Hogyan segít a digitális eszköz a fenntartható mobilitásnak?

516
fenntartható mobilitás
Fenntartható mobilitás

A közúti közlekedés a közlekedésből származó kibocsátás háromnegyedét teszi ki. Ennek nagy része a személygépjárművekből – személygépkocsikból és buszokból – származik, amelyek 45,1%-át teszik ki. Mivel a világ népessége egyre inkább a városokban koncentrálódik, a nagyvárosi régióknak sürgősen multimodális tranzitrendszereket kell kidolgozniuk, amelyek csökkentik a kibocsátást és javítják a levegő minőségét.

Míg az elektromos járművek (EV-k) a megoldás létfontosságú részét képezik, a városoknak a közlekedést is újra egyensúlyba kell hozniuk a magánautók használatával. A legnagyobb problémák a megnövekedett torlódások, a halálos közlekedési balesetek, a növekvő telekköltségek…

Az kétségtelen, hogy a sikeres, alacsony szén-dioxid-kibocsátású tranzitfejlesztések jelentősen befolyásolhatják az életminőséget a jobb mobilitás közvetlen előnyein túl. 
Egy példa a sok közül. A kolumbiai Medellin, ahol egy felvonórendszer lehetővé tette az elszigetelt közösségek számára, hogy munkahelyekhez jussanak a városmagban. A világ legveszélyesebb városából (az 1990-es években) a világ „leginnovatívabb városává” vált 2013-ban.

Ahogy a városok változnak, úgy kell változniuk a közlekedési rendszereiknek is. Az új kihívások – a kibocsátáscsökkentéstől a tömegközlekedés és a megosztott közlekedés javításáig, az egyenlőtlenségek leküzdéséig – új megoldásokat és új intézkedéseket igényelnek. 

Például Szingapúr – amely robusztus tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik – igyekszik előmozdítani villamosítási céljait: 2030-ig több mint 60 000 elektromos autó töltőpontot telepítenek, és 2030-ra a nyilvános buszpark 50%-a elektromos lesz.

Buenos Aires, amely már vezető szerepet tölt be olyan kérdésekben, mint a nemek közötti egyenlőség a közlekedésben, igyekszik megfékezni a magángépkocsi-használat növekedését a tömegközlekedés és a kerékpározás fellendítésével. Valamint a gyalogos és az alacsony sebességű zónák előtérbe helyezésével a város kulcsfontosságú területein.

A Costa Rica állambeli San Joséban található Curridabat arra törekszik, hogy a természet alapú megoldások terén még tovább erősítse vezető szerepét azáltal, hogy a biológiai sokféleséget beépíti a város gyalogos és kerékpáros programjaiba. Miközben a következő négy év alatt megduplázza a gyalogos utak számát.

Global New Mobility Coalition (GNMC) továbbra is együttműködik a városokkal, a vállalatokkal és a civil társadalommal, mint a magán-, állami és non-profit szektor mobilitási érdekelt feleiből álló közösség. A GNMC folytatja a mobilitási eszköz fejlesztését azáltal, hogy összekapcsolja a városokat és a vállalatokat a városi mobilitás terén tett lépések előmozdítása érdekében.

A GNMC új városokkal való együttműködése a feltörekvő gazdaságokra fog összpontosítani, segítve őket a mobilitási eszköz használatában a fenntartható mobilitásra való átállás összehasonlításában és a cselekvés ösztönzésében. Az együttműködő városok hozzáférhetnek a mobilitási eszköz digitalizált változatához, és képesek lesznek a városi mobilitás hét területén elért teljesítményük önértékelésére, az előrehaladás mércéjére és a céljaik elérése érdekében tett intézkedések megtételére.