Ősi örökség és modern innováció a Tokiói Olimpián

788
Tokiói Olimpa-falu 2020 (Forrás: NOB)
tokioi-olimpia_falu_2020

Japán méltán lehet büszke az ősi örökségére, és a modernitás iránti szenvedélyére. Az évszázados sintó szentélyek az üveg felhőkarcolók között fészkelnek. Míg a hagyományos ryokanok (fogadók) és a teaházak a kapszulahotelekkel és robotkávézókkal versenyeznek.

Vidéken 285 km / h-ás sebességűvonatok haladnak el a cseresznyés gyümölcsösök mellett, amelyek évszázadok óta alig változtak. A 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékok természetes keresztmetszete Japán egyedülálló keverékének a régi és az új között – állítják a játékok szervezői. A játékok 2013-as odaítélésétől kezdve Tokió ősi kulturális örökségére kell építeni, miközben célja a város széndioxid-semleges, fenntartható jövőbe való átmenetének felgyorsítása.

Az olyan történelmi sportlétesítmények, mint az ikonikus Nippon Budokan – a japán harcművészetek lelki otthona – a legújabb, fenntartható technológiával épített vadonatúj helyszínek mellett helyezkednek el. A Tokió 2020 a „Légy jobb, együtt – a bolygó és az emberek számára” címszó alatt bemutatja a fenntartható társadalom megoldásait.

A 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékok természetes kiterjesztése Japán egyedülálló keverékének: a régi és az új együtt.

„A mai világot sok globális kihívás sújtja. Az emberek a világ minden táján radikális társadalmi-gazdasági reformokkal próbáljá megldani ezeket a kihívásokat. Egy fenntartható, befogadó társadalom létrehozásának a céljával.” – közli a legújabb frissítése az előre Games fenntarthatósági jelentésnek. Emiatt az emberek azt várják, hogy a Tokió 2020 Játékok jelentős szerepet töltsenek be a fenntartható társadalom megteremtésének kihívásaival szemben. ”

“Tokiónak gazdag öröksége van, és megmutatta innovációs képességét, például az 1964-es olimpiai játékokon. Ezúttal a játékok felgyorsítják a város fenntarthatóbb jövőbe való elmozdulását” – mondja Marie Sallois, a NOB fenntarthatósági igazgatója.

Két olimpiai zóna és egy cél

A két fő olimpiai zónát ezeket az elveket szem előtt tartva tervezték. A szervezők szerint az Örökség Zóna „számos ikonikus helyszínnek ad otthont az 1964-es tokiói játékokon, és tovább őrzi Tokió 1964 örökös örökségét”, míg a Tokió-öböl zónája „az innovatív városfejlesztés mintájaként szolgál, és szimbolizálja a város izgalmas jövőjét.

Az Örökségi Övezetben számos helyet átalakítottak. Az energiatakarékosság érdekében a fejlett építési technológiával újból felszerelték az e helyen található létesítményeket. Ide tartozik az asztali tenisz a tokiói Metropolitan Gymnasiumban – amelyet 1954-ben építettek a birkózó világbajnokságra, és amelynek 1964-ben torna és vízilabda játéknak adtt otthont -, valamint a Nippon Budokan-t, a világhírű judo helyszínt, amely idén is először látja vendégül a karatét. . A jellegzetes kialakításáról és a felfüggesztett tetőről híres Yoyogi Nemzeti Stadion egy úszó- és kosárlabda-helyszínről lett átalakítva a kézilabda, valamint a paralimpiai rögbi és a tollaslabda helyszíne.

Az idei nyitó- és záróünnepségek, az atlétika és a női labdarúgó döntője az 1964-es játékoknak otthont adó régi nemzeti stadion helyén épült Japán Nemzeti Stadionban zajlik. Távolabb lovas eseményekre kerül sor ugyanabban a létesítményben, amelyet az 1964-es játékokhoz használtak.

A 43 verseny helyszínéből mindössze nyolcat építettek a semmiből, 10 ideiglenes, 25-et pedig újrafelhasználnak.

“A NOB 2020-as Olimpiai Menetrendje és az Olimpiai Menetrend + 5 – az Olimpiai Mozgalom jövőjének stratégiai ütemtervei – arra kötelezik a fogadó városokat, hogy maximálisan használják ki a meglévő helyszíneket, ami csökkenti mind a szén-dioxid-kibocsátást, mind az építési költségeket” – mondja Marie Sallois, a NOB FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT felelős igazgatója.

„A játékok alkalmazkodnak házigazdájukhoz, és nem fordítva. Ennek a megközelítésnek megfelelően a Tokyo 2020 minimalizálta az új építkezéseket, és maximalizálta a meglévő és ideiglenes helyszínek használatát – a 43 versenyhelyszínből mindössze nyolcat építettek a semmiből, 10-et ideiglenesen, 25-et pedig újból felhasználnak. 

A Tokió-öböl a jövő számára

Tokiói Víziközpont (Forrás: NOB)
Tokiói Víziközpont (Forrás: NOB)

Ha az Örökség Zóna a hagyományt képviseli, a Tokió-öböl zónája – amely több mesterséges szigetre épül – ultramodern városfejlesztés. Az itt található 16 helyszín közé tartozik az Ariake Torna Központ és a Tokiói Vízi Központ. Utóbbi esetében a legmodernebb technológiával állítják be medencéinek hosszát és mélységét, a padlók és falak mozgatásával. Ezenkívül napenergiával és földi hőcserélővel működik.

A „hagyomány találkozik az innovációval” szellemét megtestesítve az Olimpiai Falu egy visszanyert területen fekszik, az Örökség és a Tokió-öböl övezete metszéspontjában. Hidrogénüzemű villamos energiát és meleg vizet használnak a kollégiumokban, a kávézókban és az edzőtermekben a Tokió 2020 játékokon versenyző 11 000 sportoló számára.

A játékok után a falut hidrogénüzemű lakásokká, iskolává, üzletekké és egyéb létesítményekké alakítják. A környezetbarát, inkluzív és technológiailag fejlett városi életmód bemutatására tervezett olimpiai falu tengerparti parkokkal és egyéb zöldfelületekkel egészíti ki az életminőséget.

Forrás: Euronews