A koronavírus miatt afrikai “vérfürdő” lehet?

926
afrika-A koronavíru hatása

Afrikára -a McKinsey globális tanácsadó cég  szerint – a koronavírus miatt különösen nagy nyomás nehezedik. A tanácsadó cég jelentése szerint nem csak Európában és az USÁ-ban lehet pusztító hatása a koronavírusnak. Figyelni kell arra is, hogy a különféle afrikai országokban bevezetett nemzeti leállások a munkahelyek körülbelül egyharmadát szüntethetik meg a kontinensen. A gyenge, fejletlen egészségügyi rendszer és az élelmiszerhiány, a szegénység mellett.

A McKinsey szerint az afrikai kontinens 450 millió munkahelyéből több mint 150 millió munkahely van veszélyben.

Cyril Ramaphosa elnök csatlakozott más afrikai államokhoz azzal a céllal, hogy megakadályozzák a rendkívül fertőző koronavírus gyors terjedését az SA-ban. A vírus világszerte több mint 2,09 millió embert fertőzött meg, és 139 469 embert ölt meg. Azóta mióta 2019. december végén elterjedt a kínai Wuhanból. A kormány legfrissebb adatai szerint SA-ban 2 605 embert fertőzöttek meg és 48 ember halt meg.

A koronavírus negatív hatása a gazdaságra

Noha az olyan teljes lezárás, mint például az SA-ké lehet az új fertőzések „laposabbá tételének” leggyorsabb módja. Negatív hatása azonban az volt, hogy minden gazdaságnak csak körülbelül 30% -át hagyta működőképesen.– mondta a McKinsey vezető partnere és elnöke, Acha Leke. Ez az afrikai 450 millió dolgozó népességből mintegy 150 millió ember munkahelyét vagy jövedelmét érinti.

A jelentés egybeesett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világgazdasági Fórum (WEF) felhívásával olyan intézkedések meghozatalára, amelyek csökkentik a leállások gazdasági hatásait. Ezek a kontinens egész területén a lakosság számára komoly költségeket jelentenek.

koronavíus hatása
Koronavírus hatásaink kezelése-Afrika

„A lezárási intézkedések nehezek és véleményünk szerint nagyon erőteljes kommunikációval kell, hogy  együtt járjon.  Az emberekkel, a rendõrséggel vagy a hadsereggel.”-mondta  Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális vezetője egy virtuális sajtótájékoztatón.

Elsie Kanza, a WEF afrikai vezetője ugyanezen a konferencián azt mondta, hogy míg a kontinensnek „ a vírus előtt kell tartania a tesztelés, az izolálás és az érintettek kezelésének biztosítása terén”, a gazdasági költségek magasak, az embereknél munkából kimaradtak, és az élelmiszer-ellátási láncok megszakadtak. Sajnos a gazdasági nyomás negatív hatásait is látjuk, az emberek nem képesek dolgozni” – mondta.

A McKinsey jelentése szerint a legnagyobb veszteséget a kiskereskedelmi szektor fogja elszenvedni. Akár 6 millió munkahelyet is veszélyeztetve a formális szektorban. A gyártás és az építés szintén súlyos veszteséget fog szenvedni.

Leke szerint az informális foglalkoztatásban részt vevő 140 millió ember közül akár 20 millió is elveszítheti munkáját. „Úgy gondoljuk, hogy további 30–35 millió ember csökkenti fizetését. Némelyeket elbocsájtanak, másoknál csökken a munkaidő ”- mondta Leke.

Mások megpróbálnak a működő szektorokba átmenni. Ide tartoznak az egészségügy, az információs technológia és a kommunikáció, valamint az ételek és az élelmiszerek szállítása.

Többek között a következő afrikai országok lezárással próbálták a koronavírus terjedését leállítani: Nigéria, Ghána, Zimbabwe, Malawi, Kenya és Botswana. A lezárások a kulcsfontosságú ágazatokat is érintik. Beleértve a gyártást, az utazást, a szállodákat és az idegenforgalmat.

Pénzügyi ösztönzőcsomagok a koronavírus negatív hatásaira

Az afrikai pénzügyminiszterek által keresett ösztönző csomagok, amelyek átlagosan a GDP 1–1,5% -át teszik ki, nem elegendőek Kína és az USA (0,4% a GDP 10% -a) összehasonlításához – mondta Leke. A kontinensnek sokkal többre lenne szüksége, mint a pénzügyminiszterek által igényelt 100 milliárd dollár (R1,89 trillió) összege.

„Ez egy olyan válság, amelyet még soha nem látott. Nagyon messze van attól, amire szükségünk van. Úgy gondoljuk, hogy ez a most rendelkezésre álló összeg minimális, mint amire valójában szükségünk van ”- mondta Leke.

McKinsey jelentése szerint az ösztönzést „általában az alapjövedelmek és az alapvető termékek és szolgáltatások elérhetőségének biztosítására kell irányítani; a kkv-k [kis- és középvállalkozások], valamint a számukra dolgozó emberek munkahelyeinek védelme; valamint a kulcsfontosságú vállalati intézmények támogatása, amelyek a gazdaság hosszú távú egészségéhez szükségesek. Mind pénzügyi, mind operatív támogatás kombinációjával együtt.  ”

Afrikának a kérdését, azért is figyelemmel kell kísérni, mert az itt történtek, válságok kihatnak a többi kontinens, így Európa gazdaságára és társadalmára is.