Fókuszban a divat ellátási láncának a láthatósága

347
Átláthatóbb ellátási lánc a divatban is

Még várni kell, hogy a SEC által javasolt klímainformációs szabályok életbe lépjenek. Azonban az EU fenntartható textilipari szabályozásokat vezet be, az államok törvényeket fogadnak el az ellátási lánc átvilágításáról, a márkák és a kiskereskedők éghajlatra gyakorolt ​​hatásainak fokozott ellenőrzése tovább fog növekedni.

Ahogy az éghajlatváltozásra összpontosító globális figyelem növekszik, a kormányok és a szabályozó hatóságok figyelme egyre inkább az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) globális kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítésekre irányul. 

Márciusban az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet olyan szabálymódosításokat javasolt, amelyek előírnák, hogy az Egyesült Államokban tőzsdén jegyzett társaságok bizonyos éghajlattal kapcsolatos információkat szerepeltessenek regisztrációs nyilatkozataikban és időszakos jelentéseikben. Beleértve az éghajlattal kapcsolatos kockázatokra vonatkozó információkat. Valószínű, hogy anyagi hatással van az üzletükre is. 

A szabályok azt is előírnák, hogy a cégek az 1. és 2. hatályaikról adatokat adjanak megkibocsátások – a műveletekből és az általuk felhasznált energiából származó közvetlen ÜHG-kibocsátás. Egyes esetekben a szabálymódosítás a 3. körbe tartozó kibocsátásokra is vonatkozik – a vállalatok értékláncain belül felfelé és lefelé keletkezettekre.

Számos márka és kiskereskedő tett előrelépést a Scope 1 és 2 kibocsátása csökkentése terén; azonban a Scope 3 kibocsátások természetéből adódóan nehezebb volt mérni és kezelni őket. 

McKinsey szerint a Scope 3 emisszió az otthoni és divatárusítók teljes szénlábnyomának 98 százalékát teheti ki. És bár egyes márkák és kiskereskedők önként jelentettek Scope 3-kibocsátásukat, sokuknak nincs erre forrása.

A Scope 3 kibocsátások a vállalat értékláncán keresztül keletkeznek – gyakran a gazdaságokban, a szövetgyárakban és a gyártóknál –, ezért fontos, hogy a folyamat minden egyes lépésében látható legyen a keletkezett kibocsátás. Azért, hogy megértsük, hol keletkeznek ezek a kibocsátások a pontos jelentéstétel és a célzott erőfeszítések érdekében. Ennek megfelelően hol, milyen megoldások lehetségesek a csökkentésre.

Az egyik program, a US Cotton Trust Protocol célja, hogy segítse a márkákat és a kiskereskedőket abban, hogy láthatóvá váljanak a gyapottermeléssel kapcsolatos Scope 3 kibocsátások.

A 2020-ban elindított program számszerűsíthető és ellenőrizhető célokat, valamint az egyesült államokbeli gyapottermelés kulcsfontosságú fenntarthatósági mutatóinak mérését hozza létre azzal a vízióval, hogy új mércét állítson fel a fenntartható gyapottermelésben. A teljes átlátható valóság, és a környezeti lábnyomunk csökkentése érdekében történő folyamatos fejlesztés. központi cél.