Melyek a legfontosabb kockázatok az üzlet számára a Covid után?

790
Üzleti világ a COVID után
Üzleti világ a COVID után

Elsősorban a Covid miatt az elmúlt év folyamán az üzleti környezet sokkal bizonytalanabbá vált. Az elhúzódó bizonytalanság a pandémiás intézkedésekben, az oltóanyag bevezetésének és az újonnan megjelenő vírusvariánsok kihívásainak és más kockázatokra gyakorolt hatásoknak is köszönhetően. A vállalkozásoknak kettős, gazdasági és egészségügyi válságokat kell kezelniük. Új munkavállalói és ügyfél-elkötelezettségi protokollokat kell követni, nagyobb arányú távmunkára kellett berendezkedni, át kellett alakítani az ellátási láncokat. Valamint számos csődöt, konszolidációt kell levezetni.

A fenti fejlemények és a hosszú távú kockázati kilátások arra késztetik a vállalkozásokat, hogy valamilyen formában előkészüljenek a COVID utáni világra is.
Elsősorban a túlélésük és az ellenálló képességük növelése érdekében. És nemcsak a folyamatban lévő járványhatások és versenyhelyzetük szempontjából, hanem a közelmúltban kibontakozott kibertámadások, katasztrofális éghajlati események és társadalmi megmozdulások miatt is.

Míg sok vállalkozás újított és alkalmazkodott a gyorsan változó körülményekhez – a piaci részesedés kiaknázása közben -, más vállalkozások – mivel nem akartak, vagy nem tudtak alkalmazkodni – csőd közeli állapotba kerültek.
A várható gazdasági fellendülésből sem lesz mindenkinek haszna.A cégeknek folyamatosan felül kell vizsgálniuk kockázatcsökkentési stratégiáikat.

A zavar mindenütt jelen van

Az ipar minden oldalról megszakítással, időszakos kényszerszüneteltetésekkel néz szembe. A vezetőknek pedig szorosan figyelniük kell a kockázat három kritikus mozgatórugóját: politikai, technológiai és társadalmi mozgatórugót..

Politikai szempontból az üzleti vállalkozásoknak tisztában kell lenniük az ösztönző csomagok lehetőségeivel. Azzal, hogy hogyan torzulhatnak el bizonyos ágazatok vagy üzleti típusok a hitel rendelkezésre állásával együtt. Különösen arra kell figyelni, hogy a világjárvány idején súlyosan sújtott kis- és középvállalkozások helyreállítási ciklusai milyenek lesznek.
Csak az Egyesült Államokban a mikro-, kis- és középvállalkozások (MSME-k) 43% –a január és április között (és számos más országban is) még mindig szembesül a végleges bezárás lehetőségével.

Megoldás: önellátó és önnfenntartó gazdaságok

Sok kormány a protekcionizmus mellett egyre inkább az önellátó és önfenntartó gazdaságok mellett teszi le a voksát. Részben válaszként a COVID-19-re, amely során a határzárak, zárlatok és exportkorlátozások megfojtották az ellátási láncok kibővítését. A vállalatoknak figyelemmel kell kísérniük a nemzetbiztonságra és az önellátásra összpontosító belpolitikai változásokat. 

COVID19- a digitalizáció felgyorsulása

A technológiai hajtóerők az üzleti környezetet is felgyorsítják. A világjárvány kiváltotta technológiai forradalom érezteti hatását mind a nagy, mind a kisvállalkozások esetében. 
A gyors digitalizáció egyik napról a másikra átalakította a szociális és a munka interakcióit. Az e-kereskedelem, a virtuális konferenciák, a játékok és a streaming mind példátlan növekedésen mentek keresztül. Becslések szerint a világ internethasználata 2020- ban 30% -kal, míg az e-kereskedelem 20% kal nőtt.

Ez a gyors digitalizáció hatványozottan megnövelte a vállalatok kiberterhelését, és összetettebb és potenciálisan kevésbé biztonságos hálózatokat hozott létre. 
A globális kockázatokról szóló 2021. évi jelentés valójában a kiberbiztonsági intézkedések kudarcát emeli ki, mint rövid távú legfontosabb kockázatot. 

2020 folyamán egyre növekvő kibertámadásokat tapasztaltunk a kormányzati szervek és vállalatok ellen globálisan. Sokan a COVID-19 válságot használták a hálózatokba való beszivárgáshoz. Világszinten a támadások száma megduplázódott 2019 második felétől 2020 első feléig .

Ez a monumentális elmozdulás hosszabb távon potenciális katasztrofális kockázatokat teremthet. Az automatizálás felé rohanó rohanás (reagálva a hatékonyság és a helyszíni munka szükségességének szükségességére) előre nem látható pénzügyi és etikai kockázatoknak teheti ki a vállalkozásokat. Különösen a társadalmilag aktívabb fogyasztók és a munkahelyek elvesztése miatt aggódó és a tehetségüket máshová vinni hajlandó munkatársak számára igaz ez.

OLVASD TOVÁBB, HA VIP OLVASÓ VAGY!