Faültetési program az E.ON -nal Zalaegerszegen

650
Faültetési program az E.ON-nal Zalaegerszegen
Faültetési program az E.ON-nal Zalaegerszegen

Zalaegerszeg önkormányzatával együttműködésben az E.ON Hungária Csoport negyven kőrisfa csemetét ültetett el a Belső Elkerülő utca mentén. A fafajta különösen szép, szabályos koronát nevel, ennek nyomán az érintett területen megújul és egységes lesz az utcakép.

A kőrisfa kifejezetten ideális választás olyan területeken is, ahol a közművezeték-hálózat a növényzethez viszonylag közel fut: biztonsággal ültethető a villamos vezetékek közelébe., Kifejlett állapotában sem nő nagyra. Bár első pillanatban nem látszik, a földben villamos kábel fut az utcában. A telepítés nyomvonalának kijelölésekor különös figyelmet fordítottak arra, hogy a fák a jövőben se zavarják a közmű hálózatok működését.

A fiatal fák telepítésekor városi környezetben az esztétikai szempontok mellett kiemelten fontos kérdés a biztonság.

Veszélyes helyzetet teremthet, ha a fák ágai a villamos vezetékek közelébe nőnek, áramszünetet, de akár áramütéses balesetet is okozhatnak a gondozatlan faágak. A nagyméretű, kifejlett fák erős gyökérzete pedig akár a gázvezetéken is képes sérülést, ezzel szivárgást okozni.
Körültekintő tervezéssel és a fafajták gondos kiválasztásával azonban sem a zöld környezetről, sem a közműszolgáltatásokról nem kell lemondanunk, Megelőzhetőek ezek a problémák és szebbé, zöldebbé tehető a városi környezet.

Tudatos faültetési program Zalaegerszegen

Zalaegerszeg önkormányzata tudatos és elkötelezett faültetési programot valósít meg. Ehhez járul hozzá most az E.ON is egy utcányi fasor telepítésével, részt vállalva a város fenntarthatósági, az élhető zöld környezet megteremtését célzó célkitűzésének eléréséből.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta:
„Zalaegerszeg önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a város környezeti állapotának megőrzését, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Még 2019 nyarán hirdették meg a város nagyszabású faültetési programját, melyben 5 ezer új fa elültetését határozták el 2024-ig.”

Mint fogalmazott, nagyon gyorsan átlépték ezt a határt. Sőt, elképzelhető, hogy 10 ezernél több fát is elültetnek addig. A programhoz számos intézmény, civil szervezet, lakóközösség, magánszemély és vállalat csatlakozott.
A polgármester végül köszönetét fejezte ki az E.ON Hungária Csoport „mintaértékű társadalmi felelősségvállalásáért”.

Az egységesebb utcaképet és a néhány éven belül már árnyat adó fákat úgy élvezhetjük a Belső Elkerülő utcában is, hogy közben az energiaszolgáltatást sem veszélyeztetik a magasra nyúló ágak vagy a földben futó gyökerek.

„Örömmel csatlakoztunk Zalaegerszeg faültetési programjához, hisz a fenntartható jövő megteremtése közös célunk, és csakis összefogással érhető el. Az E.ON Hungária Csoport elkötelezett a jövőbe mutató megoldások mellett, legyen szó energetikai rendszerekről, napelemek telepítéséről, e-mobilitásról, a jövő energiahálózatának építéséről, vagy épp szó szerint, az élhető zöld környezet megteremtéséről. ” – mondta Somodi Gábor, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója.