Davos: Milyen prioritásokra kell fókuszálnia a műanyagszennyezésről szóló globális egyezménynek?

335
Körforgásos gazdaság:Műanyag újrahasznosítás
Körforgásos gazdaság:Műanyag újrahasznosítás

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Közgyűlése 2022 márciusában határozatot fogadott el, amely meghatározta a műanyagszennyezés megszüntetésére irányuló, jogilag kötelező érvényű globális szerződéshez vezető utat. 175 nemzet államfői, környezetvédelmi miniszterei és egyéb képviselői állapodtak meg az állásfoglalásról. 
A különböző nemzetektől származó három eredeti határozattervezet alapján az állásfoglalás a műanyag teljes életciklusával, előállításával, tervezésével és ártalmatlanításával foglalkozik. Ennek eléréséhez a tagállamok kormányközi tárgyalóbizottságot (INC) hoztak létre, hogy 2024-ig jogilag kötelező erejű megállapodást dolgozzanak ki.

A tárgyalások és egyeztetések megkezdésekor meg kell fontolni néhány fontos kérdést!
Nézzük!

  • Hogyan kell majd eltérniük a szabályozásnak a feltörekvő és a fejlett gazdaságokban? 
  • Hogyan alakítják ki a megállapodást úgy, hogy az méltányos legyen, figyelembe véve a különbségeket? 
  • Mennyire hajlandóak az országok és a vállalatok a csökkentésre, a termelésre és a fogyasztásra vonatkozó szabályozások betartatására?

Rendszerszintű változásra van szükség!

Kristin Hughes, a Global Plastic Action Partnership igazgatója szerint ebben a kérdésben is szükség van rendszerszintű változásra is.

A műanyagszennyezés megfékezésére irányuló globális erőfeszítések nem hozták meg a várt eredményt, miközben a probléma mértéke exponenciálisan növekszik. A műanyagszennyezés továbbra is a fő környezeti problémáink közé tartozik. Egyre jobban megértjük azt is, hogy milyen gazdasági, egészségügyi, ökológiai és társadalmi hatásai vannak az emberekre és a bolygóra. Kétségtelen, hogy rendszerszintű változtatásra van szükség ezen a területen is. Ehhez az országoknak nemzeti és városi szintű cselekvési terveket kell elfogadniuk. Még akkor is, ha ambiciózus globális célokról igyekszünk megállapodni, ennek helyi kötelezettségvállalásokkal és cselekvésekkel is járniuk kell.

A nemzeti fellépés azonban a problémának csak egy részét kezeli. Függetlenül attól, hogy egyes kormányok mennyire képesek felszámolni a műanyagszennyezést saját határaikon belül. Hacsak minden ország nem tesz összehangolt erőfeszítéseket és nem követ szigorú kormányzási normákat .

Megoldásra van szükségünk! Amint a tárgyaló felek elkezdik fontolóra venni a műanyagszennyezésről szóló nemzetközi szerződés megkötését, biztosítaniuk kell, hogy a megállapodás ambiciózus célokat érjen el. Természetesen ezek a célok nemzeti cselekvési terveket igényelnek, és magában foglalja a stratégiai finanszírozás megközelítését, a közös jelentéstételt és a nyomon követést, az innovatív megoldásokat, a körforgást támogató kereskedelmi politikákat, a viselkedésmódosítási kampányokat és megfelelő kormányzást. 

Az INC intézkedései különböző hatással lesznek az érintettekre az értékláncban. A vállalkozásoknak, a pénzügyi szektornak, a civil társadalomnak és a marginalizált közösségeknek egyaránt hallatniuk kell a hangjukat ahhoz, hogy minden valóban befogadó szerződés érvényesülhessen.

Miközben a műanyagszennyezési válság kezelésének módjait keressük, biztosítanunk kell, hogy a műanyagszennyezésről szóló kötelező érvényű megállapodás mindenki számára előnyös megközelítést biztosítson. Nem pedig nulla összegű játékot.

A körkörös gazdaság kiépítése a műanyagokért

Jacob Duer, az Alliance to End Plastic Waste elnök-vezérigazgatója kiemelte:

A finanszírozás kulcsfontosságú az új globális megállapodás sikeréhez. A több mint 3 milliárd ember hulladékkezelésének költsége jelentős, ugyanakkor a műanyaghulladék megszüntetése egyben óriási befektetési lehetőség is. 

A hagyományos pénzintézetek, valamint az új finanszírozási szereplők, mint például az Alliance to End Plastic Waste, kihasználhatják az újrahasznosított műanyagok iránti növekvő globális keresletet: olyan nagyszabású megoldásokat finanszírozhassanak, amelyek befektetési tőkék milliárdjait 1 billió dolláros körforgásos gazdasággá alakíthatják a műanyagok számára.

A fejlett és a fejlődő országokat egyaránt támogatja világszerte. A kormányok, a vállalkozások és a befektetők kezdik mozgósítani a tőkét a projektek finanszírozására, piacok létrehozására a vevői igények nagymértékű kielégítésére, valamint a fizikai infrastruktúra és az újrahasznosítás gazdaságosságának javítására. A folyamat felgyorsítása érdekében.

Folytatás hamarosan!

Forrás: Davos