Jön az ENSZ COP26

672
COP26 GLASGOW 2021
COP26 GLASGOW 2021

Az ENSZ COP26 éghajlatváltozási konferenciának, Glasgow-ban ad otthont az Egyesült Királyság 2021. november 1 és 12. között. Lesz-e globális fellépés az éghajlatválság kezelése érdekében? Ki, milyen célajánlattal érkezik a tárgyaláshoz?

A fő kérdés, hogy a glasgow-i klímatárgyalások megváltoztatják-e a jelenlegi pályát: a felmelegedés katasztrofálisan, 2,7 Celsius-fokkal emelkedhet az évszázad végére.

A jó hír: egyre több nemzet kötelezte el magát a nettó nulla célkitűzések mellett. Az Egyesült Arab Emírségek és Ausztrália azzal a kötelezettségvállalással ül az asztalhoz, hogy 2050-re eléri a nettó nulla vállalást.

Oroszország és Szaúd-Arábia is kijelentette, hogy csökkenti a kibocsátást, de csak 2060-ban éri el a nulla mértéket. Brazília a hírek szerint azzal a kötelezettségvállalással érkezik a COP- ra , hogy előrehozza célját 2050-re.

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy 187 milliárd dollárt költ az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. Beleértve a kibocsátások évi 278 millió tonnával történő csökkentését 2030-ig. Ha ezt sikerül elérni, ez 47%-os csökkenést jelentene becsült éves kibocsátásában.
 A világ legnagyobb olajexportőre azonban nem tervezi a fosszilis tüzelőanyagok elhagyását; megközelítése inkább a körforgásos gazdaság, a faültetés és a föld helyreállításán alapul.

A Reuters jelentése szerint Oroszország 2050-ig 79%-kal kívánja csökkenteni kibocsátását, részben a szénről a gázra, a nukleáris és a megújuló energiaforrásokra való átállás révén. Kibocsátása azonban csak 2030-ig éri el a csúcsot. Szaúd-Arábiával ellentétben Oroszország az olaj- és gázexport csökkenésével számol.

A folyamatban lévő globális energiaválság vitákat váltott ki az átmenet gyorsaságáról – bár a Nemzetközi Energia Ügynökség határozottan visszautasította azokat a „pontatlan és félrevezető” felvetéseket, amelyek szerint a gáz-, szén- és villamosenergia-árak spirálos emelkedése az energiaátállás miatt van. 

Jelenleg a század végére 2,7 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés felé tartunk

Környezeti, Környezetszennyezés, Környezet, Felelősség
Éghajlatváltozás

Ezek a legutóbbi bejelentések azt jelentik, hogy az összes G20-ország, amelyek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80%-át adják, most nettó nulla célokat tűzött ki. (Bár nem mindenki tervezi a nettó nulla elérését 2050-re).

Mindenesetre a 2030-as célok számítanak igazán, ha meg akarjuk fordítani a kilátásokat. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja 28 milliárd tonnás kibocsátási különbséget állapít meg a jelenlegi ambíció és a között, ahol lennünk kell, hogy legyen reményünk az átlagos felmelegedés 1,5 fokra való korlátozására. Jelenleg a század végére 2,7 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés felé tartunk.

A következő néhány hétben módot kell találni a szakadék megszüntetésére. A G20 éghajlat- és energiaügyi miniszterei júliusban megállapodtak abban, hogy növelik a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásaik. Vagyis az NDC-k ambícióit, amelyek meghatározzák a nemzeti kibocsátás csökkentésére és az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra irányuló erőfeszítéseket.
Kínának, Indiának és Ausztráliának most teljesítenie kell ezt az ígéretet – mondja Tom Evans, az E3G thinktank klímadiplomácia-kutatója.

Ezen a héten Kína közzétette a CO2-kibocsátás csúcsértékére vonatkozó tervét, de nem közölt új részleteket sem az időzítésről, sem a csúcskibocsátás szintjéről, sem az azt követő csökkentés mértékéről.