Átadták a Kék bolygó Díjat

649
Átadták a Kék bolygó Díjat
Átadták a Kék bolygó Díjat

A globális felmelegedés, a savas esők, az ózonréteg elvékonyodása, trópusi esőerdő pusztítás, és a folyami és tengeri szennyezés csak néhány az emberi tevékenységek káros hatásai közül a Földön. 1992-ben, éppen a Föld-csúcstalálkozó esztendejében az Asahi Glass Foundation hozta létre a Blue Planet-díjat. A kitüntetést olyan személyek, szervezetek nyerhetik el, akik az egész világon elismert kiemelkedő eredményeket érnek el a globális környezeti problémák megoldására irányuló tudományos kutatás és alkalmazás területén. 

Idén a kanadai professzor, William E. Rees és Dr. Thomas E. Lovejoy professzor, (USA, Environmental Science and Policy, George Mason University kapta meg a díjat.
Előbbi az Ökológiai lábnyom átfogó számviteli rendszer összehasonlításában ért el kiemelkedő teljesítményt,mely az emberi igény és az ökoszisztémák ökológiai képességét képes megújítani. A megközelítés méri az emberi teherbíró képességét, és segít a kockázatok felmérését, a tekintetben, hogy a túlfogyasztás ne veszélyeztesse a bolygó stabilitását.

 Dr. Thomas E. Lovejoy professzor pedig a biológiai sokféleség, a biodiverzitása védelmében tett erőfeszítése miatt nyerte el idén a Kék bolygó díjat.

A Díj nevét Gagarin  megjegyzése ihlette: “a Föld kék volt,” mondotta az első ember az űrben, az orosz űrhajós Jurij Gagarin, miután az űrből látta bolygónkat. A Blue Planet díjat abban a reményben nevezték így el, hogy a ” kék bolygó” egy olyan közös eszközzé válik, amely képes fenntartani az emberi életet a távoli jövőben.