Testébresztő – Töltődj fel mozgással!

808

Az előrejelzések szerint a kontinens lakosságának 80%-a lehet túlsúlyos 2030-ra. A WHO szerint a mozgásszegény életmód világszerte ma már a negyedik leggyakoribb halálok, miközben a szervezet szerint heti 150 perc, napi fél óra, intenzív mozgás elegendő volna ahhoz, hogy csökkenthessük a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, sőt egyes daganatos megbetegedések kockázatát is.
Ezek az adatok is jól mutatják, milyen égetően fontos kérdés ma az egészségtudatosságra nevelés.
Bár mi magyarok nem az egészséges életmódunkról vagyunk híresek, mégis az utóbbi évtizedben mintha sokkal tudatosabban (lásd: egészségesebben) kezdenénk élni, táplálkozni, többet mozogni, sportolni.  Ebben a cégek CSR kezdeményezései (szemléletformáló tevékenységei) is fontos szerepet játszanak.
A Coca-Cola HBC Magyarország 2005-ben hívta életre a Coca-Cola Testébresztő programot, amely már 12 éve dolgozik azért, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a szabadidősportra és az aktív életmód fontosságára.
Beszélgetésünknek ez adta az apropóját Tóth Valentinnel, a Coca-Cola HBC Magyarország közkapcsolati és kommunikációs igazgatójával.

CSR Hungary:
Mi jellemző a Coca-Cola HBC Magyarország fenntarthatósági gyakorlatára?

Tóth Valentin:
Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a társadalmi felelősségvállalást és a fenntarthatóságot tevékenységünk minden elemébe beépítsük. Társadalmi felelősségvállalásunk és vállalati fenntarthatóságunk a Coca-Cola HBC kultúrájának nélkülözhetetlen része. Ezek képezik üzleti döntéseink és hosszú távú beruházásaink alapját, biztosítják a tartós értékteremtést.

Üzleti stratégiánk arra épül, hogy minden érintettünkkel közös értékteremtésre törekszünk: a fogyasztókkal, vevőpartnerekkel, közösségekkel, munkavállalókkal és a részvényesekkel egyaránt. Ez határozza meg, hogyan irányítjuk vállalatunkat, folytatjuk üzleti tevékenységünket és fejlesztjük kapcsolatainkat.

Együtt dolgozunk érintettjeinkkel a tevékenységünkkel összefüggő lényeges ügyek meghatározásában. Fenntarthatósági vállalásaink, lényeges ügyeink és stratégiai prioritásaink összekapcsolásából erednek.

A Coca?Cola HBC Magyarország fenntarthatósági szemléletmódjának alapját három stratégiai célkitűzés adja: az egészség és jóllét népszerűsítése, a lehető legenyhébb környezetre gyakorolt hatás és közösségeink támogatása.

A vállalat társadalmi felelősségvállalási stratégiájának egyik meghatározó pillére az aktív életmódhoz kapcsolódó ismeretek, tapasztalatok megszerzésének és bővítésének segítése. Magyarországon talán a legismertebb programunk a Coca-Cola Testébresztő program, amely immár 12 éves múltra tekint vissza, melynek során már több mint 4,3 millióan vettek részt a közel 600 sportrendezvény valamelyikén.

CSRH.:
Vannak-e kutatásai, felmérései az egészséges életmódra, akár a magyar egészségtudatra vonatkozólag a Coca-Colának?

T.V.:
Nemzetközi és hazai kutatásokra támaszkodunk. A bevezetőben is szerepelt, hogy a WHO szerint[1] a mozgásszegény életmód világszerte ma már a negyedik leggyakoribb halálok, miközben a szervezet szerint heti 150 perc, napi fél óra, intenzív mozgás már elegendő volna ahhoz, hogy csökkenthessük a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, sőt egyes daganatos megbetegedések kockázatát is.[2] Számos hazai tanulmány támasztja alá, hogy Magyarországon ugyancsak nagy probléma a mozgáshiányra visszavezethető elhízás és az ebből származó betegségek kezelése. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2015-ös jelentése szerint[3] a szabadidőben végzett fizikai aktivitás viszonylag ritka a magyar felnőtt lakosság körében. A lakosság kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem. A Debreceni Egyetem tavalyi tanulmánya szerint[4] pedig évente több mint 200 milliárd forintot emésztenek fel a túlsúllyal/elhízással kapcsolatos kiadások, amely a hazai GDP 0,73%-ra, az egészségkassza 11,6 százalékára rúg.

CSRH.:
Hogyan tükröződik az egészségtudatos szemlélet a termékportfóliójukban? Milyen módon tud hatni a fogyasztók egészségére a Coca-Cola?

T.V.:
Felelős vállalatként folyamatosan bővítjük cukormentes (pl Coca-Cola Light, Zero, Sprite Zero, Fanta Zero, Nestea Free) és csökkentett kalóriatartalmú termékkínálatunkat, a választást pedig a fogyasztókra bízzuk, valamint termékeink tápérték-összetételéről egyértelmű, világos tájékoztatást adunk palackjaink címkéjén.

CSRH.:
Kiket céloz meg a Testébresztő program?

T.V.:
A Coca-Cola Testébresztő Magyarország legnagyobb vállalati szabadidősport kezdeményezése. Azért támogatunk szabadidősport-rendezvényeket, hogy mindenkinek lehetőséget adjunk a mozgásra. A Testébresztő eseménysorozat az elmúlt években többek közt olyan népszerű programokat támogatott, mint a Családi Mozgásfesztivál, a Kihívás Napja, a Női Mozgásfesztivál, a Coca-Cola Testébresztő Női Futógála vagy a Balaton Maraton és Félmaraton.

CSRH.:
Hogyan vonja be a vállalat az alkalmazottakat a Testébresztő programba?

T.V..
A Coca-Cola Munkahelyi Testébresztő Programunkon keresztül évek óta lehetőséget biztosítunk munkatársainknak is arra, hogy szabadidejükben sportoljanak. A program munkahelyi állomásain mindenki részt vehet egészségügyi szűrővizsgálatokon, életmóddal kapcsolatos előadásokon. Kollégáink szakképzett edző munkatársaink vezetésével hetente aerobik edzéseken, relaxációs órákon, valamint futó és spinning edzéseken javíthatják, illetve tarthatják fenn állóképességüket.

[1] http://www.who.int/dietphysicalactivity/pa/en/
[2] http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_adults/en/; Euractiv.com – Physical inactivity: a ticking timebomb in the EU – http://www.euractiv.com/sections/physical-inactivity-ticking-timebomb-eu
[3] http://www.egeszseg.hu/szakmai_oldalak/assets/files/news/egeszsegjelentes-2015.pdf
[4] http://elhizastudomany.hu/newsite/wp-content/uploads/2015/08/Rurik-I-Orvosi-Hetilap-2014.pdf