Felelősek vagyunk a munkavállalóinkért-ebben a változó világban még inkább

721
CSR Cafe
CSR Cafe

A sokkok – a COVID világjárvány, a háború – hatásai a gazdasági tevékenységekre, a foglalkoztatásra és a munkamódszerünkre gyakorolt következményei messzemenőek. Hogyan jelentkeznek ezen változások az egyes munkahelyeken? Munkahelyi jólét? Melyek azok az eszközök, melyek működnek a munkavállalóknál?
A hamburgi központú Körber konszern tagja a Körber Hungária példáján keresztül nemcsak egyszerűen egy-egy eszközt ismerünk meg, hanem az évek során jól felépített Körber munkavállalói modell működése körvonalazódik előttünk. Zalay Buda, a Körber Hungária Gépgyártó Kft. HR és kommunikáció szegmensért felelős vezetője mutatja be részleteiben a Körber utat.

Takács Júlia (CSR Hungary):
A Körber Hungária Gépgyártó Kft. (korábban Hauni) a világszínvonalú egyedi gépgyártás központjaként ismert Magyarországon.
Két olyan adat, mely a Körber munkavállalói modelljének sikerét is jelzi: 3% alatti a munkavállalói fluktuáció, és az átlagos munkavállaló 10 éve dolgozik Önöknél…

Zalay Buda
Zalay Buda

Zalay Buda:
A Körber pécsi üzeme a helyi gépgyártás másfél évszázados tradícióinak örököse. A cégcsoport 1994-ben jelent meg a városban Hauni néven, a Sopiana Gépgyár megvásárlásával. Az üzem mára a régió legnagyobb iparvállalatává fejlődött. Több mint ezer magasan képzett munkavállalónk – jellemzően mérnökök, fém- és gépipari szakemberek – a világ műszaki élvonalába tartozó technológiákkal dolgoznak. 
2021-től a pécsi gyár Körber Campusként működik, hatékonyabban kiaknázva az együttműködési lehetőségeket a cégcsoport további tagjaival. Míg korábban jellemzően dohányipari gyártósorok készültek az üzemben, mára a gyógyszeripartól a csomagolástechnikáig számos szektornak készítenek gépeket és berendezéseket a pécsi szakemberek.

Az Ön által említett adatok (3% alatti munkavállalói fluktuáció, és az átlagos munkavállaló 10 éve dolgozik a Körbernél) azzal függnek össze, hogy az egyedi gépgyártás egyik sajátossága az állandó innovációs kényszer és a vevők minőségi igényeinek folyamatos növekedése. Helytállni és a versenyképességet megőrizni csak kellően felkészült és motivált szakembergárdával lehet. Ezért a Körbernél munkavállalók jelentik a vállalat legnagyobb értékét, s a jó munkavállalók megtartása alapcél.

TJ:
A vállalat által 2017-ben megalkotott Társadalmi Felelősségvállalási Stratégia alapvető irányvonalai között szerepel a helyi társadalom, a természeti környezet, a termékek és munkavállalók. Ez utóbbihoz kapcsolódik a Körber Munkavállalói Jóllét modell. Mi az alapja e modellnek?

Z. B:
Természetes, hogy a legfőbb érintettjeinkért, a munkavállalóinkért a mostani sokkos hatások (Covid, háború) miatt még inkább felelősnek érezzük magunkat. Ezért a törvényben előírt dolgokon túlmenően még inkább törekednünk kell arra, hogy elégedettek legyenek és jól érezzék magukat a Körbernél.

A kép számos kisebb-nagyobb elemből áll össze, amelyben az anyagi juttatások éppúgy szerepet kapnak, mint a minimális összegbe kerülő, vagy csak szimbolikus gesztusok. Csak néhány elemet emelek ki a klasszikus önkéntes és adományozási formák mellett. Íme néhány az anyagi és természetbeni támogatások közül, melyek között mások számára is újdonságnak számító elemek is találhatóak:

– Általánosságban elmondható, hogy a Körber a régiós átlagot meghaladó béreket fizet. Ezen túlmenően a törvényi előírásokat jelentősen meghaladó juttatási csomagot biztosítunk a kollégáknak. Az alapbéren felül mozgóbérre és kiemelt mértékű, SZÉP-kártyán fizetett cafeteriára jogosult mindenki. Emellett többelemű bónuszrendszert működtetünk: karácsonyi bónusz, vállalati bónusz – az év elején kitűzött és év közben folyamatosan monitorozott célok teljesülésének függvényében – és az ötödik itt töltött évtől járó, lépcsőzetesen emelkedő hűségbónusz.

-Az előírtnál magasabb összeggel támogatjuk a munkába járást és szükség esetén a lakhatást. A gyereket nevelők jogosultak iskolakezdési támogatásra és a Körber a nyári táborok költségeihez is hozzájárul.

-Helyi kedvezményprogramot működtetünk, amelyben közel száz üzletben és szolgáltatónál vásárolhatnak olcsóbban a gyár munkavállalói. A barkácsbolttól a szállodáig, a kozmetikától a biztosítóig terjed azon cégek köre, akik jellemzően 10-20%-os árengedményt adnak. A lista pedig folyamatosan bővül.

-Az újonnan belépőket welcome day, többlépcsős onboarding program fogadja, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a beilleszkedésüket.

-Nyitottak vagyunk az atipikus foglalkoztatási formákra, kínálunk részmunkaidős pozíciókat és széles körben elérhetővé tettük az otthoni munkavégzés lehetőségét.

-Sokféle képzési lehetőséget támogatunk a gépkezelői képesítéstől a nyelvtanfolyamokon át egészen a felsőfokú végzettség megszerzéséig.

T.J.:
A koronavírus-járvány alapjaiban formálta át a vállalatok társadalmi felelősségvállalási programját. Egyes elemeket a korlátozások miatt törölni vagy halasztani kellett, máshol pedig gyors és célzott segítségre volt szükség.

Z. B:
Cégünknél is hasonló folyamat volt érzékelhető. Kiemelt helyen szerepel a COVID által érintetteknek való segítségnyújtás.
Az igények felmérése után célzott adományokat adtunk a PTE Koronavírus Ellátó Központjának, mint a gyárban készített, tartós lázlapok, védőfelszerelések, kávéfőzők és nagy mennyiségű kávé.

Házhoz szállítottunk élelmiszercsomagokat a cég nyugdíjasainak, akiknek a bevásárlásban és egyéb teendőkben is felajánlottuk a segítséget.

Mindezek mellett éjjel-nappal hívható, máig működő lelki segélyvonal áll rendelkezésrea Körber munkatársainak.

A Covid-járvány okozta nehézségek enyhítése mellett a CSR programunk részét képezi a környezettudatosság és a környezetvédelem, nagy hangsúlyt fektetünk a munkahelyi közösségformálásra és a munkavállalói jóllétre, önkéntes napokat szervezünk minden évben és adományozunk a kollégák által javasolt és kiválasztott egyesületeknek.

T.J.:
Az emberi erőforrás egészségi állapotához, szemléletformálásához, példamutatásához közvetetten, de a környezettudatosság és környezetvédelem is hozzátartozik. Néhány adatot kiemelne nekünk ezzel kapcsolatban?

Z. B.:
A felelősségvállalásnak a része a nálunk dolgozók környezettudatosságának erősítése: egyrészről vállalati szinten jelentős összegeket fordítunk az energiahatékonyság javítására és a hulladéktermelés csökkentésére, másrészről erre ösztönözzük a kollégákat is. Például a szelektív gyűjtés színvonalának javítása a tavalyi évben bekerült a hivatalos vállalati bónuszcélok közé és célunk a CO2 semlegesség elérése is. Az erőfeszítéseinket a Greengage pályázatban is díjazták nemrég. „Energiatakarékos megoldások” kategóriát nyertük meg a gyár adatvezérelt energiahatékonysági rendszerével. Lecseréltük például LED-ekre a telephely összes, több mint 6200 fényforrását (csak ez a lépés 8%-kal csökkentette az áramfogyasztásukat) és kiépítettük az egyes gyártóberendezések hulladékhőjének fűtési célú visszaforgatását. Emellett létrejött egy csapat a cégen belül, akik valamennyi elektromos fogyasztó adatait napi szinten gyűjtik és monitorozzák, keresve a pazarláshoz vezető hibákat.

Zalay Buda, a Körber Hungária Gépgyártó Kft. HR és kommunikáció szegmensért felelős vezetője meghívott vendége a 2022. május 25-ei CSR Szerda Klubestnek.
Részletek és regisztráció itt!