Az a dolgunk, hogy nyomot hagyjunk magunk után…

394

2012.november 15-én telt házas CSR Hungary Konferencia keretén belül oszthatták meg tapasztalataikat az előadók és a résztvevők a csr/társadalmi felelősség és fenntartható fejlődés kapcsán a Gundel-házban.

A szokásos évi szakmai konferencián Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója a 2008-as válságot okozó kaszinó-kapitalizmus és az új gazdasági, társadalmi modell, a fenntartható (felelős) kapitalizmus (Porter és Kramer) jellemzőit hasonlította össze. Felhívva a figyelmet arra, hogy ha változik a körülöttünk lévő gazdaság, társadalom, politika, akkor az óhatatlanul befolyásolja a csr mibenlétét. Az új modell szerint fenntarthatóbb és versenyképesebb lesz a cég, ha a társadalmi igényeket is figyelembe veszi. S ez nem jár kevesebb profittal.

Matthias Narr (SAM Group fenntarthatósági vezetője/Dow Jones Fenntarthatósá
gi Index) szerint a cégek módszertan és eszközök tekintetében jóval előrébb járnak fenntarthatóság szempontjából, mint a befektetők. Ugyanakkor van változás az utóbbiak javára Ugyanis 2010-től kezdve egy cég piaci értékének a vizsgálatakor megnőtt az immateriális javak szerepe. Ma
már mindössze 20%-a materiális javak aránya egy cég piaci értékében. Érzékelhető, hogy az ENSZ Felelős Befektetői Programjához is mind többen csatlakoznak.

A legrégebbi magyar élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat képviseletében Murá
nyi László, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a lánc felelős
vállalati magatartásának alapja a tisztességes és átlátható működés. A szövetkezeti hagyományoknak köszönhetően a lakóhely közeli boltokra épülő üzletlánc fontosnak tartja a szű
kebb és tágabb működési környezete társadalmi és gazdasági értelemben vett építését, és hagyományosan aktív szerepet vállal a helyi közéletben. Ehhez szervesen illeszkedik a minő
ségi magyar termékek védelme, amely a hálózat társadalomtudatos tevékenységének kulcseleme. Az üzletlánc 85%-ban Magyarországon előállított termékeket forgalmaz, a saját márkás termékeinek 80%-a magyar, ezzel is több száz hazai vállalkozás megélhetését biztosítva.

Takács János az Electrolux Magyarország Kft igazgatója a Green Spirit Programukra hívta fel a figyelmet, melynek keretén belül évi 15% energia felhasználás csökkentést vállaltak gyáraikban.

Fontosnak tartja azt is, hogy az Electrolux által képviselt fenntartható értékeket a beszállítók és az alkalmazottak családjai felé is közvetítik.

A Pécsi Tudományegyetem két vezetője (dr. Szűcs Krisztián és Bedő Zsolt/ Közgazdaságtudományi Kar) pedig egy új szemléletmódot takaró koncepciót, a Kék gazdaságot mutatta be: a lezárt kis ciklusokhelyett a természetből vett rendszereket kell példaként tekintenünk.

Gabriel A. Brennauer a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető -elnökségi tagja szerint ez az új kék gazdaság koncepció praktikus elemei éppen a KKV-éknak kínál lehetőséget. Akár az energiahatékonyság, akár már a korábban működő elemekkel kombinálva a fejlődést biztosítja.

Böngésszen a CSR Hungary 2012 Konferencia fotói között itt!