Körforgásos jövő: Hogyan ösztönözheti a fenntarthatóság az innovatív megoldásokat?

1440
CSR Cafe
CSR Cafe

A következő évtizedben a fogyasztás utáni italpalackok gyűjtése megközelíti a 100%-ot. Az újrahasznosítás kritikus fontosságú fenntartható jövőnk szempontjából: mivel kevesebb üvegházhatású gázt és kevesebb hulladékot termel. A fogyasztók is minél inkább fenntartható és újrahasznosítható italcsomagolást szeretnének. A piacvezető energiaitalgyártó, a HELL ENERGY innovatív, gyakorlati megoldásokat kínál a fenntarthatóság jegyében – a PET palack helyett az alumínium csomagolást állítva fókuszba.
A részletekről beszéltünk Mihály Eszterrel, a HELL ENERGY csoport CSR Managerével.

Takács Júlia/CSR Hungary:
Az újrahasznosíthatóságra irányuló társadalmi, politikai és kereskedelmi fókusz lehetőséget kínál az újrahasznosítási beruházások növelésére. A HELL minderre egyedi választ adott.
Mi áll ennek a hátterében?

Mihály Eszter (a Hell Energy csoport CSR managere)
Mihály Eszter (a Hell Energy Cégcsoport CSR Managere)

Mihály Eszter:
Cégcsoportunk elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt. Rövid és hosszútávú stratégiánk kialakításakor, beruházásaink tervezése, megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítunk az energiahatékonyságra. Fokozottan figyelünk a tudatos energiafogyasztásra, hiszen prémium minőségű termékeink is a fenntarthatóság jegyében készülnek, képviselve közösségünk értékteremtő filozófiáját. Mi a környezetünkért  tett társadalmi felelősségvállalásunk zászlajára azt tűztük, hogy olyan csomogalóanyagban kínáljuk termékeinket, amely  nem terheli a természetet és a gazdaságot feleslegesen: könnyen, gyorsan, energiahatékonyan és ami legfontosabb, végtelenszer és minőségromlás nélkül újrahasznosítható. Ez pedig az alumíniumdoboz.

T.J.:
Ma már egyre inkább elismerik és természetessé válik, hogy a fenntarthatóságnak, így a fenntarthatósági célok elérése érdekében történő innovációknak is költsége van. Egyre több márka fektet be az újrahasznosítási infrastruktúrába is.  A globális italmárkák egyre több újrahasznosított tartalmat helyeznek el csomagolásukban.
Önök egyedi módon közelítették meg e fenntarthatósági kihívást….
Kivezették a PET palackot…

M.E.:
Az egyik legnagyobb fenntarthatósági kihívás ma a csomagolások újrahasznosítása és visszaforgatása a gazdaságba. A fogyasztók ma már tudatosan választják a környezetbarát csomagolóanyagban elérhető termékeket, azonban nem mindegyik alapanyag alkalmas a maradéktalan, gyors és költséghatékony újrahasznosításra. A csomagolóanyag visszaválthatósága, újrahasznosíthatósága csak egy részét képezheti a környezetvédelemnek, az egyes termékek környezetükre gyakorolt hatását valójában a teljes életciklusuk idejére érdemes kimutatni.

Az alumínium – mely mellé 2015-ben tette le voksát a cégcsoport, amikor döntött aludoboz gyárának megépítése mellett – egy környezetkímélő csomagolóanyag. Végtelenszer újrahasznosítható, anélkül, hogy veszítene minőségéből. Sőt, az egyik leggazdaságosabban újrahasznosítható csomagolóanyag: újrahasznosítása az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest 95%-os energiamegtakarítást eredményez.

A HELL ENERGY cégcsoport az utóbbi öt évben 60%-kal csökkentette PET palack csomagolású termékeinek arányát a portfóliójában, így ez az arány ma már 5% alatt van, amelyet 1% alá visz újabb 5 éven belül. Ennek egyik fontos lépéseként 2021. februárjában XIXO márkájának szénsavas termékkategóriájából teljesen kivezette a PET palackos kiszerelést. Fenntarthatósági stratégiájának legújabb mérföldköveként az idei évtől pedig 100%-ban megújuló energiaforrásból fedezi a gyártáshoz szükséges energiaigényt.

T.J.:
A körforgásos gazdaság középponti eleme a hulladékgazdálkodás és zeró hulladék termelés elérése. Egyik mód  ill megoldás az újrahasznosítható csomagolás, a másik az, ha a probléma, jelen esetben a csomagolás nem is létezik. Azaz csomagolásmentesség.
Ez milyen módon oldható meg, hogy a fogyasztó ebből ne az alacsonyabb színvonalú terméket érzékelje? Vagy, hogy a fogyasztó számára a fenntartható termék ne elérhetetlen luxus terméket jelentsen?

M.E.:
A fenntarthatóság új üzleti lehetőséget is jelenthet a gyártóknak. Erre nálunk is kítűnő példa új termékünk. Portfoliónkban az alkoholmentes italok szinte minden kategóriája megtalálható volt már eddig is, hiszen a HELL energiaitalok, az Energy Coffee tejeskávé italok mellett a XIXO márka révén jegesteákat és szénsavas üdítőket is kínálunk fogyasztóinknak. Logikus lépés, hogy nyissunk a világ leggyakrabban fogyasztott itala, a víz felé is. Új márkánkkal, a Floewaterrel idén léptünk be a vízpiacra, prémium minőségű vizet kínálva az éttermek, szállodák, fitness termek és munkahelyek számára – ráadásul mindezt csomagolásmentesen.

A Floewater az innovatív, egyedülálló vízszűrő- és kezelő technológiának köszönhetően mindig prémium minőségű, friss, jó ízű és hűtött vizet biztosít. Az új, csomagolásmentes megoldás környezettudatos filozófiájánk és fenntarthatósági téren tett lépéseink újabb fontos állomása. Megoldásainkkal nem csak fogyasztóinknak szeretnénk a környezettudatos választás lehetőségét megadni, hanem a gyártók között is élen járni, és példát mutatni – akár a nagy multiknak is.

T.J.: Rendelkezésre áll–e magyar vagy nemzetközi minta?

M.E.:
A Floewatert Magyarországon vezettük be, először itthon szeretnénk sikeresek lenni vele. A későbbiekben természetesen nem elképzelhetetlen, hogy nemzetközi szintre visszük, ahogy a többi márkánkat is.

Úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy a nagy multinacionális márkák is tanúbizonyságot tegyenek a fenntarthatóság iránti valódi elkötelezettségükről, hiszen a napjainkra kritikusra nőtt globális környezeti válság fényében – értem itt akár a globális felmelegedést, vagy a hulladékkatasztrófát – a palackozott, akár PET-es, akár üveges víz sajnos nem jelenthet valódi alternatívát.

Novemberben a Miskolci Egyetem campusán bemutattuk az ország első Floewater vízautomatáit. Az innovációnak köszönhetően az egyetem diákjai és munkatársai számára már elérhető a lehetőség, hogy kulacsaikat friss, szűrt vízzel töltsék meg, környezetbarát módon. A Floewater bevezetése fontos lépés a Miskolci Egyetem fenntarthatósági stratégiájában, a Smart&Green Campus megteremtésében.

Szeretnénk példát mutatni más ipari szereplőknek, és arra ösztönöznénk fogyasztóinkat, hogy vegyenek részt a kezdeményezésben a csomagolás újrahasznosításával, hiszen a körforgásos gazdaság kulcsa a szelektív gyűjtés és visszaforgatás. Ha pedig a versenytársak közül bárki szintén elindulna ezen az úton, és a palackozott ásványvizét lecserélné csomagolásmentesre – üdvözölnénk a lépését!

T.J.:
Sokszor vitáztak korábban arról, hogy az üzlet és a vállalati fenntarthatóság és felelősség egymást kizáróak-e. Az Önök cégénél ez hogyan jelentkezett?

M.E.:
A HELL kevesebb mint 4 év alatt vált piacvezető energiaital-gyártóvá Magyarországon, és mára több mint 50 országból álló – világviszonylatban is – komoly exportpiaccal rendelkezik. Így forgalmunk jelentős része exportból származik, ugyanakkor a bevételeinket itthon, Magyarországon fektetjük be, amellyel folyamatosan újabb beruházásokat generálunk, és értékes munkahelyeket teremtünk. Cégcsoportunk 2015-ban foglalt állást az alumínium mellett, amikor leányvállalatunk a QUALITY PACK Zrt. úgy döntött, hogy megépíti Magyarország első és azóta is egyetlen alumínium italdobozgyárát. Ebben a döntésben a legfőbb szempont a környezettudatosság és a fenntarthatóság volt, hiszen napjainkban már köztudott, hogy az olcsóbb egyszerhasználatos műanyagcsomagolásokkal már nem lehet a körforgásos gazdaság ajtaján bekopoktatni. A fogyasztók ma már joggal várhatják el a legnagyobb piaci szereplőktől, hogy felelősségtudatos döntéseikkel óvják a bolygót, és példát mutassanak más vállalatok számára is. Tény, hogy az alumínium eleve drágább alapanyag, mint a műanyag, de ezt a többletköltséget vállaltuk és vállaljuk, mert hiszünk a felelősségteljes gyártói magatartásban.

Fontos kiemelni, termékeink népszerűsége számos előnnyel jár. Ezek egyike a közösségi médiában mutatkozó nagy kitettség és az erős kötődés a fiatal generációval. Hiszünk abban, hogy az edukációnak óriási hatása van – főleg abban a generációban, amely fogyasztói bázisunk nagy hányadát adja. Minden eszközt megragadunk arra, hogy tudatosítsuk az emberekben, a hulladékszennyezés végzetes következményekkel járhat, ha nem tesz mindenki legalább egy kis lépést a szemléletváltás érdekében.

A közösségi média oldalainkon információkat terjesztünk a környezeti kérdésekről, oktatjuk a fogyasztókat és bíztatjuk őket, hogy szelektíven gyűjtsék össze a dobozokat, vagy töltsék újra kulacsaikat. Szeretnénk példát mutatni más ipari szereplőknek, és arra ösztönöznénk fogyasztóinkat, hogy vegyenek részt a kezdeményezésben a csomagolás újrahasznosításával a körforgásos gazdaság támogatása érdekében.

AMIRŐL ÉRDEMES TUDNI!
A HELL energiaitalok ma már több mint 50 országban elérhetőek világszerte. Népszerűségüket többek között a bennük található kiváló minőségű alapanyagoknak, illetve a jó ár-érték aránynak köszönhetik.
A növekvő gyártási volumen és az export piacok biztonságos kiszolgálása érdekében, a HELL cégcsoport tagjaként 2017 tavaszára, mindössze 8 hónap alatt épült fel Magyarország első, és azóta is egyetlen alumínium italdobozgyára, a QUALITY PACK.
A 42.000 négyzetméteren elterülő üzem évi névleges kapacitása 1,5 milliárd darab 250 ml-es alumínium italdoboz és doboztető, de frissen telepített új gyártósorával ez a volumen hamarosan megduplázódik.