…hogy ne tűnjön el a reggeli kávénk e klímaváltozó világban

513
Éghajlatváltozás-kávé
Éghajlatváltozás-kávé

A kávé milliók számára több, mint egy reggeli rituálé része. Ez egy globális iparág, amely mélyen összefonódik több gazdasággal, kultúrával és bonyolult geopolitikai tájakka. Azonban a növekvő kereslet és az éghajlatváltozás kettős kihívása ezt az iparágat is átformálja.

Az éghajlat felmelegedésével az arabica kávé termesztésének ideális feltételei – ez a domináns fajta, amely árnyalt ízei és aromái miatt sokra értékelnek – gyorsan zsugorodnak.
Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2050-re tovább csökkenhet az arabica termesztésére alkalmas területek nagysága, ami veszélyezteti a kínálatot a nagyobb kereslet mellett. Erre válaszul néhány újító azon dolgozik, hogy megmentse a népszerű italt : azáltal, hogy alapvetően megváltoztatja a „kávé” előállításának módját. Miközben felgyorsítják az éghajlatváltozásnak ellenálló kávéfajták kifejlesztésére irányuló együttműködést a jövőbeli termelés megőrzése érdekében.

Mi jellemzi a kávéra vonatkozó beruházást?

A kávétermesztők túlnyomó többsége kistermelő gazdálkodó, akik a globális kávétermelés 60 százalékát adják. A legtöbb kistermelő olyan kedvező jövedelmű országokban tevékenykedik, ahol nem áll rendelkezésre források a növényfejlesztésbe való befektetéshez. Sok kávétermelő országnak választania kell. Vagy forrásokat fordít a kávéfajták fejlesztésére, vagy a polgárok számára kritikus infrastruktúrába és szolgáltatásokba fektet be. Ennek eredményeként a mai kávétermesztők lényegében ugyanazt a genetikai anyagot hasznosítják újra, amelyet az elmúlt 100 évben termesztettek.

A World Coffee Research (WCR) azon dolgozik, hogy áthidalja a befektetési hiányt azáltal, hogy tudományos megoldásokat kínál, amelyek biztosítják a minőségi kávé változatos és fenntartható ellátást. Minden méretű termelő számára. A hagyományos és a modern technikák keverékét Kombinálni lehet az alacsony tech nemesítési módszereket fejlett adattudományokka, hogy feltárja a kávénövényekben rejlő, nagyrészt kiaknázatlan genetikai potenciált.

Egy 2023-as WCR- értékelés becslése szerint évi 452 millió dolláros beruházásra van szükség ahhoz, hogy lépést tartsunk a kávéigénnyel. Összehasonlításképpen néhány számadat a más terményekbe történő beruházássokkal kapcsolatban: 1995 és 2015 között például több mint 300 kukoricafajta ismeretes. A kávé esetében kevesebb mint 30 újfajta jelent meg ugyanebben az időszakban. Az 1960-as évek óta a nemesítők 5314 különböző almafajtát regisztráltak, de csak 119 kávéfajtát tartanak nyilván. Annak ellenére, hogy a kávé 200 milliárd dolláros értéket termelő piacot jelent.

K+F megoldások iparági szereplőkkel

A WCR partnere, a Nestlé új Mezőgazdasági Tudományok Intézete ( NIAS ). Utóbbi szintén az innováció fejlesztését támogatja, azáltal, hogy kiváló éghajlat- és betegségállóságú, magas hozamú kávéfajtákat fejleszt ki. Ezeket az új fajtákat úgy tervezték, hogy változói feltételek mellett is fejlődjenek. Úgy, HOGY a jobb víz- és tápanyagbevitelt igényelnek, csökkentve a szénlábnyomukat.

A NIAS kutatásának egyik figyelemre méltó terméke a Star 4 kifejlesztése: egy nagy hozamú Arabica fajta, amely nagy babméretéről és a kávé “rozsdájával “szembeni ellenálló képességéről ismert . Utóbbi fő fertőzési betegség a kávétermesztésben. A Star 4 megnövekedett termelékenysége több kávét jelent üzemenként. Kevesebb erőforrással, csökkentve a kávétermeléssel kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátását. Jelenleg ezt a fajtát Brazíliában termesztésre bejegyezték.

Eközben egy 240 hektáros kávéfarm Costa Ricában a WCR-tagStarbucks globális kutatási, fejlesztési és innovációs központjaként szolgál. A NIAS-hoz hasonlóan a Hacienda Alsacia -i Starbucks K+F csapata is kifejlesztett hat klímaváltozásnak ellenálló kávéfajtát. Ellenállnak a kávélevél rozsdájának és más kávébetegségeknek, hangsúlyt fektetve a minőségi termelékenység növelésére.
A Starbucks ingyenesen kínálja ezeket a fajtákat a gazdálkodóknak szerte a világon egy nyílt forráskódú agronómiai kezdeményezésen keresztül. Attól függetlenül, hogy eladják-e a Starbucksnak vagy sem. Az elmúlt öt évben a Starbucks több mint 3 millió vetőmagot osztott ki ezekhez az évben ellenálló fajtájú Kínában , Costa Ricában, Guatemalában , Hondurasban, Indonéziában , Mexikóban , Nicaraguában és Peruban .

A Starbucks finanszírozási lehetőségeket kínál, hogy segítse a gazdálkodókat hozzáférni a tőkéhez és forrásokhoz, amelyekre szükségük van a változó éghajlathoz való alkalmazkodáshoz és boldoguláshoz.