ENSZ: az éghajlatváltozás az emberiség felét veszélyezteti

577
Éghajlatváltozás
Éghajlatváltozás

Az ENSZ kiadott egy jelentős új jelentést, amely felvázolja a globális hőmérséklet emelkedése (éghajlatváltozás) minden élőlényre gyakorolt ​​hatását.

„Ez a jelentés szörnyű figyelmeztetés a tétlenség következményeire” – mondja Hoesung Lee, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke.

67 ország vezető klímaszakértői írták, és arra figyelmeztet, hogy a világ népességének fele „nagyon sebezhető” az éghajlatváltozás hatásaival szemben. 

Ha most nem csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást, az elkövetkező évtizedekben felgyorsulnak a következmények, beleértve az árvizeket, a terméskiesést és a vízhiányt.

Még az 1,5 fokos globális felmelegedés átmeneti túllépése is súlyos következményekkel járhat – amelyek egy része visszafordíthatatlan lesz.

Ez azt is mutatja, hogy gyorsan kifutunk az időből, hogy megfordítsuk a fosszilis tüzelőanyagok több évtizedes elégetése és más, üvegházhatású gázokat kibocsátó tevékenységek által okozott károkat.

„Ez a jelentés azt mutatja, hogy az éghajlatváltozás súlyos és növekvő veszélyt jelent jólétünkre és egészséges bolygónkra. Mai tetteink meghatározzák, hogy az emberek hogyan alkalmazkodnak és a természet hogyan reagál a növekvő éghajlati kockázatokhoz” – mondja Lee.

„Az emberi szenvedés atlasza”

António Guterres ENSZ-főtitkár az „emberi szenvedés atlaszának” nevezte a jelentést, hozzátéve, hogy ez „elmarasztaló vádirat a megbukott klímavezetésért”.

A világ legnagyobb szennyezői vétkesek egyetlen otthonunk felgyújtásában.

António Guterres ENSZ főtitkár

„Tényről tényre ez a jelentés felfedi, hogy az embereket és a bolygót hogyan sodorja be az éghajlatváltozás. A tények tagadhatatlanok. A vezetésről való lemondás bűncselekmény.

“A világ legnagyobb szennyezői vétkesek egyetlen otthonunk felgyújtásában.”

Mi az IPCC „értékelő jelentése”?

Az IPCC hat-hét évente nagyszabású jelentéseket ad ki a legújabb klímaváltozási kutatásokról. Ez a második az IPCC hatodik értékelési fordulójában várható jelentések sorozatában.

Három munkacsoport kutatói a válság különböző aspektusait vizsgálják: az éghajlatváltozás tudományos alapjait, hatásait és sebezhetőségét, valamint azt, hogy hogyan kezeljük a problémát
Mindegyik saját jelentést tesz közzé, a ma közzétett pedig a II. munkacsoporttól származik.

A klímaváltozás alapvető tudományát vizsgáló jelentés tavaly augusztusban jelent meg. Felfedte, hogy „egyértelmű”, hogy az emberi tevékenység globális felmelegedést okoz, és az eredményeket „vörös kódnak” nevezik az emberiség számára .

A második, ma megjelent, bemutatja, hogy a hőmérséklet emelkedése valószínűleg milyen hatással lesz a bolygó minden élőlényére – és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz való visszatérés helyére. 
67 ország 270 szakértője vett részt, és vasárnap késő este 195 tagállam kormánya hagyta jóvá.

Az IPCC átfogó értékelése feltárja, hogy a változó éghajlat valószínűleg milyen hatással lesz mindennapi életünkre, és milyen alapvető alkalmazkodásra van szükség ahhoz, hogy felkészüljünk az elkerülhetetlen következményekre.