Sport, fenntarthatóság, Atlétikai Világbajnokság

595

Ma már a fenntarthatóság és felelősség (a CSR/ napjainkban sokszor a CSR szinonimájaként használt ESG) alapelveit nem csak a cégek, közintézmények, hanem egyre inkább a minden szempontból tömegeket vonzó sportrendezvények is sajátjukként kezelik. Többnyire a szervező nemzetközi szervezetek saját fenntarthatósági politikával és útmutatóval rendelkeznek. A nagy sportesemények mindig arra adnak lehetőséget, hogy a világ sportolói és szurkolói – mint ahogy az ókori görög olimpiákon – békés feltételek mellett találkozzanak egymással. Azonban ezek a hatalmas méretű rendezvények nem csak a sportolókról és nézőkről szólnak, hanem van egy csendestárs is. Még pedig a természeti környezet. A nagy szabású események jelentős hatással van a természeti tájra is, ezért elengedhetetlen, hogy csökkentsük a negatív hatásokat.
Fenntartható sport? Legyen az futball, Super Bowl, díjugratás, olimpia, vagy akár a Budapesten épp folyó Atlétikai Világbajnokság? Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Milyen területeket érint?
Ezt mutatta be Nekünk a világ harmadik legnagyobb sport rendezvényén, az Atlétikai Világbajnokságon keresztül Schmitt Petra, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. fenntarthatósági menedzsere, aki már a FINA vizes világbajnokságon is tapasztalatokat szerzett e területen.

Takács Júlia:
A sport az egyik legtámogatottabb, ha tetszik az egyik legszponzoráltabb terület a tömegeket elérő látványos reklám megjelenéseivel. Ráadásul egy-egy nagy sportesemény a legintenzívebb kommunikációs kampányokkal is párosul: TV, rádió, személyes találkozók… A budapesti Atlétikai Világbajnokság kommunikációs dömpingjében a szervezés, lebonyolítás és utóhatás tekintetében a komplex fenntarthatósági szempontoknak kiemelt figyelmet szenteltek a szervezők.

Schmitt Petra
Schmitt Petra, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. fenntarthatósági menedzsere

Schmitt Petra:
Egyre több sportszervezet igyekszik kidolgozni fenntarthatósági programjait, megmutatni tevékenységük társadalmi, gazdasági és környezeti hatásukat.
Nekem is már van tapasztalatom a sport és fenntarthatóság területén. Nem csak a tavalyi FINA VB-én, hanem már 2010-ben a Budapesti Triatlon Világbajnokságon is hasonló témával foglalkoztam. Ez volt Magyarországon az első zöld világbajnokság.
Mi magyarok úttörőknek számítunk a sport és fenntarthatóság terén. Több magyar sport szövetségnél már vannak felelősei ennek a témának: példaként tudom említeni az evezős szövetséget, Kajak, Kenu Szövetség. De az MLSZ is foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, a magyar rögbisek mellett.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe, pedig a szívének közel állónak tekinti a fenntarthatóságot. Ennek megfelelően a Szövetségen belül a téma szervezetten és rendszer szinten jelent meg, mely kidolgozott Fenntarthatósági Stratégiában, konkrét pontokban kidolgozott program keretén belül körvonalazódik. A budapesti Atlétikai Világbajnokság szervezésénél ezt vettük alapul.

Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az első olyan világbajnokság, amely szorosan követi a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) 2020-ban elindított fenntarthatósági stratégiájának célkitűzéseit, és az Athletics for a Better World program útmutatásait.

T.J.:
A globális világjárvány, az ukrajnai konfliktus, az éghajlatváltozás folyamatos kihívása mellett az elhízás és az általános egészségi állapot romlása (különösen a magyar emberek esetében), mind a fizikai, mind a lelki egészség állapota romló tendenciát mutat. A sport a prevenció esetében is pozitív kulcsszerepet játszik. Az Atlétikai Világbajnokság egyik erőssége, hogy az élsport (fiatalabb generációknak a tehetség és teljesítmény alapján példaképek mutatása az élsportolók révén) mellett a tömegsport és a sport utánpótlás tekintetében is lehetőségeket nyújt…

S.P.:
A komplex fenntarthatósági programunknak két alapvető örökségi (a világbajnokság utáni létre vonatkoztatva) célkitűzése van:
Az első, amit említett, a magyar emberek mozgásra és egészségesebb életmódra való ösztönzése a világbajnokság kapcsán. A világbajnokság előtti hónapokban sokezren csatlakoztak a Hétköznapi Hősök programhoz, amely nem csak sportolásra adott lehetőséget, hanem egyúttal 50%-os jegykedvezményt is nyújtott a résztvevőknek. Reményeink szerint a világbajnokság hétköznapi hősei az esemény után is folytatják a sportolást és fizikai aktivitást, amely hozzásegíti őket egészségük megőrzéséhez. Ez olyan pozitív kézzelfogható örökség, ami egy egészségesebb társadalomhoz való hozzájárulás.

Városi zöldterület fejlesztése
Városi zöldterület fejlesztése

Ehhez csatlakozik hosszabb távon pozitív hatást elérő örökségi célkitűzés: a városi zöldterület fejlesztés. A „barnamezőből zöld oázis” mottó kiválóan leírja azt a folyamatot, amely a Nemzeti Atlétikai Központ (NAK) fejlesztése során megvalósult. A létesítmény és a körülötte lévő terület nem csak verseny- és edzőközponként üzemel majd a jövőben, hanem egy fás-ligetes zöld szabadidős parkként várja a környékbeli lakosokat. Az új stadion számos modern környezetvédelmi megoldással rendelkezik, mint például a geotermikus fűtés-hűtés rendszer, vagy az energiatakarékos világítás. A létesítmény várhatón 2024-re szerzi meg a nemzetközi BREAAM fenntarthatósági épület minősítést.

T.J.:
A környezeti értékek megőrzése természetesen az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul. Amellett, hogy a klímaváltozás, a körforgásos gazdaság égető kérdéseire is választ ad.
Milyen kiemelt területei vannak a Fenntarthatósági Programukban e tekintetben?

S. P.:
6 kiemelt stratégiai területünk van, melyek más típusú rendezvényeknél is útmutatást adhatnak.
Ezek a következők.
Elsőként említem a Zöldítési Programot, mely egész városrészeket újít meg: városi-erdő fejlesztések. A budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága a Pilisi Parkerdővel Zrt-vel és a Climate Action Kft-vel együttműködve két fázisban tervezi megvalósítani a faültetési programot, amellyel a világbajnokság örökségeként, jelentős környezeti érték teremthető. Nem csak a helyi lakosság szabadidősport lehetőségeinek javítása, hanem hosszabb távon az adott erdők klímaszerkezeti megújítása érdekében.

Az első fázisra 2023. május 8-án került sor a pesterzsébeti Újtelepi parkerdőben, ahol a WA, a szervezőbizottság, a pesterzsébeti önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetősége a Gyulai István Általános Iskola tanulóinak közreműködésével 40 db fát ültettek el ünnepélyes keretek között. A 40 fa egyúttal emléket állít annak, hogy a WA épp 40 évvel ezelőtt, 1983-ban rendezte meg első szabadtéri világbajnokságát.

A tervek szerint a második fázis a 2023. őszi faültetési időszakban valósul meg többezer fa elültetésével, amelynek célja az első ún. „Legacy Forest” (örökség erdő) létrehozása az atlétikai világbajnokságok történetében

Az utazások és szállítások karbonkibocsátása mellett a hulladéktermelés jelentette a világbajnokság egyik legnagyobb környezeti terhelését. Így a világbajnokság fenntarthatósági programjának kiemelt területei voltak a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás.

A hulladékcsökkentés elsősorban az egyszer használatos műanyag termékek kiváltásával valósult meg. A víz- és italszolgáltató partnerekkel együttműködve 350.000 PET palackot sikerült kiváltani nagyobb kiszerelésű, ballonos vízzel és ivókutakkal. Valamint előtérbe kerültek a többször használatos kulacsok is, amelyeket az eseményen dolgozó szervezőknek, média munkatársaknak és önkénteseknek biztosítottunk.

Célunk, hogy a világbajnokság során keletkezett hulladék minél nagyobb arányban kerüljön újrahasznosításra.
Ennek feltétele egy átfogó, minden versenyhelyszínen megvalósuló szelektív hulladékgyűjtési- és kezelési rendszer, amelyet egy erre szakosodott, rendezvényzöldítő szolgáltatóval, a Zöldövezet Társulással együttműködve valósítottunk meg.

Zöldövezet- kukák
Zöldövezet- kukák

A szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságát növelték a helyszínen kihelyezett PET visszaváltó automaták, amelyek fontos elemei a környezettudatos szemléletformáló tevékenységnek is.

A NAK helyszíni adottságai miatt hangsúlyossá vált a zöld közlekedés szerepe, amely magában foglalta a tömegközlekedést és a közösségi közlekedési megosztó rendszert. A Budapesti Közlekedési Központtal való együttműködés alapján a versenyzők, edzők és egyéb csapattagok számára ingyenes tömegközlekedési lehetőséget biztosítottunk a fővárosban az esemény ideje alatt.

A világbajnokság fenntartható, zöld közlekedési programjához tartozik a MÁV-Volán csoporttal létrejött együttműködés is, mely szerint az eseményre vonattal, távolsági busszal érkező nézők egységesen, 2023 forintos kedvezményes áron vásárolhatták meg jegyüket. 

A budapesti világbajnokság kapcsolódott a WA „Clean Air” projektjéhez, amelyhez a WA levegőminőségmérő monitorokkal gyűjtötte az adatokat. Az egyik szenzort már a világbajnokságot megelőzően elhelyezték a stadionban, a másik (mobil)szenzor pedig a maraton, ill. gyalogló versenyek során végezte az ellenőrzést. A begyűjtött adatokat a WA valós-időben elérhetővé tette és ezzel kívánta hatékonyabbá tenni nem csak a levegőminőség javítását célzó törekvéseket, hanem a versenyzők egészségéért felelős orvosi csapat munkáját is.

T.J.:
A fent említett minták és eszközök – mint említette –, más típusú eseményeknél is követendő példák, a gyakorlatban használható eszközök a környezeti értékek megóvására. Azonban a környezeti értékek mellett az emberi értékek sem elhanyagolhatók…

S. P.:
A nemzetgazdasági előnyök mellett a helyi beszerzésekkel fenntarthatósági célok is megvalósultak a csökkentett szállítási költségek és karbonkibocsátás által. Kiemelt jelentőséggel bír, amikor olyan partnereket akár támogatókat tudtunk bevonni, akiknek fenntarthatósági céljaik egybeestek a világbajnokság törekvéseivel.

A szervezőbizottság a környezeti fenntarthatóság mellett a társadalmi felelősségvállalást is fontos feladatként jelölte meg. Kiemelt cél volt, hogy az esemény minden magyar ember részére elérhetővé váljon: ezt biztosították az alacsony jegyárak, a jegykedvezmények és a civil szervezetekkel való együttműködések. A Civilút Alapítvánnyal elindított jószolgálati programon keresztül közel 8000 rászoruló látogathatott ki ingyen a versenyekre. Többek között a fogyatékossággal élők, az állami gondozottak és a nagycsaládosok.

A világbajnokság önkéntes programja a 2500 önkéntes részvételével kiemelt fenntarthatósági célokat valósított meg a kapacitás-építés, a tudásátadás, a diverzitás-növelés és a generációk közötti együttműködés területein.

S nem maradhattak ki a közönség, a nézők bevonása sem. Hisz a világbajnokság fenntarthatósági törekvései a közönség szemléletformálásban, ill. a fiatalabb generációk edukációjában teljesedtek ki. Ehhez ad ideális lehetőséget a stadionparkban erre a célra kialakított „Zöld Zóna”, ahol a látogatók világbajnokság ideje alatt fenntarthatósági aktivitásokban, játékokban vehettek részt, valamint megtekinthették a kiállító partnerek szemléletformáló anyagait és előadásait.

ŐSSZEL IS LESZ CSR NEXT VÁLLALATI FENNTARTHATÓSÁGI ÉS KÉPZÉSI PROGRAM
CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR/a fenntarthatóság/az ESG legújabb szempontjairól.

LEFOGLALOM A HELYEM!