MEKH: közös felelősség a természeti környezet megóvása

436

A fenntartható környezet kialakítása és a természeti környezet megóvása mindannyiunk közös felelőssége – hangsúlyozta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke szombaton a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából küldött közleményében.

A MEKH elnöke, a Horváth Péter János hozzátette: a világnap apropóján energiatakarékossági információs plakátsorozatot készített a hivatal, amelyet a jövőben további szemléletformálási programok követnek majd.

A MEKH társadalmi felelősségvállalási programjának célja a környezet megóvása, a környezettudatos gondolkodás és a zöldszempontok beépítése a mindennapokba.
A plakátok 14 témakörben hívják fel a figyelmet azokra a mindennapi praktikákra, amelyekkel mindenki a saját környezetében energiát takaríthat meg és csökkentheti a környezet terhelését.
A plakátok szabadon felhasználhatók, az adott intézmény saját logójával kiegészítve könnyedén egyedivé tehetők. Így hasznos elemei lehetnek egy energiahatékonyságot ösztönző kampánynak bármely közösségi helyen – tette hozzá MEKH elnöke.

A nemzeti energia- és klímastratégiai célok elérésében mindenkinek aktívan részt kell vennie – hangsúlyozta az elnök a közleményben. Megjegyezve, hogy a hivatal szabályozói tevékenysége során minden eszközével ezen célok megvalósulását igyekszik elősegíteni.

Emlékeztetett: Magyarország vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Valamint hogy az ország végsőenergia-felhasználása nem haladja meg a 2005-ös értéket.
A MEKH támogatja a zöld távhőrendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia fűtési célra történő hasznosításának növelését. Továbbá a környezetbarát közlekedés előmozdítását.