A vegán étel fenntarhatóbb, mint a helyi eredetű hús?

524
vegán
Vegán

A vegán étel fenntarthatóbb, mint a helyi eredetű hús? Fenntartható élelmiszer? Hogyan? A kutatók, a gazdálkodók, a dietetikusok és a táplálkozási szakemberek véleménye megoszlik. Nézzünk néhány véleményt!

“Az Oxfordi Egyetem 2018-as tanulmánya szerint a vegán étrend az egyetlen leghatékonyabb módszer a környezeti lábnyom csökkentésére” – mondja Dominika Piasecka a The Vegan Society nevében .
„Még maga a kutató is vegán lett, mivel nem tudta megtalálni az állatok tenyésztésének fenntartható módját. Fontos a helyi és szezonális vásárlás, de ezzel gyengébb hatást érhetünk el ahhoz a hatáshoz képest, amelyet az ételtípusok megváltoztatásával érhet el. ”

Nem meglepő, hogy a gazdák ezzel nem értenek egyet. A brit gazdálkodók felhívták a figyelmet arra, hogy gyakorlatuk a Föld fenntarthatóbbjai közé tartozik. Minette Batters, az NFU elnöke egy 2019-es konferencián rámutatott, hogy az Egyesült Királyság vörös húsipara 40 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a globális átlag. Ráadásul nagy tervek vannak az Egyesült Királyságban a következő 20 évben szén-dioxid-semlegesítésre.

“Arra törekszünk, hogy a világ legklímabarátabb ételeit állítsuk elő” – mondta Batters. “Mivel a világ országai még mindig terveket készítenek az éghajlati válság kezelésére, az NFU már együtt dolgozik a gazdálkodókkal, a kormánnyal és más érdekelt felekkel annak érdekében, hogy a brit mezőgazdaság 2040-re széndioxid semlegessé váljon.”

Lehet -e fenntartható megoldás a vegán étrend?

“A legnépszerűbb növényi eredetű fehérjéknek, köztük a csicseriborsónak, a lencsének és a chia magnak igen csak hosszú utat kell megtenniük tányérjaink eléréséhez.” – mondja Eva Killeen táplálkozási terapeuta és wellness író az Euronews Livingnek.

Garnéla származhat Ecuadorból, Hondurasból, Indonéziából, Nicaraguából, Madagaszkárról, Vietnamból és még számos helyről. Míg a leggyakrabban kifogott tonhal az Atlanti-óceánról, a Csendes-óceánról vagy az Indiai-óceánról származhat. Tehát ezek eleve aligha helyi származásúak.  Eközben a jackfruit a sertéshús népszerű helyettesítőjévé vált. Bár az EU-ban fogyasztott sertéshús nagy része az EU-ból származik, a jackfruit Ázsia keleti régióiban található.

A lencse általában darálható, de napos éghajlatra és meleg nyárra van szükség a hatékony növekedéshez, ezért gyakran olyan régiókból importálják, mint Afrika északi része vagy a Közel-Kelet.

Hasonló története van a sajt vegán alternatíváinak is, amelyek az elmúlt évben a szupermarketek polcaira kerültek. Az EU-ban 2018-ban 23 millió tejelő tehén volt, és rengeteg közeli üzem alakult meg. De a tehénmentes alternatívák közül sok kókuszolajból készül, amelynek növekedéséhez meleg trópusi éghajlatra van szükség, és amelyet gyakran a csendes-óceáni régiókból importálnak.

Még a vadonatúj Beyond Burger is – elsősorban kanadai sárgaborsó fehérjéből készül – továbbra is az Egyesült Államokból kerül szállításra, bár bőven vannak olyan pletykák, miszerint a vállalat európai alapú termelésre törekszik.

Növényi alapú, de helyi

A veganizmus körében a legelterjedtebb aggodalom az, hogy hol találhatunk zöldségalapú fehérje forrásokat. A férfiak számára ajánlott napi 55,5 g, a nőknél 45 g. Egyre nagyobb a fehérjékkel dúsított élelmiszerek beáramlása a szupermarketekbe. De rengeteg más saját termesztésű alternatív fehérjeforrás is létezik.

De a mindennapi zöldségek mennyiségének egyszerű növelése az étrendünkben nagyban hozzájárulhat az élelmiszer-ökolábnyom csökkentéséhez. Bár az Egyesült Királyság kevés lencsét, csicseriborsót és quinoát termesztõk egyike, melyek levesekben és pörköltekben jól mûködnek.