4 szempont, ha megújuló energiát szeretnél használni

204
Megújuló energia-napelem
Megújuló energia-napelem

A megújuló energiával kapcsolatos stratégia elfogadásakor az alábbiakban négy szempontot kell minden vezetőnek szem előtt tartania. A négy szempont tervezhetővé, áttekinthetővé teszik a folyamatot és biztosítják a fenntarthatósági célok elérését.

A megújuló energia beszerzése bonyolult lehet anélkül, hogy ha az egész folyamat kerete nem lenne áttekinthető. Ugyan a vállalkozások eltérnek egymástól, azonban hasonló lesz a tiszta, megújuló energiaigényük és céljaik is. Így az energiaátállási stratégiák nem lehetnek mindenki számára ugyanazok. A Shell Energy kéz a kézben dolgozik az ügyfelekkel a testreszabható tervek elkészítésében a fenntarthatósági céljaik elérése érdekében, irányítva őket a számukra megfelelő strukturált termékek, hatékonysági szolgáltatások és a keresletre adott válaszlehetőségek felé.

A megújuló energiák területe diverzifikált. Ezért is érdemes a megújuló energiával kapcsolatos stratégia elfogadásakor a vezetőnek 4 szempontot átgondolni és szakértővel is beszélni.

Határozz meg egy költségvetést!

A megújuló energiára való áttéréskor fontos először meghatározni a fenntarthatóság célkitűzéseit és a hozzárendelt költségvetést. 

Érthető módon a megújuló energiákra való áttérés kapcsán a nagyobb vállalatoknak veleszületett előnyeik vannak. Kezdve attól, hogy közvetlenül működhettek együtt az energiafejlesztőkkel a nagyobb költségvetéssel járó és elkötelezettségükért a hosszú távú csomagok mellett tehetik le voksukat, amelyek hagyományosan 10 éves szerződések voltak. 

A technológia folyamatosan fejlődik, és új szereplők lépnek fel a piacon. Például a kiskereskedelmi beszállítók megváltoztatják a hagyományos energiaügyleteket. A kis- és középvállalatoknak is többlehetőségük van már.  Most testreszabható megoldások állnak rendelkezésre minden költségvetési tartományban, akár öt évre szóló szerződésekkel. A kiskereskedelmi beszállítóval való együttműködés révén a kisebb vállalatok most is tárgyalhatnak a projekt egy részének finanszírozásáról – ami fellendíti fenntarthatósági portfóliójukat.

Tartsd szem előtt az állami és globális szabályozásokat!

Államonként, országonként, szövetségi és globális szinten különböző szabályozások vannak; és a tiszta, megújuló energiával kapcsolatos stratégia kidolgozása során fontos tisztában lenni mindegyikkel. Szerencsére az összes piac energiaszabályozásának megértése már nem a vállalatokra, hanem a kiskereskedelmi beszállító partnereikre hárul. A felelősség az övéké, hogy alaposan elmagyarázzák az egyes alkalmazandó megbízásokat a vállalati partnereknek. 

Értékeld a telephelyen kívüli és a helyszíni energia előnyeit

Napenergia
Napenergia

Amint a vezetők mélyebben belemerülnek a megújuló energiával kapcsolatos stratégiájuk tervezési szakaszaiba, gyakran felmerül az a szempont, hogy helyszíni vagy telephelyen kívüli energiát használnak-e. Ez egyszerűen csak egy másik módja annak, hogy leírják az energia termelési helyét (a tényleges vállalati épület vagy rácsméretű generátornál). Nem meglepő, hogy ez az egyik könnyebben meghozható döntés, mivel a helyszíni energia elfogadása egy adott igényt kielégít.

A helyszíni energiával kapcsolatban az egyik legfontosabb tényező a nap lesz. Mivel nagy valószínűséggel napelemek telepítésére lesz szükség az energia előállításához, ezért a vállalatoknak ki kell értékelniük a rendelkezésre álló helyet. Kijelölhetnek olyan területeken, mint a háztetők vagy a parkoló. A rendelkezésre álló hely nagyságával együtt a vállalat teljes energiaterheléséhez képest az is elérhető, hogy mi valósítható meg helyben. Például egy öt hektáros földterülettel rendelkező társaság, amely egy alacsony napsütésű régióban található költséghatékonyabbnak találhatja a telephelyen kívüli lehetőségek kihasználását. 

Ismerd meg az összes terméklehetőséget

Hagyományosan a virtuális áramvásárlási megállapodások ( VPPA-k ) népszerűek voltak az energia vásárlók számára. A VPPA-k azonban bonyolult vállalkozások a vállalatok számára; és a feltételektől függően végső soron kontraproduktív lehet a vállalat céljainak eléréséhez. Ennek oka, hogy a VPPA-k általában óránkénti piacnak teszik ki az ügyfeleket. A VPPA fix árát összehasonlítják a valós idejű energiapiaci árral, ami nem biztos, hogy közvetlenül kapcsolódik ahhoz, amit a vállalat fizet az energiáért. Ehelyett a vállalat a helyi közüzemi szolgáltatóval vagy külső szolgáltatóval fizet az energiáért. Ezáltal potenciálisan növelheti a vállalat számára az energiaárat, amikor a különbözetet nettósítja.