Hogyan látja a WEF 2017-et?

470

Gazdasági egyenlőtlenség, társadalmi polarizáció és erősödő környezeti veszélyek Ez a három trend, amelyek globálisan körvonalazódnak az elkövetkező 10 évben. A World Economic Forum Globális kockázatok jelentés 2017 szerint. A Jelentés újra a világ vezetőinek együttműködését javasolta e kérdésekben is.

Az idei éves felmérés mintegy 750 szakértő részvételével  értékelt 30 globális kockázatot, valamint a 13. mögöttes tendenciákat, melyek felerősítik, vagy megváltoztathatják az összekapcsolást közöttük.

Erősödő jövedelmi és vagyoni különbségek
Erősödő jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség és növekvő társadalmi polarizáció, melyek meghatározzák a globális fejlődést a következő tíz évben.
A hozzájuk kapcsolódó tendenciák között található a magas strukturális munkanélküliség és az alulfoglalkoztatottság és a mély társadalmi instabilitás.
A harmadik globális kockázatot a környezet jelenti. Itt a mögöttes kockázati tényezőként az éghajlatváltozás szerepel. Egyre inkább az egyetlen magas kockázatú és magas valószínűséggel bír a szélsőséges időjárási események bekövetkezése.

A társadalom lemaradt a technológia mögött
A gyors technológiai változásokkal nem tart lépést a társadalom. 12 új technológiát vizsgáltak meg a jelentésben. Szakértők szerint a legnagyobb potenciális előnnyel a mesterséges intelligencia és a robotika rendelkezik.

Jóllehet jelentős előrelépés történt az éghajlatváltozás területén 2016-ban, mégis számos országban, köztük az Egyesült Államok és Kína esetében, a folyamat veszélyeztetve látszik a politikai változások miatt.

A Jelentés azt is kiemeli, hogy nehéz a vezetőknek szembenéznie azzal, hogy egyezzenek meg a nemzetközi szinten a következő konkrét lépésekben. Hogyan tudnák kezelni a legsürgetőbb gazdasági és társadalmi kockázatokat. S az is kérdés, hogy hogyan lehetne a nemzetközi lépéseket országos, nemzeti szintre lebontani.

Nagyobb hangsúlyt kapnak a komplex átmenetek. Felkészülés az alacsony széndioxid kibocsájtású gazdaságra, a soha nem látott technológiai változásra. Alkalmazkodás az új globális gazdasági és geopolitikai realitásokhoz, melyben nagyobb hangsúlyt kap a vezetői gyakorlatban a hosszútávú gondolkodás és beruházás és a nemzetközi együttműködés.
.
“Bomlasztó időkben élünk, amikor a technológiai fejlődés is kihívást jelent”, mondta Cecilia Reyes (Chief Risk Officer/ Zurich Insurance Group).

A nemzetközi együttműködés szükségessége
A megfelelő irányítás és a munkavállalók átképzése (technológia miatt) gyorsabban teremt munkahelyeket. A kormányok nem tudják biztosítani a korábbi szintű szociális védelmet. Az új politikai vezetők a problémákért a globalizáció társadalmi kihívásait hibáztatják. Ez egy ördögi kör, ahol az alacsony gazdasági növekedés csak felerősíti az egyenlőtlenséget. Ezért elengedhetetlen az együttműködés annak érdekében, hogy elkerüljük a további romlását az államháztartásnak és a társadalmi elégedetlenség súlyosbodását.

A negyedik ipari forradalom súlyosbítja a globális kockázatokat a felmérés szerint. Bár a mesterséges intelligencia lehetővé teszi számunkra azt, hogy néhány, korunk nagy kérdését, mint az éghajlatváltozást és a népesség növekedést sokkal hatékonyabban tudjuk kezelni.