CSR a Benchmarking Klubnapon: vállalati felelősség a logisztikában

1406
dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke
dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke

CSR/vállalati felelősség és fenntarthatóság volt a téma a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) Benchmarking Klubnapon, 2018. április 18-án, a Magyar Tudományos Akadémián. Barna Zsolt, a CSR Hungary díjazott Waberer’s Szemerey Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be tevékenységüket CSR szempontjából.
Az esemény házigazdája, a Magyar Logisztikai Egyesület képviseletében, dr. Doór Zoltán, az MLE elnöke nyitotta meg a rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémián.
A moderátor pedig Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója, az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke volt.

Dr. Doór Zoltán az MLE (Magyar Logisztikai Egyesület) elnöke megnyitójában kiemelte:

” A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) havi rendszerességgel tartja benchmarking klubnapjait a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Ezek a délutáni rendezvények azt a célt szolgálják, hogy a logisztika szakma területén dolgozó vállalatok segítségével  megosszunk olyan jó gyakorlatokat, illetve tapasztalatokat, amelyek szemléletformálóak, szakmai és üzleti szempontból sikernek tekinthetők.
A szintén szakmai közönséget pedig inspirálja, hogy a saját  vállalata  gyakorlatába is beilleszthető ,kipróbált megoldásokkal? találkozik ezeken a rendezvényeken.
Évente tíz  alkalommal tíz, a szakmát aktuálisan érintő különböző témát dolgozunk fel a klubnapokon. A logisztikai területen dolgozó vállalatok társadalmi felelősségvállalási szerepéről az egyesületi munkában  eddig  nem fektettünk hangsúlyt. Ezért külön örültem, amikor kb. egy évvel ezelőtt bekapcsolódhattunk a CSR Hungary programba. Ennek következménye ,hogy a mai benchmarking klubnapunkon egy  piacvezető, sikeres logisztikai szolgáltató mutatja be díjazott CSR programját.”

Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója:
“12 éve, amikor elkezdtünk a CSR Hungary részéről a vállalati felelősség és fenntarthatóság szakmai részével foglalkozni nem tudtuk, hogy 12 év múlva a gyakorlatban elfogadják-e az üzleti szektor képviselői ezeket a felelős alapelveket. Nem tudtuk, hogy a gyakorlatban a CSR – nem is mindig nevezzük így – népszerű lesz-e?

Nem tudtuk, hogy a különböző szektorok képviselői felismerik-e, hogy a felelős magatartásra való törekvés saját érdekünk, a magasabb életminőségünk, létünk érdekében.
Azonban nem uniformizált CSR-ről beszélünk a gyakorlatban. A vállalati felelősségvállalás más-más arcát mutathatja kontinensenként, iparáganként, cégenként.

A meglévő globális sztenderdek mellett a szemléletváltás a különböző országokban, a különböző szektorokban fokozatosan, más-más ütemben zajlik, hisz más-más történeti, kulturális, politikai hagyományokkal rendelkezve, más-más témák élveznek prioritást adott térségben. Most a logisztika piacvezető cége mutatja be, hogy náluk hogyan értelmezik a CSR-t.”- folytatta Takács Júlia a CSR Hungary ügyvezető igazgatója

Barna Zsolt, a Waberer?s -Szemerey Kft. ügyvezető igazgatója a következőket emelte ki cége CSR politikájával kapcsolatban:

“Az idén 70. születésnapját ünneplő Waberer?s Cégcsoport tagjaként és Magyarország legnagyobb logisztikai cégeként a Waberer?s-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) életének és mindennapi rutinjának szinte észrevétlenül vált részévé a társadalmi felelősségvállalás ? jóval azt megelőzően, hogy a betűszó, CSR, és annak fogalma hazánkban is ismert lett volna.

Munkavállalóinkkal történő mindennapos informális érintkezés és kommunikáció során figyeltünk fel sokuk nehéz helyzetére. Ez késztetett minket egy olyan program kialakítására, amivel az ő sorsukat valamilyen formában könnyebbé tehetjük, segíthetjük ? ezáltal egyben őket is motiváljuk. Ezzel vette kezdetét az a folyamat, amelynek eredményeként ma két CSR témában meghirdetett pályázat nyertesei lehetünk, és amelynek ? reményeink szerint ? következő állomása az lehet, hogy sikeres pályázóként büszkén kijelenthessük: a CSR nem csupán részterületeket, de a teljes vállalatot áthatja és szellemiségét meghatározza. Cégcsoportunk ezért egy 4 pilléren nyugvó CSR stratégiát dolgozott ki,  közülük kiemelendők:

1.     Környezetvédelem: Az ?egy jó és felelős logisztikai megoldás mindig jó CSR megoldás? gondolat jegyében minden folyamatot (fuvarszervezés, csomagolás, marketingaktivitás, stb.) a környezetterhelés folyamatos csökkentése érdekében és a megfelelő eszközök alkalmazásával tudatosan alakítunk és irányítunk.

2.     Az emberi jogok üzleti életben való érvényesítése: logisztikai cégként jelentős humán munkaerőt alkalmazva ismertük fel, hogy a logisztika világában számos feladat biztonsággal adható megváltozott munkaképességű társainknak. Ebben az évben elindult az ő foglalkoztatásukat reflektorfénybe helyező programunk, aminek eredményeként ma már több, mint 30 olyan munkatársunk van, akinek a napi munkavégzés valamilyen nehézséget jelent. Mellettük természetesen szoros kapcsolatot ápolunk vállalatunk külső környezetével is, ami helyi iskolák, egészségügyi intézmények, támogatásában, fejlesztésében, valamint a közigazgatási szervekkel történő aktív együttműködésben érhető tetten. ?