Együttműködés a zöld gazdaságban Kína és Európa között

805
Zöld gazdaság: Kína és Európa közötti együttműködés
Zöld gazdaság: Kína és Európa közötti együttműködés

A zöld fejlesztés a legtöbb világhatalom fő céljává vált, és egyre fontosabb helyet foglal el a globális gazdaságban. Kína és Európa sem kivétel. Mindkettő a zöld növekedést tűzte ki célul, hogy az elkövetkező években elérje a szén-dioxid-semlegességet. Mivel a zöld gazdaság ma már globális, az együttműködés elengedhetetlen az életminőség javításához mindenhol.

Ez az együttműködés áll a Xinhuanet Europe, a Xinhuanet kínai hír- és információs platform európai fiókja, valamint a Tianfu Nemzetközi Big Data Stratégiai és Technológiai Intézettel közösen közzétett legfrissebb jelentésének középpontjában. Kína és Európa közötti hasonlóságokat és különbségeket elemzi. a zöld gazdaság megközelítése. Jelentés a kínai-európai együttműködés kilátásairól a zöld gazdaságban címmel a lehetőségek és több eset feltárásával kívánja megvizsgálni, mit lehet tenni a két hatalom között. Hogyan lehete gyüttműködni a zöld gazdaság tekintetében?

Kihívások és lehetőségek a partnerségben

A „Kína-európai együttműködés kilátásairól a zöld gazdaságban” című jelentés világos képet ad az előttünk álló kihívásokról és a zöld gazdasági fejlődésben való részvétel érdekes lehetőségeiről, valamint Kína és Európa közötti együttműködésről. Ahogy Philippe Mariani, a Sophia Antipolis Alapítvány vezérigazgatója, Sophia Antipolis Science & Technology Park France mondta a jelentés előszavában.

Philippe Mariani szerint a tiszta technológiákba történő innovációba való befektetés létfontosságúvá vált a nettó nulla célkitűzésekre való globális átállásban. 
Ökoinnováció nélkül nagyon nehéz és költséges lesz a főbb környezetvédelmi problémák kezelése. Az innováció előmozdítása, elősegítése és felgyorsítása döntő jelentőségű az éghajlatváltozásra adott hatékony közép- és hosszú távú kölcsönös válaszadás szempontjából. Új kezdeményezésekhez vezethet az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság terén.

És hangsúlyozta, hogy minden eddiginél nagyobb felelősségünk van abban, hogy többoldalú kezdeményezésekbe kapcsolódjunk be azáltal, hogy a jövő generációi számára elősegítjük az együttműködést. „Meggyőződésem, hogy az Európa és Kína közötti innovatív partnerségek új modelleket teremtenek a fenntartható növekedéshez” – mondta.

Shi Yong, a Kínai Államtanács tanácsadója, a Nemzetközi Eurázsiai Tudományos Akadémia tagja fejtette ki véleményét. 
“Úgy véljük, hogy a jövőbeni mélyreható eszmecserék és gyakorlati együttműködés a környezettel és az éghajlattal, a zöld energiával és a zöld finanszírozással kapcsolatban tovább élénkíti majd Kína és Európa átfogó stratégiai partnerségét az elkövetkező időszakban.” 
Hozzátette: “Új megoldásokat fog nyújtani más országok gazdasági átmeneteire, és hozzájárul a fenntartható fejlődés globális előmozdításához. A zöld gazdaságban való kínai-európai együttműködés méltó a globális várakozásra.”

A jelentés egyik tanulsága az, hogy a zöld gazdaság nem csak egy adott ágazatban való együttműködést igényel, hanem az ágazatok közötti általános stratégiát

„A zöld gazdaság fejlesztése egy lépésről lépésre zajló folyamat, amelyhez számos iparág együttes részvétele szükséges. Beleértve az infrastruktúrát, az energiát, a közlekedést és a pénzügyeket” – kommentálta Gong Junzhong, a Tianfu Institute of International Big Data alelnöke.
Stratégia és technológia. „Kínának és Európának össze kell fognia az új technológiák előmozdítása és a zöld fejlesztés új céljainak elérése érdekében.”

Zeng Yong, a Nemzetközi Eurázsiai Tudományos Akadémia tagja és a Kínai Elektronikai Tudományos és Technológiai Egyetem elnöke is osztotta ezt a véleményt. 
„Az elmúlt évtizedben Kína és Európa kiterjedt eszmecserét és együttműködést folytatott olyan területeken, mint a zöld infrastruktúra, az energia, a közlekedés és a pénzügy” – kommentálta.

Hozzátéve, hogy „a jelentés a kínai-európai együttműködés kilátásairól a zöld területen pontos képet ad a zöld gazdasági fejlődésről, valamint Kína és Európa együttműködéséről. Felméri a kínai-európai együttműködés kilátásait és kihívásait, és konstruktív tanácsokat ad a kínai-európai fejlődés és együttműködés előmozdítására.”

A jelentés útmutatóként pozícionálja magát az ágazatok közötti együttműködés megerősítéséhez. Ehhez adatokat és elemzéseket szolgáltat Kínában és Európában egyaránt.

A jelentés a zöld gazdaság fejlődésének fontos időszakában készült:. „A szén-dioxid-semlegesség és a zöld fejlesztés Kínában és Európában kritikus szakaszban van.”

Európa vezető szerepet tölt be a zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és energiatakarékossági szintek terén az energiaszektorban. Kína pedig erőteljesen támogatja a zöld átállást. Tehát mindkét oldalon erőfeszítéseket tesznek az életminőség javítására szerte a világon. De ahhoz, hogy elérjék e fejlesztés következő lépését, együtt kell működniük.

LÉGY AZ ÜZLETI KÍVÁLÓSÁG SZINONIMÁJA!CSR HUNGARY DÍJ 2023
2023-ban is lehet pályázni a Magyar Üzleti Felelősség Díjára, a CSR Hungary Díjra. A Program hatékony, elismert platformmá vált a legjobb gyakorlatok megosztására, a benchmarkingra és az egymástól való tanulásra. A szakmai hátteret a 2006-ban megalapított CSR Hungary, Magyarország vezető vállalati felelősség és fenntarthatóság vezető fóruma biztosítja.
A pályázati struktúra önkéntes védjegyhasználati rendszerrel támogatja a Magyarországon működő vállalkozások hiteles vállalati felelősség menedzsment rendszerét.
Pályázati anyagok leadási határideje: 2023. június 15.
KATTINTS A RÉSZELETEKHEZ ÉS REGISZTRÁCIÓHOZ!