A Martini Asti 100% fenntartható szőlőből fog készülni teljesen 2021-től

449
Martini
Martini-fenntartható beszrezés

A Martini olasz habzóbor- és vermutmárka 150. évfordulóját olyan mérföldkővel ünnepli, amely közelebb hozza a Bacardi anyavállalatot 2025-ös céljának eléréséhez: a legfontosabb összetevők fenntartható beszerzéséhez.

Ezen a héten a Martini® – a világ első számú olasz pezsgő- és vermutmárkája , a családi tulajdonban lévő Bacarditól – bejelentette, hogy az összes Asti szőlőszállítója jó úton halad ahhoz, hogy 2021-ben fenntarthatóvá váljon.

Az olasz Asti régió szívében található Martini Santo Stefano Belbo borászatot – amely az összes szőlő „must” (gyümölcslé) 30 százalékának előállításáért felelős, – a közelmúltban az Equalitas, a legátfogóbb fenntarthatósági szabványért felelős Valoritalia tanúsító testület ellenőrizte. A fennmaradó 70 százalékból a szőlőmust-beszállítók több mint kétharmadát – több száz kistermelő-szőlőt termelő szövetkezet – az Equalitas is fenntarthatónak minősítette. A fennmaradó részt pedig az idén tanúsítani kell.

Asti-fenntartható szőlőtermesztés
Asti-fenntartható szőlőtermesztés

Stefano Stefanucci , az Equalitas igazgatója elmondta: „Ez nagy eredmény a Martini számára. Az Equalitas csak olyan külső auditorokkal dolgozik, akik a borágazatot alaposan ismerő szakértők i egyben. A tanúsítási folyamat teljes mértékben holisztikus. Az Equalitas három fenntarthatósági pillért ölel fel – környezeti, etikai és gazdasági -, és mindent figyelembe vesz a pincészet szénlábnyomától és a vízfogyasztástól kezdve a gazdálkodók tisztességes kereskedelmi feltételein át, valamint a jó társadalmi gyakorlatokig, beleértve a képzést és a jólétet is. “

A közelmúltbeli bejelentés volt, miszerint Bombay Sapphire® létrehozásához használt 10 növényt 2021-ben is fenntarthatónak minősítik. Ez a hír újabb jelentős lépés a Bacardi felé 2025-ben kitűzött céljának elérése érdekében: ez a legfontosabb összetevők fenntartható beszerzése.

Martini 1987-ben létrehozta a fenntartható üzleti gyakorlatokkal foglalkozó központját, a L’Osservatorio Martini ( Martini Obszervatórium ) néven. A helyi agronómus, a szőlőtermesztés szakértője vezetésével, a L’Osservatorio Martini számos fenntarthatósági gyakorlatot vezetett be Asti régiójában:a kártevők kezelésének természetes módjaitól az integrált szőlőtermesztésig, a termesztett növények mikroklímáiban termesztett egyensúlyt.

“Mély kapcsolat van Martini, a föld és az emberek között – ez egy szilárd alap a minőségi bor készítéséhez” – mondta Giorgio Castagnotti , az olaszországi Pessione-i Martini Operációs Központ igazgatója. 

„Szorosan együtt dolgoztunk ugyanazokkal a gazdálkodó közösségekkel, amelyek a legfinomabb Moscato szőlőt termesztik ugyanazon gyönyörű dombokon generációk óta. Az elmúlt 150 évben. Ezt szeretnénk tovább folytatni. Mindig van értelme, ha fenntarthatósági kezdeményezéseinkkel támogatjuk szőlőtermesztőinket. ”

Asti meredek, napsütötte dombjai ideális termesztési környezetet jelentenek a Moscato Bianco szőlőhöz. A DOCG jelöléssel rendelkeznek, ami az olasz borok legmagasabb minőségi szintje. A nyár végén szakszerűen betakarított több mint 200 kistermelő – együttesen Conferenti néven – a szőlőt gyorsan préselik, hogy megkapják a kívánt természetes ízeket a friss gyümölcslében / mustban. Az erjesztés révén ez a „mosto” válik Martini Asti finom ízeinek alapjává – ideértve az őszibarackot, az édes vadzsályát, a friss körtét és az ananászt is.

Ez a bejelentés – más legújabb újításokkal, például az ipar első biológiailag lebomló szeszesital-palackjának kifejlesztésével együtt – a Bacardit folyamatosan közelítheti azon ambíciójához, hogy a szesziparban is az elsődleges prioritások között legyen a környezeti felelősség.