Hol sikeres a csr kommunikációm?

816

Ma Magyarországon sikk egy-egy cég csr aktivitásáról hírt adni. De vajon az egyes vállalatok kommunikációján belül létezik-e egy tervezett csr kommunikációs mix? Tudatosították-e, hogy milyen elemekből áll ez, melyik a leghatékonyabb, melyik csr kommunikációs eszköz, kiknek milyen üzenetet tud eljuttatni és hogyan? Melyik CSR üzenetemnek van hírértéke a médiában?

A Natural Marketing Institute régebbi felmérését tanulmányozva a mai napig érvényes jelenségeket is fel lehet fedezni. Az NMI azt vizsgálta, hogy egy egyszerű kívülálló honnan szerez tudomást egy-egy cég csr üzenetéről és mely csatornák üzenetei hatnak a legerősebben ránk. CSR tekintetében.

A következő kommunikációs csatornákat, eszközöket vizsgálták:
hírek-média
független harmadik fél részéről
a vállalat szájtja
termékcsomagolás
céges brossúra
hirdetés
CSR Jelentés
Céges évi Jelentés
személyes kapcsolat

A fenti sorrend rangsort is jelent hatékonyság tekintetében, azaz a “toplista” élén  a médiában való megjelenés áll. Magyarországon ma szinte minden cég csr aktivitásával szeretne a médiába bekerülni. Jónéhány esetben azt lehet mondani, hogy a csr értékelése , mérése azonos a különböző médiumokban megjelent cikkekkel.  Ez a jövőben azért fog gondot okozni, mert ez a fajta csr értékelés, mérés a vállalati felelősségnek nem az igazi fokmérője.  S nagyon sokszor nem az igazi csr menedzsment rendszert tükrözi.

Érdekes megjegyezni, hogy a CSR Jelentés a sor utolsó negyedében található, majdnem azonos kategóriában a cég szokásos évi jelentésével. Sokszor kérdezték már, hogy
vajon ugyanolyan a funkciója mint a vállalat évi jelentésének? Se több, se kevesebb?