Milyen kihívásokkal jár a bolygónk fenntarthatóbbá tétele, az éghajlatváltozás?

1467
Fennartható bolygó - éghajlatváltozás
Fenntartható bolygó – éghajlatváltozás

Ha 2020-at a COVID-19 határozta meg, akkor 2021-et eddig a kknavíus mellett az éghajlatváltozás és a sürgős cselekvés szükségessége határozza meg.

Az új Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPPC) jelentés szerint  a bolygó még gyorsabban melegszik, mint gondoltuk. Az elmúlt egy év alatt extrém, éghajlattal kapcsolatos időjárási események zajlottak. Erdőtüzek Szibériában, soha nem látott forróságok. Sok tűz, árvíz, hurrikán… .

Annak ellenére, hogy a járvány lezárása rövid ideig csökkentette az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtását. Ez csak rövid időre szólt. Az ENSZ 2021-es fenntartható fejlődési célokról szóló jelentése szerint a 2020 decemberének végén a kibocsájtás 2%-kal volt magasabb, mint 2019 azonos hónapjában. 2020-ban rekord kibocsátás volt.

„A világ siralmasan eltévedt a Párizsi Megállapodás azon célkitűzésének teljesítésében, hogy a globális felmelegedést 1,5 C-ra korlátozzák az iparosodás előtti szinthez képest, és 2050-re elérik a globális nulla szén-dioxid-kibocsátást”-áll a jelentésben.

Míg hat fenntartható fejlődési cél (SDG) a környezetre összpontosít, az éghajlatváltozás károsítja mind a 17 cél elérését. A rossz levegőminőség és a szennyezett víz egészségügyi kockázatokat okoz, amelyek aránytalan hatással vannak a szegény országokra. Az aszályok és a tengerszint emelkedése károsítják az élelmiszer -ellátásunkat, növelve az élelmiszer -bizonytalanságot és az éhséget. A biológiai sokféleség csökkenése nemcsak a gazdaságokat és a megélhetést veszélyezteti, hanem nagyobb veszélyt jelent egy újabb járványra.

„2020 decemberéig a világ GDP -jének több mint kétharmada olyan helyeken keletkezett, ahol a tényleges vagy tervezett„ 2050 -re nulla nulla ”célkitűzései vannak, és amely a világ népességének és kibocsátásának több mint felét lefedi” – áll az ENSZ előrehaladási jelentésében. Azt is látjuk, hogy az üzleti élet a környezeti, társadalmi, kormányzási (ESG) jelentési szabványok köré épül, és befektetünk a nettó nulla elérésébe saját cégeiken belül is.

Fenntartható fejlődési célok a bolygó megmentésére

A 17 SDG valamilyen módon érinti a környezet egészségét és az éghajlatváltozás hatásait. A bolygó megmentése esetében azonban kifejezetten erről a hatról beszélünk:

SDG 6: Tiszta víz és higiénia
Ideértve a biztonságos és megfizethető ivóvízhez és higiéniai feltételekhez való hozzáférés biztosítását. A vízminőség és a vízhasználat hatékonyságának javítását, valamint a víz-ökoszisztémák védelmét és helyreállítását.

SDG 7: Megfizethető és tiszta energia.
Beleértve a megfizethető, megbízható és korszerű energiához való hozzáférés biztosítását, valamint a megújuló energia felhasználásának növelését.

SDG 11: Fenntartható városok és közösségek
Magában foglalja a megfelelő, biztonságos, megfizethető és fenntartható lakáshoz, közlekedéshez és nyilvános zöldterületekhez való hozzáférést; befogadó és fenntartható városiasodás; a világ kulturális és természeti örökségének védelme; a természeti katasztrófák miatti halálesetek és gazdasági veszteségek csökkentése; valamint a városok egy főre jutó káros környezeti hatásainak csökkentése.

SDG 13: Climate Action
felhívás az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az éghajlatváltozással és a természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség megerősítésére, valamint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének támogatására.

SDG 14: Élet a víz alatt, amely a tengeri szennyezést, az óceánok savasodását és túlhalászását célozza, a tengeri és part menti ökoszisztémák fenntarthatóbb kezelését, védelmét és megőrzését követeli meg.

SDG 15: Élet a szárazföldön
Beleértve a szárazföldi ökoszisztémák védelmét, helyreállítását és fenntartható használatának előmozdítását, az erdők fenntartható kezelését, valamint a talajromlás és a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását és visszafordítását.

MENNYI ELŐRELÉPÉS TÖRTÉNT?
Folytatás olvasható adatokkal a VIP Box előfizetői számára itt!