A 4. ipari forradalom vezethet a zéró CO2 kibocsájtású jövőhöz

1235
A 4. ipari forradalom a zéró szén-dioxid kibocsájtású jövőhöz
A 4. ipari forradalom a zéró szén-dioxid kibocsájtású jövőhöz

A hőségriadók és természeti katasztrófák sorozatos és intenzív megjelenésekor érdemes elgondolkodni a 2018-as Világgazdasági Fórum globális kockázatokról szóló jelentéséről. Három globális környezeti kockázat dominál a jelentésben, mind a valószínűség, mind a hatás szempontjából: szélsőséges időjárási viszonyok, természeti katasztrófák és az éghajlatváltozás enyhítéséhez szükséges gyors sebességgel történő fellépés elmulasztása. 

A Világgazdasági Fórum Jelentésének az üzenetét a közelmúltban megerősítette Mark Carney, a G20 Pénzügyi Stabilitási Tanács elnöke, aki azt mondta: “Ha az éghajlatváltozás világossá és veszélyessé válik a pénzügyi stabilitás számára, akkor már túl késő lesz ahhoz, hogy a légkör két fokkal stabilizálódjon.”

Milyen gyorsan kell cselekednünk? 
Általános szabályként azt lehet elmondani, hogy ha 2 ° C alatt marad az iparosodás előtti szintnél, akkor az évtizedek során felére kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Nagy valószínűséggel csak ekkor tudunk sikereket elérni.

Ezt az exponenciális utat nevezzük a Globális Szén-törvénynek, amit Moore törvénye ihletett az informatikai iparban. Ez utóbbi megfigyelés szerint a számítógépek kétévente duplázódnak.

A globális szén-dioxid-jogszabályok kialakítása hasznos módja annak, hogy megvizsgálják a Párizsi Megállapodást. A távoli cél elérése, hogy a szén-semlegességet valamikor 2050 után elérjék a következő évtized rövid távú célpontja.
A vállalkozások és a politikusok számára is.

Ez azt is jelenti, hogy bárki, aki ezt az utat követi, – az egyes országok, vállalkozások és szervezetek, háztartások és egyének-, az automatikusan a Párizsi Megállapodáshoz csatlakoznak. Ez hasznos lehet azoknak a városoknak, államoknak, akik az Egyesült Államokon belül mégis bent akarnak maradni a Párizsi Megállapodás keretei között.

Globális szén-dioxid- törvény
Ennél is fontosabb, hogy a globális szén-dioxid-törvény útja megvalósítható. Számos ágazatban a vállalkozások évtizedenként felére csökkentik kibocsátásaikat. Az olyan nagyvállalatok, mint az Apple, a Google és az Intel a kibocsátásokat sokkal gyorsabban tudják lecsökkenteni. Miközben növelik az értéket és a jólétet.

Az idei év során San Francisco a 2015-ös párizsi éghajlat-változási megállapodás óta a legfontosabb eseményt fogja betölteni: a globális éghajlat-változási folyamatban.

Az idei Világgazdasági Fórumon Christiana Figueres, az ENSZ éghajlati vezetője és a Világgazdasági Fórum vezetői is nyílt párbeszédet folytatnak a tech közösség vezetőivel.

A cél az, hogy a technológiai cégekkel közösen olyan megoldásokat találni, amelyek felgyorsítják és felerősítik a globális átalakulást egy olyan szén-dioxid-mentes szén-dioxid-átalakulásra, amely követi a globális szén-dioxid-törvényt.

A logika egyszerű: a következő három évtizedben a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a tárgyak internete által vezérelt negyedik ipari forradalom mindenki életét átalakítja. Biztosítanikell, hogy ez az átalakulás a zéró szén-dioxid-kibocsátású jövő felé irányuljon.