Mi lesz az ukrán napraforgóolaj nélkül- újra a pálmaolaj?

525
napraforgóolaj hiány
napraforgoolaj _hiany

Az orosz-ukrán konfliktusnak köszönhetően az élelmiszer ellátási lánc a világban több helyen akadozik. Pl. az ukrán napraforgó olaj helyett más helyettesítőt keresnek az élelmiszergyártók. Cégek jelentik be sorra, hogy átmenetileg vissza kell térniük a pálmaolaj használatához, amelyet 2018-ban töröltek termékeik alkotóelemei közül.

A COVID-19 során kialakult globális ellátási lánc és gazdasági zavarok megmutatták azt, hogy szükség esetén gyorsan tudunk dönteni és irányt változtatni. De a globális ellátási láncok problémás, nagy szereplőitől , mint Oroszország – különösen válság idején – még mindig lehetetlen egyik napról a másikra függetlenedni.

Az ukrajnai háború sokkhullámokat okozott világszerte az ellátási láncokban és az iparágakban. Beleértve az autó- és elektronikai ipart is. Persze nem meglepő módon az élelmiszeripari cégek is érzik ennek hatását. Amellett, hogy Ukrajna a számítógépes chipek, a búza, a kőolaj és a fa kulcstermelője, a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre. Oroszországgal együtt a globális kínálat 70 százalékát adja.

Az Iceland Foods ügyvezető igazgatója , Richard Walker blogbejegyzésében leírta, hogy a napraforgóolaj hirtelen elérhetetlensége miként kényszeríti a céget arra, hogy megfelelő alternatívákat találjon. Bizonyos esetekben megszegje a pálmaolaj használatával kapcsolatos ígéreteit .

Walker kifejtette, hogy amikor Izland 2018-ban elhatárolta magát a pálmaolajtól az összes saját márkás termékei esetében – hogy állást foglaljon a trópusi erdőirtás ellen – , ez nagymértékben megnövelte a vállalat napraforgóolajtól való függőségét. 

Most, hogy ez hirtelen átmenetileg elérhetetlenné vált, Walker azt mondja, Izland szorosan együttműködik beszállítóival, hogy alternatívákat találjon; de „egyes receptek szerint a napraforgóolaj egyetlen életképes helyettesítője – akár feldolgozási tulajdonságai, akár íze miatt – a pálmaolaj.

„Sajnálattal mondom ezt, de a jelenlegi körülmények között a pálmaolaj használatának egyetlen alternatívája az lenne, ha megtisztítanánk a fagyasztóinkat és a polcainkat az alapvető élelmiszerek széles skálájától. Beleértve a fagyasztott chipseket és más burgonyatermékeket” – teszi hozzá.

Időközben Izland beleegyezett, hogy az RSPO tanúsítvánnyal rendelkező fenntartható pálmaolajat használja saját címkés termékeinek korlátozott körében, amelyek júniusban kezdenek megjelenni a boltokban. Ezeken az elemeken egyértelműen megjelenik a pálmaolaj az összetevők listáján.

Az iparág előrelépéseket tett azóta, hogy Izland abbahagyta a pálmaolaj használatát, és az egyes márkák, például a Dr. Bronner’s megalapozták saját fenntartható és etikus pálmaolaj-ellátási láncaikat. Walker azt mondja, továbbra is szkeptikus a tekintetben, hogy „valóban létezhet-e valaha minden olyan dolog, mint a valóban „fenntartható pálmaolaj”, amely a tömegpiacon elérhető”. – Kitart amellett, hogy Izland visszatérése a vitatott olajhoz átmeneti, és a kiskereskedő visszatér a napraforgóolaj használatához, amint az ellátási helyzet stabilizálódik.