A víz élet-halál kérdése koronavírus idején is

772
Víz-élet-halál kérdés koronavírus idején fokozottabban
Víz-élet-halál kérdés koronoavírus idején

A víz, a szennyvízkezelés és a higiénia kritikus kérdések a koronavírus alatt és után is. A WHO szerint minden negyedik egészségügyi intézményben nincs alapvető vízszolgáltatás. Az Unilever és a Colgate-Palmolive a fenti kérdések megoldásához járulnak hozzá.

A kézmosást az egyik legfontosabb módszerként jelölték meg a Covid-19 elterjedésének megakadályozására. Ehhez azonban biztonságos, tiszta, és rendszeres vízellátás kell. Ez gondot okozhat a fejlődő országokbak és az országok szegényebb rétegeinél is.

785 millió ember a vízszolgáltatás alapszintje nélkül él

A Világbank szerint becslések szerint 785 millió ember él a vízszolgáltatás alapszintje nélkül. Több mint kétmilliárdnak nincs hozzáférése az otthoni WC-hez. Sok országban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt is kimutatta, hogy még a kórházak sem rendelkeznek ezekkel a szolgáltatásokkal. A  közelmúltban készített jelentés rámutatott, hogy minden negyedik egészségügyi intézményben hiányoznak az alapvető vízszolgáltatások. Míg minden ötödiknél többen nem rendelkeznek egészségügyi szolgáltatásokkal.

A biztonságosan kezelt víz-, szennyvízkezelési és higiéniai (WASH) szolgáltatásokat azonban alapvető fontosságúnak tekintik a betegségek megelőzésében és az emberi egészség védelmében. Különösen a fertőző betegségek kitörésekor.

„Globális értelemben nem oldottuk meg ezt a kérdést, hogy az emberek hozzájuthassanak  olyan alapvető szolgáltatásokhoz, amelyek a közegészségügy alapját képezik” – magyarázza Harold Lockwood, az AguaConsult tanácsadója, a vízügyi és szennyvízkezelési kérdésekre szakosodott tanácsadó cég vezetője.

A fertőzött víz okozta hasmenés önmagában évente 500 000 gyermeket öl meg. A kihívást nem maga a probléma jelenti, hanem a hirtelen jött sürgősség. Ha valaki javítani szeretne egészségügyi körülményein, rendelkeznie kell egy viszonylag tiszta vízmennyiséggel, mellyel képes kezet mosni.
Mivel a járvány még mindig ismeretlen a Szaharától délre fekvő Afrikában, a WHO számos módon támogatja a kézmosást. Ideértve a #SafeHands Challenge programot is . Arra buzdítja az embereket, köztük a hírességeket, hogy töltsenek fel olyan klippeket, amelyeken kézmosásra buzdítanak.

Vízgazdálkodás a fejlődő országokban
Vízgazdálkodás Afrikában

Így adják tovább az üzenetet a kiszolgáltatott közösségekben arról, hogy a kézmosás megfelelő módon meg tudja ölni a vírust. 25 millió szappan adományt adott a Colgate-Palmolive cég.

Az Unilever szintén együtt működik az Egyesült Királyság kormányával egy olyan globális program finanszírozása érdekében, amely akár milliárd embert is elérhet. Több mint 20 millió higiéniai termék biztosításával azokon a területeken, ahol kevés vagy egyáltalán nincs higiénia. A londoni higiéniai és trópusi orvostudományi iskolával együtt tömeges figyelemfelkeltő kampányt indít a kézmosás fontosságáról. Annak érdekében, hogy megváltoztassa az emberek viselkedését Afrika és Ázsia országaiban.

A vállalatok kötelezettségeket vállalhatnak, hogy munkavállalóik egészségesek legyenek

A fejlődő országokban a magánszektor tízből kilenc munkahelyéért felelős. “A vállalatok méretüknél fogva közvetlenül tudnak befolyásolni dolgokat, folyamatokat.”- mondja Lockwood. Vállalhatnak kötelezettségeket annak biztosítására, hogy munkavállalójuk egészséges legyen.”

A WASH4Work megmutatja, hogyan kell biztosítani a vállalatok számára, hogy alkalmazottaik biztonságos ivóvízhez, jobb higiénés körülményekhez és megfelelő higiéniához férjenek hozzá, hogy kielégítsék egészségügyi, biztonsági és méltósági igényeiket.

Nem szabad megengedni, hogy folytatódjék az egyenlőtlen vízellátás és a higiénia hiánya. A vállalkozások közvetlen fellépésükkel, befektetéseik révén központi szerepet játszhatnak a rugalmasabb vízellátás kialakításában a fejlődő országokban.

A víz kérdése nem választható el a klímaváltozástól

 „A víz korunk egyik legsürgetőbb éghajlati és közösségi kérdése, és most mindannyiunknak cselekednünk kell a pozitív változás érdekében; nem engedhetjük meg maguknak, hogy várjunk ”- mondja Ivan Menezes a Diageo vezérigazgatója. “Mindannyian a magánszektorban hihetetlenül fontos szerepet játszunk, és jobban együtt kell működnünk az ismeretek, a bevált gyakorlatok és a megoldások megosztása érdekében. Valamint jelentős lépéseket kell bvezetnünk a saját ellátási láncaink között.”

A világ népességének több mint 25% -a vízhiányos régiókban él, és a cél ezen vízgyűjtők ellenálló képességének fejlesztése. Az innováció, az együttműködés és az infrastrukturális beruházások keveréke révén.

„Nagyon nehéz kapcsolatba lépni a nagyvállalatokkal- Addig amíg nem látják, hogy ez  a partnerség, ez a terület üzleti és kereskedelmi szempontból előnyös számukra.” – mondja az AguaConsult Lockwood. A cég célja, hogy a víz ugyanolyan kiemelkedő szerepet játsszon a kockázati nyilvántartásokban, mint más környezeti tényezők, például a szén-dioxid-kibocsátás. .

Therese Rudebeck és Sarah Breslin a Stockholmi Nemzetközi Víz Intézet (SIWI) részét képező Svéd Vízháznál a pénzügyi és bankiparban a vízügyi kérdésekkel foglalkozik. “Könnyebb megérteni a szénlábnyomot és számszerűsíteni, de sokkal nehezebb ugyanezt megtenni a vízzel” – mondja Rudebeck. „Az SIWI kulcsfontosságú pontja annak bemutatása, hogy a víz nem választható el a klímaváltozástól; ezek nem különálló kérdések. ”

LÉGY VIP OLVASÓNK!
+ ahol összegyűjtjük Neked minden héten a hét legjobb cikkeit 
+ 1 meglepetés minden hónap utolsó hetében 
+ hozzáférés csak a VIP olvasóinknak publikált cikkekhez és háttéranyagokhoz! 
+ az online eseményeinkről is elsőként kapsz értesítést 
Kattints a részletekhez!