Készül az új ESG jelentési rendszerre a Szerencsejáték Zrt

458
Panulin Ildikó, a Szerencsejáték Zrt. vállalati kommunikációs főosztályvezetője

A Szerencsejáték Zrt. a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló nemzeti szerencsejáték-szervező gazdasági társaság. Éves árbevétele alapján Magyarország tíz legnagyobb árbevételt generáló vállalatainak egyike, a magyar gazdaság kiemelkedő szereplője.
A CSR, vagy újabban az ESG önmagában is sokrétű megközelítést kíván a vállalatoktól. Mit tehet és mit képvisel a nemzeti lottótársaság a fenntarthatóság és felelősség keretrendszerében? Milyen stratégia mentén építi felelős társadalmi tevékenységét a társaság? Ezt mutatta be nekünk Panulin Ildikó, a Szerencsejáték Zrt. vállalati kommunikációs főosztályvezetője.

CSR Hungary:
Az ESG/CSR-ra vonatkozó szigorodó szabályozások érzékenyen érintik a piaci szereplőket. Ezen változások hatása az állami cégek esetében sem elkerülhető, ráadásul nagyobb lehet az elvárás a felelősség és fenntarthatóság tekintetében is. Milyen pillérekre építkezik a nemzeti lottótársaság?

Panulin Ildikó:

Elsőként említem azt, ami szorosan az alaptevékenységünkhöz kapcsolódik: a felelős játékszervezés, illetve a játékostudatosság erősítése. Ez a két témakör kiemelt prioritást élvez társaságunk mindennapi életében. Meggyőződésünk, hogy bár a játékaink függőség szempontjából a nem kockázatos kategóriába tartoznak, folyamatosan tennünk kell a játékosok mentális egészségének megőrzéséért, a játékos-tudatosság erősítéséért a jogszabályokon túlmutató mértékben is. Teljes tevékenységünket áthatja az a törekvés, hogy megvédjük a játékosainkat a túlzásba vitt szerencsejátéktól és annak káros hatásaitól. Ennek keretében megújítottuk kötelező felelős játékszervezési képzéseinket munkatársaink és teljes kereskedelmi hálózatunk számára. Maradjonjatek.hu címen egy olyan szakmai weboldalt működtetünk, amely teljes vonatkozó programunkat lefedi a különböző célcsoportok számára. A képzések mellett felelősen végezzük a marketing és értékesítési tevékenységünket is azért, hogy megvédjük a kiskorúakat a szerencsejátékban való részvételtől. A felelős értékesítés azt is jelenti, hogy társaságunk a hazai törvényi előírásoknál szigorúbb etikai szabályokat alkalmaz ezen területen immár több mint tíz éve, és ezek a szabályok kötelezőek a külső partnereinkre nézve is. Mindezek mellett készülünk a várható ESG-szabályozásra, és ehhez kapcsolódóan a következő 3-5 évre szóló stratégiát alkotunk, amely természetesen magában foglalja az eddigi CSR tevékenységünket is.

CSR Hungary:

Melyek még azok a stratégiai pillérek, amelyek a vállalat CSR tevékenységét meghatározzák?

P.I.:

Társaságunk fontos szerepet játszik a fogyatékossággal élők integrációjában. Több évtizedes szerepvállalásunkat 2021-ben egy országos szemléletformálási aktivitással, a tartsvelunk.hu platform elindításával egészítettük ki. Küldetésünk még 2003-ban kezdődött, ekkor vállalta a nemzeti lottótársaság, hogy versenypiaci feltételek között alkalmaz fogyatékossággal élő kollégákat. 2015-ben pedig az elsők között csatlakoztunk az Európai Lottótársaságok Szövetsége és az Európai Fogyatékosügyi Fórum kezdeményezéséhez, amelynek a résztvevői elhatározták, hogy elősegítik az Európai Unió 80 millió fogyatékossággal élő polgárának integrációját. Így a karitatív célú sorsjegy-értékesítő hálózatunk fenntartásával olyan megváltozott munkaképességű embereknek tudunk munkalehetőséget biztosítani, akik az egészségi állapotuk miatt évek óta nem találtak munkát. Ők a rendszeres munkajövedelem és a szakmai, kereskedelmi sikerek révén újra a munkaerőpiac hasznos tagjainak érezhetik magukat. Büszkék vagyunk arra, hogy munkavállalóink 10%-a megváltozott munkaképességű kolléga. Ez a szint egyedülálló a versenypiaci körülmények között működő vállalatok körében. (A GVI 2021-es adatai szerint az országos átlag 0,8%.).

Immáron két éve indítottuk el a „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” szemléletformáló kampányunkat, amely hármas egységben kezeli az integráció ügyét. Azt valljuk, hogy az akadályokat nem csak fizikailag, hanem a gondolatokban is le kell bontanunk. Kommunikációs kampányokkal érzékenyítünk, és természetesen biztosítjuk a legmagasabb szintű kiszolgálást fogyatékossággal élő játékosaink felé is. A társaságnál alapvetés, hogy minden rendezvényünk akadálymentesített, nem megyünk olyan helyre, ahova kerekesszékkel ne lehetne bejutni.

A karitatív sorsjegy-árusok foglalkoztatása pedig immáron 20 éves elköteleződésünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a pandémiás időszakban sikerült megvédeni ezen munkatársainkat, támogattuk őket akkor is, amikor nem tudtak a járvány miatt dolgozni. Felelős munkáltatóként igyekszünk példát mutatni a munkahelyi esélyegyenlőség megvalósítása terén, más vállalatokat is ösztönözve megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására.

Erőforrásaink fókuszálásával országos szinten valósítunk meg programokat és szemléletformálást elsősorban a gyermekeket érintően. A 2017-ben elkezdett „Játék összeköt!” programunk keretében az év végig összesem 28 befogadó játszóteret adtunk át az ország különböző pontjain. Ezeknek a közösségi tereknek a célja, hogy lehetőséget biztosítsanak ahhoz, hogy a fogyatékossággal élő- és az ép gyerekek együtt tudjanak játszani, ugyanis meggyőződésünk, hogy azokból a gyerekekből, akik a közös játékon keresztül ismernek meg fogyatékossággal élő gyerekeket, nyitottabb, befogadó szemléletű felnőtt válik.

CSRH:
Most nyáron zajlott a Magyar Atlétikai Világbajnokság, és közeledik a párizsi olimpia is. Így a sport fokozottabban fókuszba kerül(t). A nemzeti lottótársaság árbevételének pedig manapság már jókora szelete a sportfogadás. Jószerével kikerülhetetlen a sport téma…

P.I.:

Hosszú évek óta a hazai kultúra és a sport kiemelkedő támogatói vagyunk. A sport és fenntarthatóság összefüggésében kikerülhetetlen az egészséges életmód és az ehhez kapcsolódó fenntartható életvitel. Gondoljunk csak az élsportolókra, akik mindig is kiemelkedő példaképként szolgálnak a társadalom tagjai számára. A sportesemények, mint pl. az Olimpia, világ- és Európa bajnokságok főleg, ha van magyar érintettség, pedig kiemelkedő érdeklődést hoznak a játékosaink körében. Meg kell azonban jegyeznem, hogy az élsport mellett a szabadidősport is kiemelten fontos. Társaságunknál működik egy szabadidő-, kultúra- és sportegyesület, amelyhez saját munkavállalóink egy jelképes összegért (1 000 Ft/év/fő) csatlakozhatnak. Az egyesület a tagdíjakból és a társaságunk jóvoltából biztosít közös színházi és múzeumi látogatásokat, valamint sportedzések elérhetőségét. Az egyesületnek már közel 500 tagja van, akik a legjelentősebb sportversenyeken – például UltraBalaton, Balaton-átúszás – jelen vannak.

CSRH:

Ma már kikerülhetetlen a klímaváltozás és a környezet védelme.
Milyen a zöld Szerencsejáték?

P.I.:
Felelős vállalatként fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk környezetünk védelméhez és javításához. Működésünk során a papírfelhasználásunk minimalizálását tűztük ki célul.

Sorsjegyek esetében törekszünk arra, hogy minimálisra csökkentsük a környezetre gyakorolt negatív hatásokat. A nyomdák által használt tinta jelentős részben vízbázisú. Egyik sorsjegygyártónk a nekünk gyártott sorsjegyek esetén fenntartható erdőgazdaságból szerzi be az alapanyagot. Ma már a lehető legtöbb dokumentumot digitálisan írjuk alá, és partnereinkkel igyekszünk elfogadtatni, hogy a szerződéseket csak digitálisan kapják meg, így csökkentve a papír használatát és a postázással járó felesleges károsanyag-kibocsátást.

Társaságunk viszonylag kis méretű környezeti lábnyomát két módon is csökkenteni lehet: egyrészt a megújuló energia felhasználásának növelése mellett energiahatékonysági beruházásokkal, másrészt a működés során alkalmazott újrahasznosítható anyagok és eszközök arányának folyamatos növelésével. Természetesen törekszünk a fűtő- és hűtőrendszerek fokozatos megújítására, valamint a nyílászárók korszerűbbre cserélésére is.

ÚJRA CSR NEXT VÁLLALATI FENNTARTHATÓSÁG ÉS FELELŐSSÉG KÉPZÉS
2023. november 17-től indul az újabb CSR koordinátor alapképzés.
Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR/a fenntarthatóság/az ESG legújabb szempontjairól. Még csatlakozhatsz!
További részletek és regisztráció itt!