Indul a Green Lab 2022 powered by Telekom Kraft

665
Pályázat fiataloknak
Pályázat fiataloknak

A környezeti problémák megoldásához, a Föld megóvásához globális gondolkodásra és lokális cselekvésre van szükség – erre kínál most kivételes lehetőséget, szakmai, mentorálási és pénzügyi támogatást az Ashoka Green Lab pályázata.

A társadalmi vállalkozások sikerre vitelében jártas szervezet kiemelt támogatójával, a Telekommal, illetve partnereivel – a MasterCarddal és a TMF Grouppal – olyan fiatalok jelentkezését várja, akik megvalósításra váró egyedi ötleteikkel hatékonyan hozzájárulnának a világ, vagy akár csak a szűkebb környezetük fenntarthatóvá tételéhez.

Február 17-én startol az Ashoka Green Lab: egy fenntarthatósági program fiataloknak, akik újító gondolataikkal hozzájárulnának a világ környezeti kihívásainak megoldásához. A szakmai- és mentorálási háttérrel, illetve pénzdíjjal is megtámogatott kezdeményezés célja olyan innovatív zöld projektek elindítása, amelyek a program tematikájába illő területeken kézzelfogható módon hozzájárulnak az ökológiai lábnyom csökkentéséhez, a fenntarthatóbb működéshez. A hasonló társadalmi vállalkozásokban világszerte eredményes Ashoka olyan partnerekkel fogott össze a program sikeréért, akik maguk is jelentős tapasztalattal rendelkeznek a fiatalokkal történő együttműködésben, illetve a környezeti problémák megoldásában.

A kiemelt támogató, a Telekom, a Telekom Krafton belül évek óta épít közösséget és biztosít platformot, ön- és ötletfejlesztési lehetőséget az Y és Z generáció legkreatívabb tagjainak.

A MasterCard egy olyan digitális gazdaság kiépítésének úttörője, amely minimális karbonlábnyomú, intelligens megoldásaival minimalizálja a környezetterhelést, és erre ösztönzi üzleti partnereit is.

A TMF Group pedig egy olyan üzleti tudást tesz hozzáférhetővé, amely segíti a gazdasági élet szereplőit a fenntartható és etikus üzletvitel kialakításában.

A Green Lab programba olyan 17-35 év közötti tagokból álló 2-5 fős csapatok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a környezetvédelmi ügyek iránt és szívesen részt vesznek egy 4-5 hónapos fejlesztési folyamatban. A csapatoknak nem szükséges konkrét ötlettel érkezniük, elegendő, ha kellő elhivatottsággal rendelkeznek a meghirdetett 4 téma valamelyike iránt:

  • Digitalizáció és fenntartható települések
  • Hulladékmentes iroda
  • Hatékony fenntarthatósági edukáció
  • Környezetbarát ételrendelés

A fejlesztési folyamat során a fiatalok ezen ötletek kidolgozásához a Telekom Kraft KraftRoad nevű képzésén vesznek részt, ahol szakmai edukátorok támogatják őket abban, hogy egy pitchelhető koncepcióig eljuthassanak.

A folyamat során az alapgondolatra épített üzleti terv megalkotásához kapnak minden részletre kiterjedő, a Design Thinkingtől a hatásmérés módszertanáig számos elméleti és gyakorlati projektfejlesztési ismeretet magában foglaló csoportos és egyéni mentorálási segítséget az Impact Academy szakértői mellett, a Telekom service design csapatának tagjaitól.

A Green Lab program része az elkészült projektek megismertetése a nyilvánossággal, valamint a pénzdíjazás: a díjak összege eléri az egymillió forintot. A legjobbak arra is lehetőséget kapnak, hogy a továbbiakban MVP (Minimum Viable Product) fejlesztési struktúra keretében fejleszthessék termékké, illetve szolgáltatássá ötletüket.