Miért a metaverzum mellett tette le a voksát a Facebook?

825
metaverzum-virtuális valóság
metaverzum-virtuális valóság (Barbara-Zandoval)

Nemrég jelentette be Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, hogy a facebook nevét megváltoztatják. S ezzel újrapozícionálják a közösségi oldalt.A technológiai óriás a „metaverzumot”, az internet virtuális valóság-változatát a jövő óriási lehetőségeként tekinti.

A “meta-univerzum” egy digitális világ, ahol a valós és a virtuális a sci-fi víziójává olvad össze. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy különböző eszközök között mozogjanak, és virtuális környezetben kommunikáljanak. Gyakorlatilag a kiterjesztett és a virtuális valóság termékeire és szolgáltatásaira vonatkozik.

És ha még ez sem elég… A Facebook egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy 10 000 embert tervez felvenni az Európai Unióban a metaverzum építésére.

“A metaverzumban megvan a lehetőség, hogy hozzáférjen az új kreatív, társadalmi és gazdasági lehetőségekhez. Az európaiak pedig a kezdetektől fogva alakítják” – áll a Facebook blogbejegyzésében.

Az elkövetkező években arra számítok, hogy az emberek elsősorban közösségi média vállalatként tekintenek ránk egy metaverzum vállalatra.

Mark Zuckerberg Facebook:

„Ma bejelentjük azt a tervet, amely 10 000 új, magas képzettséget igénylő munkahely létrehozására irányul az Európai Unióban (EU) a következő öt évben”.

A közösségimédia-óriás azt is elmondta, hogy az EU-ba történő befektetés számos előnnyel jár, beleértve a hozzáférést egy nagy fogyasztói piachoz, az első osztályú egyetemekhez és a magas színvonalú tehetségekhez.

Mi a metaverzum?

Az Euronews metaverzumról írt összefoglalója szerint a kifejezés a fizikai valósággal párhuzamos kiberteret jelöl, ahol az emberek közössége avatárok formájában léphet kapcsolatba egymással. A koncepciót Neal Stephenson író alkotta meg az 1992-es “Snow Crash” című tudományos-fantasztikus regényében. A fizikai, a kiterjesztett és a virtuális valóság egyesítésére utal egy megosztott online térben.

Egyes videojáték-közösségek már létrehoztak meta-univerzumok embrióit, mint például a Roblox (olyan platform, amely számtalan gyerekek és tinédzser által létrehozott játékot tartalmaz) vagy a Fortnite (egy 350 millió játékossal büszkélkedő lövöldözős és túlélőjáték).

Áprilisban a Fortnite-ban avatarként felbukkanó rapper, Travis Scott öt virtuális koncertjét több mint 12 millió játékos követte.

Fokozatosan a képernyők, a hologramok, a VR fejhallgatók és a kiterjesztett valóság szemüvegei lehetővé teszik a virtuális univerzumok folyékony “mozgását” fizikai helyeken, ezt a folyamatot Zuckerberg a “teleportációhoz” hasonlította.

“A végső társadalmi technológia”

A Facebook korábban bejelentette, hogy létrehoz egy termékcsapatot, amely kifejezetten a metaverzumhoz kapcsolódó projekteken dolgozna.

“Az elkövetkező években arra számítok, hogy az emberek elsősorban közösségi média vállalatként tekintenek ránk egy metaverzális vállalatként” – mondta Zuckerberg júliusban. majd kijelentette: “Sok szempontból a metaverzum a társadalmi technológia végső kifejeződése.”

A Facebook, a világ legnagyobb közösségi hálózata jelentős összegeket fektetett be a virtuális valóságba és a kiterjesztett valóságba. Olyan hardvereket vásárolt, mint az Oculus VR headset,. Az AR szemüvegeken és csuklópánt-technológiákon dolgozott.

Ezenkívül vásárolt egy csomó VR játékstúdiót, köztük a BigBox VR-t. Mintegy 10 000 alkalmazottja dolgozik a virtuális valóságon – számolt be a The Information márciusban.

Zuckerberg kijelentette: „Úgy gondolom, hogy a „metaverzum” lesz a mobilinternet utódja, és ennek a termékcsoportnak a létrehozása a következő lépés az utunkban, hogy segítsünk kiépíteni” – mondta egy júliusi Facebook-bejegyzésében.

Elgondolkodtató ez a metaverz cég koncepció olyan szempontból is, hogy a felelősség, a határok kérdése a facebook technológiai óriás esetében is mikor, hogyan alakul? A metaverz cég koncepció a mostani háttérrel még inkább hatalom kérdése is lesz. Állam az államban? Vagy igazi társadalmi technológia? Nem mindegy.