A német, francia, olasz iparszövetség EU-s segítséget kér

649
A francia, német, olasz kamarák állami segítséget kérnek
Koronavírus: a francia, német, olasz kamarák állami segítséget kérnek

Iparszövetségek kérnek támogatást békeidőben. Példátlan állami beavatkozás szükséges a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozásához az Európai Unió három legnagyobb ipari országa, Németország, Franciaország és Olaszország vezető ágazati érdekképviseletének egy közös felhívása szerint, amelyet a Süddeutsche Zeitung című német lap ismertetett kedden.

Az EU nagy ipari szövetségei támogatást kérnek

 A német ipari vállalkozások országos szövetsége (BDI), a francia munkaadók szövetsége (Medef) és az olasz gyáriparosok szövetsége (Confindustria) szerint a koronavírus-járvány “hatalmas, váratlan és tragikus csapás” a gazdaságra és a társadalomra. Csak az eddig ismert kereteket “szétrobbantó” léptékű európai uniós (EU-) és tagállami szintű beavatkozással lehet kivédeni.

Az egyeztetés nélkül indított tagállami válságkezelő programok sora után a kormányoknak össze kell hangolniuk a gazdaság újraindításáról szóló terveiket és a bajba került vállalkozások támogatását szolgáló törekvéseiket – áll az EU legbefolyásosabb gazdasági érdekképviseletei közé tartozó szövetségek közös felhívásában.

Koronavírus-iparszövetségek javaslata a válságra
Koronavírus-iparszövetségek javaslata a válság kezelésére

Mi az eszköz a koronavírus negatív hatására

Javaslatuk szerint a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetését kell megtenni a válságkezelés központi eszközévé. A költségvetést fel kell duzzasztani, még hozzá a jobb helyzetben lévő tagállamok nagyobb befizetései révén, ami a tagállamok közötti szolidaritást is kifejezni.

A szövetségek ezzel elfordulnak attól az elképzeléstől, hogy a gazdaság fellendítéséhez szükséges pénzt közös kötvények kibocsátásával szerezzék meg az euróövezeti tagországok – mutatott rá a Süddeutsche Zeitung.

A többi között a német, az osztrák és a holland kormány által elutasított euróövezeti közös kötvény helyett az EU-s költségvetésre építve kell kialakítani egy helyreállítási, újjáépítési alapot. Az EU állam-, illetve kormányfőinek “haladéktalanul” ki kell dolgozniuk egy “bátor” javaslatot erről – sürgeti a BDI, a Medef és a Confindustria.    


Szerintük még évekig, legalább 2023-ig közpénzből finanszírozott támogatásokkal kell élénkíteni a gazdaságot EU-s és tagállami szinten. Vissza nem térítendő támogatások és hitelek mellett adócsökkentésekre is szükség lesz, és a vállalatok mellett a leggyengébb társadalmi csoportokat is segíteni kell, mert a koronavírus-járvány rendkívüli mélységű válságot okoz.

Hamarosan indul a Regeneráció interjúsorozatunk, ahol többek között Németh László, a magyar Iparszövetség (iPOSZ) elnöke is beszélgetőtársa lesz Takács Júliának, a CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatójának.