Hogyan tudnak hozzájárulni a márkák a fenntartható fogyasztáshoz

470
Henkel
Henkel

A tudományon alapuló CO2 kibocsátáscsökkentési célokat kitűző vállalatok számára az egyik legnagyobb kihívás a fogyasztók bevonása az éghajlatváltozás csökkentési folyamatába.A termékek felhasználási folyamatában jelentkező kibocsájtása az ökológiai lábnyom esetében a 80% -ot teszi ki.

Az ez évi COVID19 járvány pozitív hatása, hogy a fogyasztók egyre inkább a fenntartható életmód felé fordulnak. Bár ez nem új trend, úgy tűnik, hogy a Covid-19 felgyorsította és megerősítette a fogyasztók elhatározását, hogy a tudatosabb márkák felé törekedjenek.

A világjárvány közepette végzett GlobeScan tanulmányból kiderült, hogy a fogyasztók fenntartható döntéseket akarnak hozni, de útmutatásokra és megfizethető megoldásokra van szükségük a vállalatoktól. 
Megállapította azt is, hogy annak ellenére, hogy a Covid-19 az egészségügyi kérdéseket helyezte a legfontosabbak közé, a fogyasztók környezettel és éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmai nem lankadtak.

Vállalatok kommunikációja a fogyasztóikkal a fenntarthatóságért

Tehát hogyan kommunikálhatnak a vállalatok a fogyasztókkal olyan módon, amely vonzó és ideális esetben fenntartható fogyasztási szokásokat ösztönöz?

A német Henkel vegyipari és fogyasztási cikkeket gyártó vállalat 20 milliárd eurós üzletágának 50% -a fogyasztó felé fordul, olyan márkákkal, mint a Persil, a Schwarzkopf hajápoló és a Right Guard izzadásgátlók.

A mosoda, az utazás, a fűtés és a zuhanyzás mind olyan tevékenység és helyszínhez kapcsolódnak, melyeket figyelemmel lehet kísérni a fenntartható fogyasztás tekintetében is.

Idén márciusban a düsseldorfi vállalat új fenntarthatósági célt tűzött ki maga elé, hogy 2040-re „klímapozitívvá” váljon. A cég 2025-re 65% -kal csökkenti termelésének szén-dioxid-kibocsátását, felhasználva ehhez az ügyfelek, a fogyasztók, a beszállítók segítségét is. A beszállítók 2025-re 100 millió tonna CO2-t takarítanak meg (2015-höz képest).

Thomas Mueller-Kirschbaum, a Henkel innovációért és fenntarthatóságért felelős alelnöke kifejtette, hogy a vállalat arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy használjanak ökológia lábnyom számlálót.

Az eszköz megmutatja az ügyfeleknek, hol történik a legnagyobb CO2-kibocsátás a mindennapi életben. 
“A háztartásban a mosógép használata, a fűtés és a zuhanyozás közös helyiségei olyan közös helyiségek, amelyet a fogyasztók figyelemmel kísérhetnek és ha szükséges javíthatnak a fenntarthatóság feltételein” – mondja Mueller-Kirschbaum. 

Ökológiai lábnyom kalkulátor, ami segít a fogyasztóknak

„Megmutatjuk a fogyasztóknak, hogy mi lenne a hatásuk, ha például nemcsak a víz hőmérsékletét módosítanák, hanem a zuhanyzási időt is nyolcról négy percre csökkentenék. Akkor felére csökkentenék CO2-lábnyomukat. ”

A Henkel létrehozott egy ökológiai lábnyomszámolót, amely segít a fogyasztóknak abban, hogy hol vannak a CO2-kibocsátásuk. A lábnyomkalkulátor a hatékony viselkedést is ösztönzi azáltal, hogy rávilágít a pénzmegtakarítási lehetőségekre – teszi hozzá.

A Henkel olyan országokból származó műanyagokat használ, mint például Haiti. (Hitel: Ricardo Rojas / Reuters) A műanyaghulladék környezeti hatásainak teljes kezelésére azonban még hosszú utat kell megtenni. A Consumers International, a UNEP és a One Planet Network egyik idei tanulmánya azt mutatta, hogy a címkék mindössze 19% -a ad minőségi információkat a fogyasztóknak a tájékozott újrahasznosítási és vásárlási döntések meghozatalához. Ez kritikus kérdés, tekintve, hogy a keletkezett műanyag hulladéknak csak 9% -át dolgozták újra , és további 12% -ot elégettek.

A kommunikáció másik összetett kérdése a pálmaolaj, amely továbbra is a fogyasztói bojkott tárgya, annak ellenére, hogy a fenntarthatóan előállított pálmaolajat a környezeti civil szervezetek a legjobb megoldásnak tekintik a bolygó számára.

Mueller-Kirschbaum (Henkel) szerint számos csatornán oktatja az ügyfeleket a tanúsított fenntartható pálmaolaj használatáról. 

„Maga a termékcímke kiindulópont, weboldalunkon átfogó információkat is kínálunk az átláthatóság biztosítása, a háttér megadása és a cselekvéseink és ambícióink ismertetése érdekében. És ezeket a témákat a közösségi média csatornáinkon keresztül oktatjuk és folytatjuk. “

A Henkel a holland Solidaridad Network civil szervezettel dolgozik a kistermelők helyes irányba történő előmozdításában. Elősegítve az ültetvények hozamának és jövedelmének növekedését, miközben ültetvényeiket a rendszeres pálmaolajról a fenntartható pálmaolajra fejlesztik.

“A legfontosabb az, hogy egyértelmű célkitűzés legyen, növelje a fenntartható pálmaolaj arányát a termékeiben, és erről számoljon be” – mondja Mueller-Kirschbaum. “Jelenleg elértük az [RSPO által minősített pálmaolaj] több mint 90% -át, és a következő hónapokban 100% -ot szeretnénk elérni.”

Ami a vásárlási döntéseket illeti, a megfizethetőség kulcsfontosságú, különösen a takarékosabb Covid időkben. Míg egyes fogyasztók hajlandóak és képesek lehetnek zöld prémium árat fizetni egy környezetbarát termékért, addig a GlobeScan 27 piacon és 27 000 válaszadón átívelő tanulmánya úgy találta, hogy az emberek első számú igénye a fenntartható termékek megfizethetővé tétele.

LÉGY VIP OLVASÓNK!

+ ahol összegyűjtjük Neked minden héten a hét legjobb cikkeit
+ 1 meglepetés minden hónap utolsó hetében
+ hozzáférés csak a VIP olvasóinknak publikált cikkekhez és háttéranyagokhoz!
+ az online eseményeinkről is elsőként kapsz értesítést

Kattints a részletekhez!