A felhőkarcolók, mint energia-akkumulátorok

688
Tiszta technológia-gravitrycity
Tiszta technológia-Gravitrycity

Az edinburgh-i startup Gravitricity kifejlesztett egy egyedülálló energia-akkumulátor rendszert, amely a hagyományos akkumulátor-rendszerektől eltérően évtizedekig képes működni a teljesítmény csökkenése nélkül. A megújuló energia tárolása kulcsprobléma.

Csökkennek a tiszta energia költségei

Az állandóan fejlődő tiszta energiarendszerek csökkenő költségei jól dokumentáltak. Az adatok azt mutatják, hogy a megújuló energiával kapcsolatos technológiák költségei rekord alacsonyra estek 2018-ban. Jövő évre pedig mind a napenergia, mind a szárazföldi szélerőműparkok olcsóbbak lesznek, mint a legolcsóbb fosszilis üzemanyag-alapú alternatívák. A költségcsökkentések valószínűleg folytatódnak a következő évtizedben is.

Természetesen az energiatárolási technológiáknak lépést kell tartaniuk a termelői kapacitás robbanásával, hogy elősegítsék a változó kereslet és kínálat egyensúlyát. A rendszereket összetett módon fogják használni, és az energiatárolás egyre inkább „gyakorlati alternatívája lesz az új építésű generációknak vagy a hálózat megerősítésének” – írja a Bloomberg New Energy Finance.

A Gravitricity zöld energiamegoldása: gravitáció energia tárolására

Charlie Blair , a Gravitrycity igazgatója abban reménykedik, hogy technológiája kulcsszerepet játszik a zöld energia-kínálat gondjának megoldásában.

Gravitrycity-energiatárolás gravitációval
Gravitrycity-energiatárolás gravitácóval

A startup Gravitricity kifejlesztett egy egyedülálló energia-akkumulátor rendszert.
Az összesen 12 000 tonna súlyokat a csörlőkhöz rögzített kábelek egy mély üregben függesztik fel. Ha felesleges az áram – például szeles napon -, akkor a súlyt a tengely tetejére húzzák, és ezzel energiát termelnek. Ezután a súlyok kevesebb, mint egy másodperc alatt elengedhetők, a csörlők generátorként működnek, hogy gyorsan előállítsanak egy nagy villanásrohamot, vagy a szükségesektől függően lassabban engedjék el.
A 24 MWW-os rendszer – amely 24 500 tonnás tömegből áll – 63 000 otthont tud működtetni egy órán keresztül.

Blair szerint, aki négy szabadalmat nyújtott be a Gravitricity. Kettőt elfogadtak támogatásra, kettőt pedig még vizsgálnak. Rendszere évtizedekig működhet anélkül, hogy a teljesítmény csökkenése lenne, ellentétben az akkumulátorrendszerekkel.

Természetesen a gravitáció felhasználása az energia tárolására nem új gondolat; az Egyesült Királyságban már számos szivattyús tárolós vízerőmű működik, amelyek magukban foglalják a víz felfelé pumpálását és felszabadítását. Amikor arra szükség van.