Franciaország jóváhagyta új klímatörvényét

930
Franciaország-klímaváltozás
Franciaország-klímaváltozás

Franciaország nemrégiben elfogadott egy éghajlati törvényt, amelynek célja a közlekedés, a lakásépítés és az élelmiszeripar átalakítása volt. A környezetvédő aktivisták szerint ez messze nem elég a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Klímaváltozás:szélsőséges időjárás

A szavazás a németországi és belgiumi pusztító áradások következménye, amelyek sok szakértő szerint tankönyvpéldát jelentenek a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárásról.

Az Emmanuel Macron francia elnök által összehívott 150 tagú testület hónapokig dolgozott azon, hogy ajánlásokat állítson fel a jogszabályra vonatkozólag. A kritikusok azt kifogásolják, hogy az elnök gyengítette javaslataikat. A hónapok óta tartó egyeztetés a parlament mindkét házában még inkább lassította a folyamatokat.

Ennek ellenére a szöveg végleges változata rendelkezéseket tartalmaz a szennyező járművek fokozatos megszüntetésére, az energiahatékony épületek felújításának felgyorsítására és a műanyag hulladék korlátozására.

Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős francia miniszter szerint a jogszabály „kulturális elmozdulást” jelent, mivel a környezeti aggályokat a francia állampolgárok életének középpontjába helyezi.

Az autószennyezés visszaszorítása

2025-re a 150 000 lakosnál nagyobb francia városoknak alacsonyabb kibocsátású zónákat kell létrehozniuk. Szigorúbb sebességkorlátozásokkal és korlátozott hozzáféréssel a legrégebbi és leginkább szennyező járművek számára. Függetlenül attól, hogy dízellel vagy gázzal működnek-e.

Szakértők becslései szerint a  jelenleg a francia utakon közlekedő autók nagyjából egyharmadát kizárnák ezekből a zónákból. A legszennyezőbb járművek egy részét is kitiltják az utakról 2030 -tól.

Mi a helyzet a repülőgépekkel?

A törvény célja egyes utazók leszoktatása a repülőgépekről, és helyettük alacsony szén-dioxid-kibocsátású vasútra való szállítás. A belföldi repülési útvonalakat törlik, ha a vonat kevesebb mint 2 és fél óra alatt eléri ezt a célállomást. De lesznek kivételek, és a környezetvédelmi kampányolók szerint az ördög a részletekben rejlik.

A belföldi repülési útvonalakat megsemmisítik, ha egy vonat kevesebb mint 2 ½ órán belül eléri ezt a célállomást.

A polgári közgyűlés javasolt olyan utazásokat, amelyek vonaton belül 4 órán belül elvégezhetők. A Greenpeace szerint ennek lecsökkentése két és fél órára az ország mintegy száz repülési útvonalából alig néhányat érint – ez jelentősen rontja a törvény környezeti hatásait.

Szénlábnyom címkék

A törvény célja az áruk és szolgáltatások kötelező “környezeti címkézésének” bevezetése. Különös tekintettel a magas szennyeződést mutató ágazatokra. Például a textiliparra. A címkék célja lényegében egy “szén-dioxid-mutató” lenne, amely tájékoztatja a fogyasztókat a vásárlásuk környezeti lábnyomáról.

A törvény megtiltja a fosszilis üzemanyagok reklámozását , és 2028-tól kezdődően megtiltja a leginkább szennyező járművek reklámozását (kilométerenként több mint 123 g szén-dioxidot bocsát ki).

Éghajlatváltozás
Éghajlatváltozás

Szankciók a rosszul szigetelt házak miatt

A legrosszabb energiahatékonysági besorolású lakások és házak bérleti díját korlátozzák. Franciaországban más néven “termikus sziták”. Ezek mintegy 5 millió lakást jelentenek országszerte.

2025-től az F vagy G besorolású – a lehető legrosszabb pontszámú – házakat már nem tekintik tisztességes lakásoknak. A tulajdonosoknak fel kell újítaniuk őket, mielőtt újra törvényesen kibérelhetnék őket. 2034-től a bérleti tilalom az E besorolású lakásokra is vonatkozik.

Növényi étrend ösztönzése az iskolákban

A Greenpeace France számára az éghajlati törvény egyetlen igazi pozitív lépése a növényi étrend ösztönzésére irányuló erőfeszítés.
2023 -ra az iskolai kávézókban hetente legalább egyszer kizárólag vegetáriánus menüt kell kínálni. A közigazgatás intézményeiben az étkezdéknek minden nap zöldségeket kell kínálniuk.

A környezetvédelmi aktivisták csalódtak

A francia kormány szerint a jogszabály segíti Franciaországot abban, hogy 2030 -ra 40 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990 -es szinthez képest.

De sok környezetvédelmi aktivista szerint ez egyszerűen nem elég ambiciózus. Különösen most, amikor az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta “Fit for 55” tervét, amely 2030-ig 55% -kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A WWF Franciaország a törvény végleges változatáról nyilatkozta: “nagyon távol tartja az éghajlati céloktól és a polgárok elvárásaitól”, míg a Greenpeace “rendkívül kiábrándítónak” minősítette.

Az éghajlatváltozással foglalkozó független tanácsadó testület, valamint Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága, az Államtanács már mind komoly aggodalmaknak adott hangot a kormány azon képességével kapcsolatban, hogy képes-eteljesíteni a 2015. évi párizsi klímamegállapodás alapján vállalt kötelezettségeit.

Az Államtanács félévente 10 millió eurós bírsággal is megfenyegette a kormányt, ha nem lép határozottabban a légszennyezés ellen.

  • Forrás: Euronews