Közösen a család és a munka összeegyeztethetőségéért

620
Közösen a család és a munka összeegyezttehetőségéért

Együttműködési megállapodást kötött a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a munka és család jobb összeegyeztethetőségének előmozdítására. Eddig 42 kamarai tagvállalat csatlakozott a kezdeményezéshez.

A családi kötelezettségek és a munkavállalási szándék jobb összeegyeztetését kívánja elősegíteni a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) január 31-én kötött együttműködési megállapodás, amelyhez eddig már 42, elsősorban német hátterű vállalat is csatlakozott.

A megállapodás célja egyrészt, hogy az érdekelt magyarországi vállalatok ? hazaiak és külföldiek, kicsik és nagyok ? számára bemutassa a már meglévő jogi és szabályozási lehetőségeket, és a bevált vállalati megoldásokat. Másrészt az üzleti szféra és a minisztérium közösen fogják áttekinteni a jelenlegi keretfeltételeket és javaslatokat tesznek a még meglévő korlátok lebontására.

?Az a célunk, hogy aki szeretne munkát vállalni, családi kötelezettségei mellett is megtehesse azt?, mondta a megállapodás aláírása alkalmából Dale A. Martin, a DUIHK elnöke.
?A cégek már rég felismerték, hogy legértékesebb tőkéjük a dolgozóik. A családi életből fakadó feladatok ma sokkal nagyobb rugalmasságot követelnek a munkavégzés tekintetében, ezért a család és a munka jobb összeegyeztethetősége egyszerre előnyös a munkavállalók és a vállalatok számára is? – fejtette ki az elnök.

A két szervezet szerint a megállapodás hátterét az adja, hogy a demográfia folyamatok hatására már ma szakemberhiánnyal szembesülnek a gazdaság szereplői, és várhatóan munkavállalók száma a jövőben tovább csökken, miközben egyre jobban diverzifikálódnak a család- és életmodellek. Egyre fontosabb szerepet kap a gyerekek, a szülők vagy más hozzátartozók gondozása, ápolása. Ugyanakkor az üzleti életben a termelés és a szolgáltatások rugalmassága egyre jelentősebb versenyképességi tényező, ami a munkaviszonyok kialakításában is gyökeresen új kihívások e

Dale A. Martin szerint e két folyamat jobb összehangolása a vállalati szféra és az állam közös feladata. A német vállalatok – köszönhetően többek között nemzetközi hátterüknek – e téren már számos tapasztalattal és jó példákkal rendelkeznek, amelyeket a megállapodás keretében Magyarországon is szeretnének megismertetni.

Martin kiemelte, hogy a családi kötöttségek fokozott figyelembe vétele a munkahelyen a dolgozók motivációját is erősítheti, ami segíti a meglévő munkavállalók megtartását és újak toborzását is. A megállapodás mind a vállalatokra, mind a közigazgatásra nézve konkrét cselekvési területeket sorol fel. Az üzleti szférában különös hangsúlyt helyeznek a családbarát HR politika kialakítására, családbarát, rugalmas munkaidőkre, célirányos, a gyermek- és hozzátartozó-gondozást segítő ajánlatokra, családsegítési és tanácsadási megoldásokra, valamint az ehhez szükséges vállalati infrastruktúra kialakítására.

A kormányzat részéről a megállapodás keretében a szabályozási rendszer áttekintése és célirányos módosítása, a napközbeni gyermekfelügyelet rendszerének áttekintése, valamint egy támogató környezet kialakítása a cél.

A Német-Magyar Kamara az együttműködés során a katalizátor szerepét szeretné betölteni.
?Hidat szeretnénk építeni a mintegy 900 tagvállalatunk hatalmas tapasztalati kincse, valamint a kormányzat ezirányú támogatási szándéka között, az egész magyar társadalom érdekében?, jelentette ki Martin kamarai elnök. ?Nem elméleti vitákra törekszünk, hanem gyakorlatias, életszerű megoldások ismertetésére és elősegítésére.?
A Megállapodás szövege, valamint a támogató vállalatok listája letölthető a DUIHK honlapjáról(www.duihk.hu/munkaescsalad).