Melyek a legértékesebb globális márkák?

219
A legnagyobb márkák
A legnagyobb márkák

Az amerikai cégek uralják a világ legjobb márkáinak 20-as listáját, amelyen egyetlen európai országból mindössze két vállalkozás szerepel.

Az Amazont 2023-ban a világ legnagyobb márkájának koronázták meg: becsült értéke 299,28 milliárd dollár (273,49 milliárd euró), annak ellenére, hogy az elmúlt évben 51 milliárd dollárral csökkent.

A TradingPedia pénzügyi elemző iroda közzétett tanulmánya szerint az amerikai e-kereskedelmi óriás a tavalyi év legjobb helyére ugrott fel a rangsorban, amely 16%-ot veszített értékéből, 297,51 milliárd dollárra.

A Google a harmadik helyen végzett. Értéke csaknem 18 milliárd dollárral nőtt tavaly óta, és elérte a 231,38 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok messze a legtöbben képviselteti magát a top 20-ban, és a listán szereplő vállalatok felét teszi ki. Összesen mintegy 1500 milliárd dollár értékben. A legnagyobb nem amerikai vállalat a dél-koreai technológiai vállalat, a Samsung, 99,66 milliárd dollárral a hatodik helyen áll.

Európa csak kétszer szerepel a top 20-ban. Mindkét esetben Németországnak köszönhetően: a Deutsche Telekom 62,93 milliárd dolláros értékével a 11. helyen áll, míg a luxusjárműveket gyártó Mercedez-Benz a 16. helyen áll 58,8 milliárd dollárral.

Mégis annak ellenére, hogy a legjobb 20-ban csak korlátozottan szerepelnek, az európai országok és vállalatok jelentős szerepet kapnak a TradingPedia szélesebb körű tanulmányában.

Az iroda azt találta, hogy 195 országból csak 30-ban szerepel márka a globális top 500-as listán, és ezeknek csaknem fele (14) európai.

Maroknyi ország monopóliuma a nagy márkák felett

A TradingPedia szerint nagyon kevés ország képes nagy márkákat bármilyen mennyiségben előállítani.

Kiderült, hogy csak 20 nemzet van háromnál több márkával az első 500-ban: az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Németország, Japán, Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia, India, Franciaország, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Oroszország, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália, Svájc, Szingapúr, Brazília és Hollandia.

Az Egyesült Államok és Kína a világszínvonal egyértelmű éllovasa, a legjobb 500 márka közül 202, illetve 79. A top 100-at tekintve több mint fele (53) az Egyesült Államokból, 22 pedig Kínából származik.

Németország hét márkát tartalmaz a top 100-ban, ezt követi Japán hattal, Dél-Korea négy márkával és az Egyesült Királyság hárommal.

Mely iparágak dominálnak a legnagyobb márkák rangsorában?

A TradingPedia szerint az iparágak egészét tekintve a banki szolgáltatások dominálnak az egyes szektorok márkáinak számát tekintve: az első 500-ban szereplő összes márka körülbelül 14,2%-a banki és pénzügyi szolgáltató vállalat, míg 10%-a a kiskereskedelem.

Az összértéket tekintve azonban a technológia és a kiskereskedelem áll az élen: a technológiai márkák az első 500 vállalat összértékének körülbelül 13,4%-át, a kiskereskedelmi márkák pedig 13,2%-át képviselik.

Nem minden ország képes jelentős márkát létrehozni, és a nagyobb gazdaságok általában előnyt élveznek e tekintetben. 

Mindazonáltal a világ legkülönbözőbb szegleteiből bukkanhatnak fel világszerte elismert márkák, és bizonyos esetekben a kisebb gazdaságoknak minden várakozás ellenére sikerül jól ismert márkákat létrehozniuk: a finn Nokia telefonokat és a mexikói Corona sört, hogy csak kettőt említsünk.