Kik válhatnak klímamenekültekké?

636
Klímamenekültek
Klímamenekültek
  • Az éghajlati menekültekről – azokról, akik katasztrófák és egyéb időjárási események miatt kénytelenek elmenekülni – az adatok korlátozottak. Az ausztrál IEP ausztrál előrejelzése szerint 2050-ig legalább 1,2 milliárd ember hagyhatja el az ilyen éghajlattal kapcsolatos események miatt otthonát. Ez a menekültmozgás az éghajlatváltozás miatt végzetes gazdasági, társadalmi következményekkel járhat más országokra nézve is.

A globális klímaválság súlyosbodásával egyre több ember kénytelen elhagyni otthonát természeti katasztrófák, aszályok és egyéb időjárási események miatt. Ezeket az embereket „éghajlati menekülteknek” is nevezik. Kik ezek a klímamenekültek? És hogyan tudja a nemzetközi közösség megfelelően kezelni ezt a kérdést?

Manapság a fejlődő országokban sok ember még soha nem látott mértékű aszálytól és szélviharoktól szenved, megfosztva őket a mindennapi ételtől és az alapvető szükségletektől. Emlékezetünkben még mindig friss, hogy tavaly novemberben sok ember érkezett Honduras, Guatemala és El Salvador közép-amerikai országaiból, amelyeket két hatalmas hurrikán sújtott. A határon át Mexikóba majd az USA határának irányába tartott ez az embertömeg.

Áprilisban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közzétette azokat az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy 2010 óta az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák miatt kitelepítettek száma 21,5 millióra nőtt. Rámutatva arra, hogy „a hirtelen katasztrófák mellett az élelmiszer- és vízhiány, valamint a természeti erőforrásokhoz való hozzáférés okoz nehézségeket. 

A tengerszint emelkedése újabb fenyegetést jelent. Az elmúlt 30 év során a tengerszint emelkedésének nagy kockázatú tengerparti területeken élők száma 160 millióról 260 millióra nőtt. 90% -a szegény fejlődő országokból és kis szigetállamokból származik. 
Például Bangladesben az előrejelzések szerint az ország 17% -át tünteti el 2050-re a tengerszint emelkedése. Az ott élő 20 millió ember elveszíti otthonát.

Az ausztrál nemzetözi Institute for Economics and Peace (IEP) által 2018 szeptemberében kiadott Ecosystem Threat Register (ETR) rámutat, hogy 2050-ig legalább 1,2 milliárd embert tudnak kiszorítani otthonaikból ezek a természeti fenyegetések. Ugyanakkor a kihívások lehetőségek a fejlődő országok számára. Pl. a megújuló energia területén…

Forrás:World Economic Forum