Hogyan tudja a fúziós energia jobbá tenni a világot?

678
Milyen előnyei vannak a fúziós energiának?
Milyen előnyei vannak a fúziós energiának?

Jelenleg az energia kérdése a TOPtémák közé tartozik. Nem telik el új nap anélkül, hogy ne lenne újabb kérés, újabb vita, hogy honnan, hogyan, kivel lehet az energiaforrásokról gondoskodni. Az energia lehetőségek között a fúziós energia forradalmasíthatja az élelmiszer- és ivóvíz előállítását, valamint otthonaink fűtését. Egyben növelheti a szén-dioxid-megkötést és csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

Mi is a fúziós energia, amely nettó energianyereséget is eredményezhet?
A fúziós energia az a folyamat, amely energiát ad a Napnak, és most itt a Földön is létrejöhet.
A kereskedelmi fúziós energia azóta került a címlapokra, hogy a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory tudósai elérték azt, amit sokak szerint lehetetlen: olyan fúziós kísérletet hoztak létre, amely nettó energianyereséget eredményezett.

Olcsó, korlátlan és szén-dioxid-mentes áramforrás?

A szövetségi laboratórium sikere bizonyítja azt, amit a fúziós úttörők régóta lehetségesnek hittek: ugyanaz a folyamat, amely a Nap erejét adja, újrateremthető a Földön. Ez óriási előrelépés a fúziós tudósok több évtizedes globális küldetése felé, amely olcsó, korlátlan és szén-dioxid-mentes áramforrást biztosít az emberiség számára.

Ez a kísérleti mérföldkő: azon dolgoznak, hogy a 2030-as években a fúziós energia ugrását a kísérleti laboratóriumokból a hálózatra kész erőművek felé tereljék.

A kereskedelmi fúziós energia önmagában is izgalmas, de vegyük figyelembe, hogy az energiaellátás eltolódása hogyan érintheti az ipart és a környezetünket. Számos tiszta és fontos találmány nem került be a gyakorlati életbe, mert magasak voltak az enrgiaköltségeik.

 Évekbe fog telni, mire eljutunk idáig, de a fúzió legteljesebb kapacitása mellett bárki annyi áramot tud majd felhasználni, amennyire szüksége van. Környezetvédelmi költségek és nagyon csekély kiadások nélkül. A fúziós energia vitathatatlanul a legizgalmasabb emberi felfedezés a tűz óta. Az otthonaink fűtésétől a több víz biztosításáig aszályos időkben…
Íme egy pillantás arról, hogy a fúziós energia hogyan segíthet megváltoztatni a világot.

Vízhez való hozzáférés…

Az édesvízhez való hozzáférés szerte a világon ki fog merülni és a figyelem a sótalanítási (desal) technológiára összpontosul, amely bőséges ivóvizet készíthet a tengerből. De egy probléma, amely mindig is hátráltatta a desalkot, továbbra is fennáll: hatalmas mennyiségű energiát igényel
2019-ben az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának egyik jelentése a következőket mondta: „Az energiaköltségek megkerülésének képessége kritikus lehet a fejlődés szempontjából.”

Ez a képesség származhat a kereskedelmi forgalomban lévő fúziós energiából, amely a sótalanítás olyan módját hozná, hogy a vízmentesítés energiaköltségeit csaknem nullára csökkenti.

A desal energiaköltségei jelenleg nagyon magasak. A kaliforniai Santa Barbarában, az 1990-es évek eleji aszály idején épült desal létesítmény például csak néhány hónapig működött .
Az egyik probléma az volt, hogy a folyamat, amely általában a tengervíz többszöri desztillációját foglalja magában -amíg az összes sót eltávolítják-, hihetetlen mennyiségű energiát használ fel.

Még aszályban is, amikor az édesvízkészletek szűkösek, az energiaköltségek miatt nem költséghatékony a legtöbb desal-üzemet működtetni. Vegyük a kaliforniai Dana Pointban található, 140 millió dolláros víztelenítő üzemet, amely 2022-ben elnyerte az engedélyt. Végül fedezni tudja a terület vízszükségletének felét (a többlettermelést eladják a közeli önkormányzatoknak), de a sótalanított víz hektáronként 20%-kal drágább, mint az importált víz. Ez utóbbi akár havi 15 dollárral magasabb vízszámlát jelenthet a lakosok számára.

 Az energiabőség mellett a desal nemcsak a kaliforniai sivatagi városokat tudná hidratáltan tartani, hanem ezek a növényeknek is képesek lennének öntözést biztosítani. Hatalmas szénmegkötési projektekhez hozzájárulva szerte a száraz világban. Hatalmas erdőket telepíthetnénk oda, ahol ma csak bozót található. Sótalan víz felhasználásával ezeket az élő gyárakat a szén megkötésére. Csak egy energiafúziós erőműre van szüksége a közelben az áramellátáshoz.

Évszázadokon keresztül mindenféle malom vagy más gyár helye az Egyesült Államokban előre meg volt határozva, hogy egy folyó mellé kellett építeni.

Ahogy a technológia az 1800-as évek elején fejlődött, a turbinarendszerek mindenféle malmot képesek voltak meghajtani. A közelmúltban a gyáraknak még mindig szükségük van a nagy teljesítményű távvezetékek közelségére, amelyek nagy mennyiségű villamos energiát képesek ellátni. A fúziós energiával azonban az ipari tervezés felborulna: szinte bárkinek annyi energiája lehet, amennyire szüksége van, gyakorlatilag bárhol.

A gyárak például közelebb helyezkedhetnének el az általuk használt nyersanyagokhoz. Vagy a kiskereskedelmi piacokhoz, amelyekre az árukat szánják, csökkentve ezzel a szállítási költségeket és a szén-dioxid-kibocsátást. 
A gyártás Ázsiából és a tengerentúlról az Egyesült Államokba történő visszaszállítása már csökkenti a szállításból és a termelésből származó kibocsátásokat (például a kínai gyárak gyakran támaszkodnak széntüzelésű erőművekre). Ha a gyárat (és a logisztikai infrastruktúrát is) fúziós energiával látják el, ezek a csökkentések még nagyobbak lennének.

FOLYTATÁS a VIP BOX ELŐFIZETŐINEK:
Milyen további következményekkel járhat a fúziós energia az élelmiszerellátásban és mezőgazdaságban, a logisztikában, a lakások fűtésében?
LÉGY VIP BOX ELŐFIZETŐNK ITT!

CSR NEXT (vállalati fenntarthatóság és felelősség képzési program) INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés indul. Ez utóbbira még tudsz jelentkezni! 2023.03.27-ig!
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!