainak elérése, hiszen sok olyan terméket termelnek, ahol az adatok nem megfelelőek

Egy brit start-up használja a blockchaint, így nyomon követi az élelmiszerláncon belül az egyes élelmiszerek (tonhal, kókuszdió stb.)  eredetét, származását.

Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy minden új technológia kihívást is jelent. Egyes ágazatokban továbbra is nehézségekbe ütközik az ellátási láncok adatainak elérése. Hiszen sok olyan terméket termelnek, ahol az adatok nem megfelelőek. És az érintett kormányoktól érkező jelentős felvásárlás nélkül nehéz lesz használni a modern technológiát.

A magánélet továbbra is kihívás: az adatkezelésnek tiszteletben kell tartania az egyének személyes adatait, a kereskedelmi adatok titkosságát és az adatbiztonsági törvényeket még a legjobb gyakorlatok esetében is figyelembe kell vennünk.
Ezek nagy kihívások, de az együttm?ködés és a különbözô iparágak szakértelmének kihasználásával mégis kiküszöbölhetőek ezek a problémák is.

A printes CSR Hungary Magazin tavaszi számának Digitális erőtér blokkjában még többet olvashatsz e témáról.
https://www.csrhungary.eu/konyv/?page_id=1659